Nyt on Kunniajäsenen kunniakirja löytänyt arvoisensa loppusijoituspaikan. Emäntä sen sijoitteli ja vasaroi seinälle.

Suuret kiitokset vielä kerran kaikille seniorikollegoille!

 

Kyösti ja Anna Terttu

Sydämelliset kiitokseni Alko-Altian Seniorit ry:n vuosikokoukselle sekä pääyhdistyksen ja Itä-Suomen alaosaston hallituksille saamastani huomionosoituksesta!

Kunniajäsenen kunniakirjan orkidealla ja torttukahveilla höystettynä luovuttivat maanantaina 9.8.2021 Itä-Suomen alaosaston puheenjohtaja Liisa Väätäinen ja sihteeri/rahastonhoitaja Heikki Hiltunen.

 

Kyösti

Alko-Altian Seniorit ry:n Itä-Suomen alaosastossa oli maanantaina 22.3.2021 juhlatilaisuus.

 

Pääyhdistys oli muistanut eläköitynyttä puheenjohtajaansa mieluisalla lahjalla, joka tullaan liittämään veneen varusteisiin tulevana purjehduskautena. 

Upea kukkakimppu ja kakkukahvit kruunasivat alaosaston hallituksen järjestämän tilaisuuden.

Sydämelliset kiitokseni pääyhdistyksen ja alaosaston hallituksille, sekä koko jäsenkunnalle miellyttävästä 10 vuotta kestäneestä yhteistyöstä!

Kyösti

ALKO-ALTIAN SENIORIT RY:N ULKOMAANMATKAT

Viime vuonna hallitus keskusteli perusteellisesti pääyhdistyksen järjestämistä ulkomaanmatkoista. Todettiin, että niiden järjestämisessä on ollut joitakin ongelmia. Informaatio tulevasta matkasta ei ole aina saavuttanut ajoissa kaikkia jäseniä. Matkoille lähtijöitä on lähes poikkeuksetta enemmän kuin on varattuja paikkoja. Ryhmäkoon kasvattaminen ei ole järkevää, sillä silloin tarvitaan kaksi bussia, tuplasti hotellitilaa ja oppaita. Maksimikoko on n. 50 henkeä, jolloin mahdutaan kaikki samaan bussiin.

Olemme aikaisemmin jyvittäneet paikkoja alaosastoille niiden jäsenmäärän suhteessa. Tällöin jonkin alaosaston paikkaluku on naurettavan pieni ja jotkut alaosastot eivät käytä yhtään paikkaa.

Hallituksen yksimielinen päätös oli, että luovutaan kokonaan alaosastokohtaisista kiintiöistä, sillä yhtä ja samaa sakkiahan me olemme kaikki. Kun tulevia matkoja järjestetään, on niistä ilmoitettava kaikilla mahdollisilla tavoilla koko jäsenkunnalle. Tavallisin tapa on sähköposti ja onneksi sen käyttö lisääntyy vuosi vuodelta. Sähköpostittomille kukin alaosasto ilmoittaa matkoista omilla jäsenkirjeillään tai muulla vastaavalla tavalla. Kun matkakohde ja matkan ajankohta on päätetty, laaditaan ja sovitaan matkatoimiston kanssa tarkka ohjelma ja matkan hintaan sisältyvät palvelut. Täten saadaan myös tarkka hinta. Kun nämä perustiedot on saatu, julkistetaan ne kaikilla tiedotuskanavilla. Samalla ilmoitetaan päivämäärä, jolloin ilmoittautumisia aletaan vastaanottaa. 

Matkalle lähtijät valikoituvat ilmoittautumisjärjestyksessä, eikä alaosastolla ole merkitystä. Kiintiön ylittävät ilmoittautuneet jäävät jonotuslistalle, josta voi vielä päästä mukaan, mikäli joku peruu matkansa. 

Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa, että pääyhdistyksen järjestämät matkat ovat jäsenten omakustannematkoja, eikä pääyhdistys osallistu varsinaisiin matkakustannuksiin.

Pääyhdistys tiedottaa matkasta vain kotisivuilla. Alaosastot vastaavat tiedottamisesta omille jäsenilleen.

Hallitus

 

 

 

 

 

 

 

KORONATIEDOTE 

 

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS JOUDUTTIIN PERUMAAN KORONAVIRUKSEN AIHEUTTAMIEN POIKKEUSOLOJEN VUOKSI 16.3.2020

VUOSIKOKOUS PIDETÄÄN POIKKEUKSELLISESTI ETÄKOKOUKSENA 20.5.2020

Kaikki jäsenet saavat lähiaikoina sähköpostin tai kirjepostin kautta kokousaineiston ja tarkat ohjeet kokoukseen osallistumisesta.

Tervetuloa Alko-Altian Seniorit ry:n digiloikkaan!

Hallitus

 

SUOMEEN JULISTETTIIN POIKKEUSTILA 18.3.2020

KAIKKIA YLI 70-VUOTIAITA KEHOITETAAN PYSYMÄÄN KOTONAAN JA KAIKKI YLI 10 HENGEN YLEISÖTILAISUUDET ON PERUTTU

Suomessa on n. 870 000 yli 70 vuotta täyttänyttä ihmistä.

Hyvä hygienia ja mahdollisimman huolellinen eristäytyminen muista ihmisistä on paras konsti pysyä terveenä. Ulkoilusta saadaan lisää vastustuskykyä.

 

Kyösti 

 

 

Pieni merenneito
Kööpenhamina

KÖÖPENHAMINAN MATKA JOUDUTTIIN PERUMAAN KORONAPANDEMIAN TAKIA

 

 

SIELLÄ SE KÖÖPENHAMINAN RANNASSA PIENI MERENNEITO MEITÄ ODOTTAA!

 

Maanantaina 20.1.2020 klo 10:00 alkoi vilkas sähköpostiliikenne. 32 jäsentä sujautti samanaikaisesti sitovan ilmoittautumisensa Kööpenhaminan matkalle. Hyvissä ajoin matkan ohjelman ja yksityiskohtien julkistamisen jälkeen 45 jäsentä ilmoitti olevansa matkasta kiinnostunut. Kolmelletoista oli tullut force major. 

Tilanne alkaa normalisoitua sillä tiistaina 21.1. ilmottautui kaksi ja perjantaina 31.1. kaksi uutta matkalaista. Meitä on nyt siis tähän mennessä lähdössä 36 ja 14 paikkaa on vielä vapaina. 

Nyt olisi hyvä tilaisuus hypätä kyytiin! Luvassa on mukava matka hyvässä seurassa. Ohjelma on sellainen, että omaa aikaakin jää.

Joka ikinen jäsen on tervetullut alaosastosta tai aiemmista osallistumisistaan riippumatta.

Hallituksen kokous on 5.2.2020 ja siksi pitäisi ilmoittautua 4.2.2020 mennessä, jotta voimme tehdä jatkopäätöksiä matkan suhteen.

Sähköpostia osoitteeseen kyosti.leikas@hotmail.com tai rimmautus numeroon 040-5668622 ja istumapaikka Finnairin koneeseen varmistuu.

 

SYYSMATKA KÖÖPENHAMINAAN

Hallitus päätti ensi syksyn matkakohteeksi Kööpenhaminan. Viideltä eri matkatoimistolta pyydettiin tarjoukset. Kaksi tarjousta saatiin. Hallitus valitsi matkanjärjestäjäksi tamperelaisen Matkapojat. Paikkoja on 50 ja matka järjestetään 23. - 25.9.2020.

Matkan hinta on 629 e/hlö jaetussa kahden hengen huoneessa ja 779 e/hlö yhden hengen huoneessa.

Matkaohjelma on perinteinen.

 

23.9.2020  keskiviikko

klo 05:35    Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lähtöselvityksen ja  turvatarkastuksen kautta siirtyminen lähtöportille.

klo 07.35    Finnairin lento AY951 lähtee Helsingistä

klo 08:15    Lento saapuu Kööpenhaminaan. Siirtyminen bussiin, jolla tehdään kiertoajelu suomenkielisen oppaan johdolla. Kierroksen jälkeen siirtyminen Comfort Hotel Vesterbro Coppenhageniin, jossa lounas ja majoittuminen huoneisiin.

Tiedot mahdollisesta omakustanteisesta kulttuuriohjelmasta saadaan sitten kun syksyn ohjelmat ovat tiedossa.

 

24.9.2020  torstai

                  Aamiainen hotellissa

                  Tutustuminen Norrebron panimoon suomenkielisen oppaan johdolla.

                  Yhteinen illallinen ravintola Braserie Nimbissä.

 

25.9.2020   perjantai

                 Aamiainen hotellissa

                 Omaaa aikaa

klo 12:40   Lähtö hotellista bussilla Suomen Tanskan suurlähetystöön. 

klo 13-14   Vierailu suurlähetystössä

klo 15:00   Matka jatkuu samalla bussilla lentokentälle.

klo 17:00   Finnairin lento AY956 lähtee Kööpenhaminasta

klo 19:30   Lento saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle.

 

Tanskan hintataso on korkeampi kuin aikaisemmilla Riian ja Vilnan matkoillamme. Esim. McDonaldsin hampurilaisateria n. 10 e, lounas edullisessa ravintolassa 16 e - 20 e. Olut (0,5 l) ravintolassa n. 6 e, kaupassa alle 2 e.

Tanskan rahayksikkö on kruunu DKK. 1 e = 7,4 DKK, aikaero on 1 tunti. Kun kello on Helsingissä 10, on se Kööpenhaminassa vasta 9.

 

Kyösti

 

 

Kööpenhaminan vaakuna
Tanskan kartta
Entinen Itä-Suomen lääni
Viikinkiretket
Pää poikki ja sillä siisti
Kööpenhaminan meritaistelu 1801
Natsit ottivat Tanskan haltuunsa
Natsien otteet kovenevat, 2000 tanskalaispoliisia keskitysleirile
Tanskan kuningatar Margareta II, syntynyt 1940
Tanskan pääministeri Mette Fredriksen, syntynyt 1977
Airbus A321
Vesterbron kaupunginosan kartta
Meidän hotellimme Comfort Vesterbro

MIKÄ MAA, MIKÄ KAUPUNKI?

Nyt kun historiikki on siirtynyt taittajan viimeisteltäväksi, voidaan siirtää huomio juhlavuoden ulkomaanmatkaan. Hallitushan päätti yksimielisesti valita kohteeksi Kööpenhaminan. Se oli hyvä päätös!

Seniorit ovat haaveilleet Kööpenhaminasta jo vuonna 1962. Silloin sinne suunniteltiin matkaa, mutta kun matkan hintaa verrattiin Tukholman matkan hintaan, todettiin, että kallimpi on ja niin hanke hyytyi.

Seuraavan kerran suunniteltiin Kööpenhaminan matkaa elokuun lopulle 1978. Neljän päivän matka m/s Finlandialla olisi maksanut 722,00 mk eli nykyrahassa 440 e. Kalliillta tuntui ja vain 9 lähtijää ilmoittautui. Pieleen meni sekin yritys.

Hiukan tuntumaa Kööpenhaminaan jo saatiin, kun oltiin ohikulkumatkalla sen läpi Keski-Eurooppaan vuonna 1981.

Kolmas kerta toden sanoo! Kun yhdistyksemme viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan, on paikallaan tehdä myös hiukan juhlavampi matka. Kööpenhamina on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja syyttä suotta jäänyt halvempien naapureidensa varjoon. 

Tsekataanpa hiukan tarkemmin tulevaa matkakohdettamme:

Aloitetaan maantieteestä ja verrataan naapurimaiden ja niiden pääkaupunkien kokoa. Ruotsi on suurin Pohjoismaa 450 295 neliökilometrillään. Asukkaita Ruotsissa on 10,1 miljoonaa. Seuraavaksi tulee Suomi 338 448 neliökilometrillään. Meitä suomalaisia on n. 5,5 miljoonaa. Norjassa on neliökilometrejä 323 787 ja asukkaita 5,1 miljoonaa. Islanti on hännän huippu 103 tuhannella neliökilometrillään ja 329 tuhannella asukkaallaan.

Tanska on Pohjoismaiden joukossa erikoinen poikkeus. Tanskan pinta-ala on vain 42 915 neliökilometriä ja siellä asuu 5,6 miljoonaa ihmistä. Vertailun vuoksi Viron pinta-ala on 42 226 neliökilometriä ja entisen Itä-Suomen läänin pinta-ala 60 719 neliökilometriä. Tiheästi ovat juutit pakkautuneet asumaan!

Pohjoismaiden pääkaupunkien suuruusjärjestys vuonna 2018 oli seuraavanlainen: 

Tukholma 949 tuhatta, Oslo 673 tuhatta, Helsinki 643 tuhatta ja Kööpenhamina 613 tuhatta asukasta. Meille jo tutut Baltian pääkaupungit asettuvat seuraavaan järjestykseen: Riika 641 tuhatta, Vilna 545 tuhatta ja Tallinna 426 tuhatta asukasta.

Kööpenhaminan historiaa

Kööpenhamina on liki 400 vuotta vanhempi kuin Helsinki. Kun Roskilden piispa, Lundin arkkipiispa, ristiritari , valtiomies ja kirjallinen lahjakkuus Absalon sai kuningas Valdemar I:ltä hallittavakseen pienen Havnin kalastajakylän, perusti hän sinne, nykyiseltä nimeltään Slotsholmenin saarelle, linnoituksen vuonna 1167. Tästä on reilun 850 vuoden aikana kehittynyt Kööpenhamina. Tällä aivan Kööpenhaminan keskustassa sijaitsevalla saarella on nykyisin Christiansborgin linna, jossa Tanskan parlamentti työskentelee. Piispa Absalon poseeraa kivisen ratsunsa selässä kirves kourassa Höjbro Pladsilla.

Kööpenhaminan museoissa on näytteillä esihstoriallisia jäännöksiä, joista vanhimmat ovat peräisin ajalta 50 000 eaa. Tanska oli Norjan ja Etelä-Ruotsin kanssa viikinkien kotiseutua vuosien 800 - 1042 välillä. Viikinkipäällikkö Knuut Suuri kruunattiin ankarasta vastustuksesta huolimatta Englannin kuninkaaksi vuonna 1016.

Vuonna 1397 solmitun Kalmarin sopimuksen avulla Tanska, Ruotsi ja Norja yhdistyivät yhdeksi valtakunnaksi. 1440-luvulla Kööpenhaminasta tuli maan virallinen pääkaupunki ja vuosisadan loppupuolella sen väkiluku oli kivunnut n. 10 000:een.  Helsinki perustettiin vasta reilut 100 vuotta tämän jälkeen.

Vuonna 1520 tanskalainen unionikuningas Kristian II suoritti kruunajaistensa jälkeen erikoisen operaation. Kruunajaisvaltiopäivien juhallisuuksien jälkeen hän teurastutti 82 ruotsalaista mahtimiestä kaupungin keskustorilla. Se oli Kalmarin unionin loppu, sillä 1523 Kustaa Vaasan johdolla Ruotsi riistäytyi irti unionista. Norja ja Tanska pysyivät vielä yksissä.

Vuosisatoja tanskalaiset ovat sotineet naapureitaan vastaan. Kööpenhaminan kaupunki on pitkän historiansa aikana kokenut kovia.Vuosina 1711-1712 kolmannes Kööpenhaminan asukkaista (n. 20 000) kuoli ruttoon. Pientä on nykyinen koronavirus sen rinnalla. Suuret tulipalot tuhosivat kaupunkia 1728 ja 1795. Vuonna 1788 Tanskassa lakkautettiin maaorjuus ja talonpojat saivat viljellä maata omiin nimiinsä. Samoilla kulmilla missä meidän hotellimme on, on tästä muistuttava muistomerkki.

Kööpenhaminan meritaistelu

Pohjoiset maat Tanska-Norja, Venäjä ja Ruotsi olivat solmineet puolustusliiton Isoa-Britanniaa vastaan. Se oli osa suurempaa liittoutumaa, jolla oli tarkoitus saartaa Iso-Britannia. Tanska-Norjalla oli suurin laivasto, joka oli sijoitettu Kööpenhaminaan. Britit lähettivät amiraali Nelsonin johdolla laivastonsa tuhoamaan Tanska-Norjan laivaston. Hurja meritaistelu käytiin Kööpenhaminan redillä 2.4.1801. Se päättyi tasapeliin. Tuhansia miehiä kuoli ja Tanska-Norjan laivasto joutui antautumaan. Tanskan piti vetäytyä  puolustusliitosta. Siinä sivussa Kööpenhamina pommitettiin raunioiksi.

Pian tämän jälkeen Napoleon marssitti joukkonsa Jyllantiin ja tanskalaisten oli pakko liittoutua ranskalaisten kanssa. Kun Napoleon kukistui, jäi Tanska yksin. Se joutui luovuttamaan Norjan sotaveloistaan Ruotsille ja aikoinaan laaja Tanskan valtakunta rajoittuikin enää Grönlantiin, Islantiin, Färsaariin, Neitsytsaariin. 50 vuotta myöhemmin Tanska kutistui entisestään Schleswigin ja Holsteinin herttuakuntien siirryttyä Bismarckin Preussiin.                                     

1800-luvun lopulla Kööpenhamina oli jo kukoistava teollisuuskeskus.

Tanskan miehitys

Toinen maailmansota koetteli Tanskaa vähemmän kuin monia muita maita, jotka joutuivat sen syövereihin. Puolueettomaksi julistautunut Tanska koki varhaisen aamuherätyksen 9.4.1940 kun natsijoukot hyökkäsivät maahan aamulla klo 4:15. Tanskan armeija pyristeli vastaan, mutta kaikki oli ohi jo klo 10 ja Tanska antautui. Suurin osa tanskalaisista ei hyväksynyt natsimiehitystä, vaikka he saivat säilyttää vuosina 1940-1943 oman hallintonsa, jopa armeijansa. Osa teki avoimesti yhteistyötä natsien kanssa ja osa teki heidän kanssaan puolisalaa bisnestä.

Elokuussa 1943 tahti muuttui. Maahan julistettiin poikkeustila ja Tanskan armeija riisuttiin aseista. Syksyllä 1944 Saksan armeija pidätti 2000 tanskalaista poliisia ja lähetti heidät keskitysleirille. Vastarinta koveni ja tanskalaiset alkoivat sen lisäksi lakkoilla. Kymmeniä lakkolaisia tapettiin. Vastavuoroisesti vastarintalaiset tappoivat n. 400 maanmiestään, jotka olivat toimineet ilmiantajina.

Liittoutuneiden joukot vapauttivat Tanskan 5.5.1945. Saksalaiset eivät tehneet vastarintaa. Natsimieliset ja vastarintaliikkeessä mukan olleet tanskalaiset selvittelivät vielä välejä keskenään.

Miehityksen aikoihin Tanskassa oli n. 7500 juutalaista, joista 7000 onnistuttiin pelastamaan natsien kynsistä Ruotsin puolelle.

 

 

 

Tanskanmaa tänään

Tanska on nykyisin yksi maailman vanhimmista monarkioista. Tanskan perustuslaillinen monarkia on perustettu vuonna 1849. Vuonna 1972 kuningattaren valtaistuimelle istahti Margareta II ja istuu sillä edelleen. Maan päämisteriksi nousi kesäkuussa 2019 sosiaalidemokraattien johtaja 41 vuotias Mette Fredriksen. Hän on Tanskan historian nuorin pääministeri.

Tanskalla on vain yksi maaraja, jonka toisella puolella on Saksa. Ruotsi on 4 kilometriä leveän Juutinrauman takana. Juutinrauman yli rakennettin silta, joka valmistui vuonna 2000. Tanska on alavaa maata ja sen korkein kohta kurottautuu 171 metrin korkeuteen. Grönlanti ja Färsaaret kuuluvat edelleen Tanskalle.

Tanska tuottaa sianlihaa ja maitotuotteita, mutta maatalouden osuus sen elinkeinoista on vain alle 2 %. Palveluelinkeinojen osuus on 75 % ja teollisuuden 15 %. Tanska tuottaa merkittävän osan maailman tuulivoimaloista. Lääkkeiden, koneiden ja elintarvikkeiden osuus on huomattava.

Tanska on tänään yksi maailman vauraimmista ja kehittyneimmistä maista. Sillä on laaja sosiaaliturva ja erittäin alhainen korruptio. Tanska liittyi Natoon 1949 ja EU:iin 1973. Euro ei valuuttana heitä ole miellyttänyt, joten maassa maksetaan Tanskan kruunuilla.

Verotus on Euroopan korkein ja autoverokin on korkeampi kuin Suomessa.

 

 

 

Kulkupelimme

Päästäänkin heti aamusta liikkeelle, sillä lentomme AY951 lähtee Helsingistä klo 7:35. Ei kestä kuin tunti ja 40 minuuttia kun ollaan jo Kastrupin kentällä Kööpenhaminassa. Lentokoneemme Airbus A321 on tuttu ja turvallinen kapearunkoinen konetyyppi, jollaisia Finnairilla on käytössään 19 kpl. Koneen strategiset mitat ovat: pituus 45 m, siipien kärkiväli 35 m, matkanopeus 840 km/h ja maksimi matkalentokorkeus 11 900 m. Matkustajapaikkoja koneessa on 209, joista on varattu meille 50 paikkaa.

Samanlaisella koneella palataan sitten aikanaan monta kokemusta rikkaampana takaisin Helsinkiin. Paluulentomme on AY956 ja kotilennolle lähdetään klo 17:00.

Kastrupin kentältä Kööpenhaminan keskustaan on matkaa vain 8 km.

 

Asuntomme

Hotelliksemme valikoitui Comfort Hotel Vesterbro aivan kaupungin keskustassa. Tämä 400 huoneen hotelli on vain 5 minuutin kävelymatkan päässä Kööpenhaminan päärautatieasemalta ja Tivoli-huvipuistosta. Lähellä on myös Raatihuoneen aukio, joka on Kööpenhaminan suosituin kokoontumispaikka.

Vesterbrogaden varrella oleva hotellimme sijaitsee Kööpenhaminan trendikkäimmässä ja suosituimmassa Vesterbron kaupunginosassa. Viime vuosien aikana tämä 1960-luvun alun perin nuhjuinen katukuva on muuttunut yhdeksi pääkaupungin kauneimmista ja suosituimmista kaduista. Tänä päivänä Vesterbrogade on täyttynyt trendikkäistä ravintoloista ja baareista, viihtyisistä torikahviloista sekä Tanskan upeimmista ostosmahdollisuuksista. Osoitteemme on Vesterbrogade 23. Oheisessa kartassa näkyy vain naapurihotellimme n:o 5. Hotelliin on helppo osata, sillä pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella ovat Jyskin ja Lidlen myymälät.

 

 

Tsekkaus jatkuu......

 

 

Suomen Liettuan suurlähetystö Vilnassa
Suomen Latvian suurlähetystö Riiassa
Suomen Puolan suurlähetystö Varsovassa
Suomen Viron suurlähetystö Tallinnassa
Suomen Saksan suurlähetystö Berliinissä

Suomen Liettuan suurlähetystö Vilnassa

Suomi solmi diplomaattisuhteet Liettuan kanssa vuonna 1991. Nykyinen suurlähettiläs on Christer Michelsson ja ensimmäinen lähetystösihteeri Anni Salmia. Suurlähettiläs Michelsson on lupautunut vierailumme isännäksi.

Suurlähettilään residenssi sijaitsee Vilnan vanhankaupungin ja uuden kaupungin rajamailla olevalla puistikkoisella alueella. Talo on rakennettu 1911 asuinkäyttöön. Vuonna 1935 sen ympärille rakennettiin muuriaita ja portti.

Suomi osti huonokuntoisen talon vuonna 1992 ja remontoi sen vuonna 1995. Uusklassimia edustavaa taloa oli pitänyt hallussaan mm. KGB:n jaosto, mikä selittää osaltaan sen huonoa kuntoa.

Mittavan remontin jäljiltä alakertaan saatiin saunatilat ja takkahuone, ensimmäisessä kerroksessa ovat suurlähettilään edustustilat ja toisessa kerroksessa hänen virka-asuntonsa.

 

Aikaisemmat Alko-Altian Seniorit ry:n suurlähetystövierailut ovat tapahtuneet vuonna 2015 Suomen Saksan suurlähetystöön Berliinissä, vuonna 2016 Suomen Viron suurlähetystöön Tallinnassa, vuonna 2017 Suomen Puolan suurlähetystöön Varsoavassa ja vuonna 2018 Suomen Latvian suurlähetystöön Riiassa.

TERVEISIÄ ALKOSTA JA ALTIALTA!

Kuluvan vuoden toimintasuunnitelman mukaisesti käytiin torstaina 31.10.2019 Heljän kanssa tapaamassa Alkon ja Altian toimitusjohtajia. Leena Laitinen ja Pekka Tennilä lähettivät terveisensä senioreille.

Saimme myötämielistä palautetta firmoille aiemmin lähettämiimme avustusanomuksiin.

Kuten koko olemassaolonsa ajan Alkon arkipäivää on hoitaa vastuullisesti ja asiakkaita tyydyttävästi alkoholijuomien myynti. Kaiken aikaa on kuitenkin oltava valppaana, sillä päivittäistavarakaupat ottaisivat mielellään viinit hyllyihinsä. Myös poliitikkojen joukossa on tämän haaveen kannattajia. Onneksi välitöntä vaaraa ei ole, sillä hallitusohjelmaa laatiessaan Antti Rinteen hallitus ohitti Alkon tulevaisuutta koskevat asiat parissa minuutissa, toteamalla ettei nykykäytäntöön ole hallituskaudella muutostarvetta.

Keskustelimme myös Korkki-lehdestä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana lehdessä on ollut vain yksi artikkeli eläkeläisistä. Juttu tehtiin yhdistyksen 50-vuotisjuhlista Turun VPK:n talolla vuonna 2010. Sen lisäksi lehdessä on ollut vain puolenkymmentä valokuvaa tekemistämme ulkomaanmatkoista.Tällaiseen henkilöstölehden toimituspolitiikkaan toivoimme parannusta.

Altialla on ollut harmina kuuma ja kuiva kesä 2018. Se nosti ohran hintaa. Koska ohralla on Altian bisneksessä huomattava merkitys, on korkea hinta ollut kuluvan vuoden haasteena. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta. Myös Altia toimii vastuullisesti ja taloudellisesti. Hyvä esimerkki on Koskenkorvan tehtaan kiertotalous. Tehdas hyödyntää ohranjyvän sataprosenttisesti.

Alkon pääkonttorissa tapahtui identiteettivarkaus. Heljä oli ujuttanut meikäläisen kuvan omaan vierailijakorttiinsa. Kannattaa olla varuillaan!

 

Vilnan kansainvälinen lentoasema
Hotelli Panorama
Panoraama
Päivänkoiton Portti
Kirkkokansaa
Puolijoukkue
Vilnan päärautatieasema
Matkustavaisten löhöpaikka pianolla
Lippuluukut
Ravintola Queensberry
Reissunaiset Leena Nikula, Maire Näveri, Ritva Pulkkinen, Eeva Poutanen, Riitta Blauberg ja Terttu Peltola. Reissumiehet Tapani Pulkkinen ja Max Blauberg.
Varashälyttimet kaulassa
Suurlähettiläs Christer Michelsson
Ensimmäinen lähetystösihteeri Anni Salmia
Herkkä hetki lentokentällä

VILNAN MATKA KOETTU

Paljon nähtiin ja koettiin Liettuan pääkaupungissa, vaikka matka oli vain pikatrippi, joka tehtiin 23. - 25.9.2019. 51:stä matkalaisesta 28 oli vähintään viiteen pääyhdistyksen matkaan osallistuneita. Mieluista oli saada porukkaan mukaan myös kuusi ensikertalaista.

Lento Helsingistä Vilnaan kestää suihkukoneella vain tunnin ja vartin. Sellainen kone oli käytössämme mennen ja tullen. Vilnan kansainvälinen lentoasema on Liettuan suurin, mutta melko vaatimattomalta se näytti Helsinki-Vantaaseen verrattuna. Lentokentällä on vain yksi 2,5 kilometrin kiitotie. Kaupungin keskustaan on matkaa 7 kilometriä.

Seitsemän aikaisemman matkan kokemukset ovat osoittaneet, että liikaa opastettua ohjelmaa ei kannata järjestää. Osalllistujat ovat kokeneita ja omatoimisia reissaajia, jotka etsivät ja löytävät mieleistään tekemistä ilman jatkuvaa opastusta.

Ensimmäisen päivän virallinen ohjelma oli lentokentältä noutamaan tulleella bussilla tehty kaupunkikierros, joka antoi hyvän kuvan tutustumiskohteesta. Bussista siirryttiin lounaalle ja majoittumaan. Ruokailuun liittyy olennaisena osana sählääminen ravintolan henklökunnan kanssa ennakkoon ilmoitetuista ruokarajoitteista. Näin nytkin. Ravintolassa oli tarjoilemassa vain pari ammattilaista ja loput tarjoilijat olivat työharjoittelijoita.

Majoittuttiin neuvostoaikaiseen Panorama hotelliin. Sitä oli kyllä remontoitu ja se oli kahden yön nukkumapaikaksi kelvollinen. Lisäbonusta tuli upeasta näköalasta, joka avautui hotellin ikkunoista kaupungille. Näkymässä leimaa antavia olivat kirkot ja rakennusnosturit. Majoittumisen jälkeen itse kukin häipyi omille teilleen tutustumaan omatoimisesti kaupunkiin. Oman hotellin baarissa parannettiin iltayöstä maailmaa kaupungilta palattua.

Seuraava päivä valkeni aurinkoisena. Aamiaisen jälkeen lähdettiin kävellen Vilnan vanhaan kaupunkiin. Vilnassa on yli 40 kirkkoa ja vanhan kaupungin nähtävyyksistä suuri osa olikin kirkkoja. Joissakin käytiin sisällä ja upeitahan ne ovat meikäläisiin luterilaisiin kirkkoihin verrattuna.

Suuri ryhmämme piti jakaa kahteen osaan. Jokaiselle jaettiin kuulokkeet, joten oli helppo kuunnella oppaan puhetta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kävelyretken jälkeen väki lehahti taas mikä minnekin ostoksille ja lounaalle. Hotellimme oli Vilnan päärautatieaseman ja linja-autoaseman läheisyydessä, joten oli helppo käydä kurkistamassa niitäkin. Rautatieasemalla oli pari mielenkiintoista yksityiskohtaa. Toinen oli mukavista löhötuoleista koottu kehä ja piano. Kelpasi siinä väsyneen junan odottajan rentoutua jalkojaan lepuuttamaan pianomusiikin säestämänä. Toiseen nurkkaukseen oli koottu pieni kirjasto matkustavaisten ratoksi. Vilnassa saattoi vielä ostaa junalippuja aseman lippukassoista, toisin kuin meillä Suomessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IIllalliselle käveltiin noin puolentoista kilometin matka ravintola Queensberryyn vanhaan kaupunkiin. Siellä toistui sama hässäkkä ravintolahenkilökunnan kanssa kuin aiemmin oman hotellin ravintolassa. Kaikki osasivat takaisin kotihotelliin. 

 

 

 

 

 

 

 

Hotellissa oli pieni juhlahetki. kun kahdeksalle viidennellä matkallaan olevalle reissaajalle ojennettiin kunniakirjat ja kohotettiin kuoharimaljat.

 

 

 

 

 

Lähtöpäivän aamiaisen jälkeen kirmaistiin taas kaupungille viime hetken ostoksille ja kirkkojen paljoutta päivittelemään. Useimmat pakkasivat matkalaukkunsa heti aamulla ja luovuttivat ne hotellin säilytystilaan.

Kaupungilla oli runsaasti vaihtoehtoja tyydyttää isompi tai pienempi nälkä. Hotellin lähellä oleva kauppahalli oli mielenkiintoinen paikka, jonka runsasta tarjontaa useimmat kävivät ainakin katselemassa. 

Hiukan erikoiselta näyttivät elintarvikemyymälöiden hyllyillä oleviin konjakkipulloihin kiinnitetyt kookkaat varashälyttimet.

 

Eräs matkan huippukohta oli vierailu Suomen Liettuan suurlähetystössä. Suurlähetystövierailu oli viides perättäinen. Aiemmin olimme käyneet Suomen Saksan suurlähetystössä Berliinissä, Suomen Viron suurlähetystössä Tallinnassa, Suomen Puolan suurlähetystössä Varsovassa ja Suomen Latvian suurlähetystössä Riiassa.

Tässä vierailussa oli poikkeuksellista, että itse suurlähettiläs oli isäntänämme ja tarjosi vierailleen pullakahvit. Miellyttävä herra tuli kanssamme samassa lentokoneessa Helsingistä Vilnaan. Paljon oli hänellä mielenkiintoista kerrottavaa Liettuasta. Kiireinen aikataulu pakotti hänet poistumaan hiukan ennen tilaisuuden loppua, sillä hänen oli ehdittävä Valkovenäjälle lähtevään junaan. Suurlähettiläs Christer Michelsson on myös Suomen Valkovenäjän suurlähettiläs.

Tarinaa jatkoi hänen sijaisensa ensimmäinen lähetystösihteeri Anni Salmia. Kysymyksiä sateli ja aika olisi kulunut rattoisasti pidempäänkin, mutta meillä alkoi olla kiire lentokentälle.

Suurlähettiläälle luovutettiin Alko-Altian Seniorit ry:n pöytästandaari N:o 26 ja Tauno Miettinen sai lähetystön naisille vedet silmiin johtaessaan ryhmämme esittämän Finlandian. Tauno on ihastuttanut aikaisempienkin suurlähetystöjen isäntäväkeä Finlandia-esityksellään.

 

 

 

 

Lentoasemalla matkalaiset yllättivät taas kerran minut ja Anna Tertun miellyttävällä tavalla, joka kostutti meikäläisenkin silmät. Sydämelliset kiitoksemme mukavalle porukalle, jonka kanssa on ollut ilo tehdä yhteisiä matkoja.

 

Kyösti ja Anna Terttu

Liettuan lippu
Liettuan vaakuna
Vilnan vaakuna

 

Vilnan matka 2019

Pääyhdistyksen järjestämä ulkomaanmatka tehdään tänä syksynä Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan. Matka tehdään 23. - 25.9.2019. Meille on varattu 51 paikkaa. Matkan vastuullinen järjestäjä on Matkavekka.

Matkan hinta on 374,00 e/henk.

Hintaan sisältyy:

- Finnairin lennot reittivuoroilla Helsinki - Vilna turistiluokassa

- 1 kpl/23 kg matkatavaraa, 1 kpl/8 kg käsimatkatavaraa

- 2 yön majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa

- hotelliaamiaiset

- Vilnaan saavuttaessa suomeksi opastettu kaupunkikierros alkaen lentoasema, päättyen hotelli

- lounas hotellissa 23.9.

- suomeksi opastettu kävelykierros vanhassa kaupungissa (2 ryhmässä) 24.9.

- illallinen vanhassa kaupungissa 24.9.

- paluumatkalla kuljetus hotelli - Suomen suurlähetystö - lentoasema

 

Lisämaksusta:

- yhden hengen huone 52 e/hlö/2 yötä

- kulttuuriohjelma saatavuuden ja tarjonnan mukaan 24.9.

 

Lentoaikataulu:

ma 23.9.     AY 1101              Helsinki - Vilna          7:45 -  9:00

ke  25.9.     AY 1106              Vilna - Helsinki         18:05 - 19:20

 

15.8.2019 kaikki matkalle osallistuvat olivat maksaneet matkansa.

Suurlähetystövierailu varmistui 4.9.2010

Hotelli:

Kolmen tähden Panorama hotelli Vanhassa kaupungissa. Hotellissa on 6 kerrosta ja 224 huonetta. Hotellin lähellä on kauppahallit, joissa myydään mm. vaatteita ja elintarvikkeita. Kauppahallien hinnat ovat edullisemmat kuin aivan ydinkeskustan liikkeissä.

 

Kannattaa lukea alla olevat uudet ilmoittautumisohjeet.

Kyösti

 

Hallituksen kokous 24.10.2018

HALLITUKSEN KOKOUS 

Kaksi ikävää sairaustapausta verotti muuten täysilukuisen hallituksen kokousta Kampin palvelutalossa Helsingissä 24.10.2018.

Esityslistan mukaisten rutiiniasioiden joukossa käsiteltiin mm. toiminta-avustusten hakemista.

Jo ennen kokouksen alkua puheenjohtaja ja sihteeri kävivät Altian pääkonttorissa tapaamassa toimitusjohtaja Pekka Tennilää. Lyhyen visiitin tuloksena oli tieto siitä, että edellisten vuosien tapainen avustus on nytkin tulossa tilillemme heti ensi vuoden alussa.

Samanlainen viesti tuli kokouksen jälkeen myös Alkon toimitusjohtaja Leena Laitiselta. Monien ulkopuolisten paineiden keskellä Alkolla on positiivinen ote ja usko yhtiän tulevaisuuteen.

Tulevan vuoden vuosikokouksen järjestelyvastuussa on Turun alaosasto. Alaosaston puheenjohtaja Kai Olenius kertoi ennakkovalmisteluiden olevan hyvällä tolalla. Ensi vuoden vuosikokous järjestetään Turussa 23. - 24.5. 2019. Varsinainen vuosikokous ja iltajuhla pidetään jo perinteiseen tapaan Turun VPK:n talon juhlavissa puitteissa. Majoitus on varattu läheisestä Scandic-hotellista (ent. Cumulus).

Myös vuoden 2020 vuosikokouksen hotellivaihtoehtoja kartoitetaan. On varauduttava siihen, että Tampereen hintataso on melko korkea.

Historiikin kirjoittaminen on aikataulussa ja monen alaosaston osio on jo lähes painokunnossa. Muutoksia ja lisäyksiä voi tehdä vielä ensi vuoden puoliväliin saakka. Parin alaosaston tekstit puuttuvat vielä, mutta nekin ovat työn alla.

Pääyhdistyksen historiikin runko on valmis ja teksti valmistuu aikataulun mukaisesti.

Päätettiin pyytää jäseniltä ideoita historiikin nimeksi ja kansikuvaksi. Valittavat ideat palkitaan 50 euron rahapalkinnolla ja ilmaisella historiikilla.

Rahastonhoitaja toi kokoukselle listan tämän vuoden jäsenmaksunsa maksaneista ajalta 1.1. - 23.10.2018. Tilanne on huolestuttava. Mikäli loppuvuoden kuluessa ei tule lisää suorituksia, jäsenmäärä laskee entisestään.

Hallitus laati pääyhdistyksen järjestämien ulkomaanmatkojen järjestelyistä uuden ohjeistuksen, josta on etusivulla erillinen selvitys. Tulevan vuoden kohdetta ei vielä nimetty, mutta esillä oli Kroatian pääkaupunki Zagreb.

Seuraava hallituksen kokous pidetään 13.2.2019 Kampin palvelutalossa.

 

Kyösti Leikas, Heljä Näränen ja Pekka Tennilä
Heljä Näränen, Kyösti Leikas ja Leena Laitinen

VUOSI ON VIERÄHTÄNYT

Käytiin sihteerimme Heljä Näräsen kanssa 24.10.2018 taas vuotuisella vierailulla Altiassa ja Alkossa.

ALTIASSA

Altian pääkonttorissa tapasimme kiireisen toimitusjohtaja Pekka Tennilän, joka lopetteli juuri palaveria marokkolaisdelegaation kanssa ja oli seuraavaksi menossa SuomiAreenan tilaisuuteen. Olemme kovin kiitollisia siitä, että hänellä riitti aikaa meille senioreiden edustajillekin.

Altialla menee hyvin. Vienti Venäjälle ja Kiinaan on nosteessa ja mahdollisia Afrikan markkinoitakin tutkitaan. Suomessa Jaloviina elää uutta tulemistaan ja siitä on tarjolla erilaisia variaatioita. Lähestyvää glögikautta odotellaan Altiassa toiveikkaasti ja vuoden 2018 Blossalle ennustetaan menestystä. Altian ensimmäisen pörssiin menon jälkeisen yhtiökokouksen osanottajamäärä herättää suurta mielenkiintoa, sillä osakkeenomistajia on siunaantunut jo yli 15000. Vertailun vuoksi DNA:lla on n. 10000 osakkeenomistajaa.

Pekka Tennilä lähettää lämpimät terveisensä Alko-Altian senioreille.

 

ALKOSSA

Samana päivänä pidetyn Alko-Altian senioreiden  hallituksen kokouksen jälkeen jäi aikaa käydä ihastelemassa Alkon Arkadian lippulaivamyymälää. Jos tällainen lajivalikoima, esillepano ja erinomainen palvelu ei jollekulle riitä, niin ihme on! Kun Alkon lajivalikoima verkkokaupassa on yli 8000 sorttia, pitäisii siitä kaiken järjen mukaan löytää tarvitsemansa. Alko on kiistatta maailman paras alkoholijuomien myyntikonsepti, sillä sen voitot kilahtavat valtion kirstuun ja niillä maksetaan alkoholin liikakäytön yhteiskunnalle aiheuttamia suuria kustannuksia. Jos monopolista luovutaan, luovutaan myös tästä rahahanasta ja voitot katoavat yksityisiin taskuihin. Haitat eivät katoa, vaan päinvastoin lisääntyvät. Valtio maksaa edelleen sen lystin ilman Alkon voittovaroja.

Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen otti lämpimästi vieraansa vastaan. Leppoisan kahvittelun lomassa keskusteltiin Alkon toimintaympäristön muutoksista ja taas viritellyistä vaatimuksista saada viinitkin elintarvikekauppojen hyllyille. Kun soppaan panevat lusikkansa myös ulkomaiset alkoholin tuojat etämyynteineen, on Alkolla haasteita enemmän kuin tarpeeksi. Erikoista on sekin, että Alkon omistaja eli valtio ei pontevammin puolusta omaansa.

Suomi on ainut pohjoismaa, jossa eräs maan suurimmista poliittisista puolueista on ottanut ohjelmaansa monopolin murtamisen. Muissa pohjoismaissa kansa ei kyseenalaista monopolinsa olemassaolon oikeutusta. Meillä purevat omat koirat!

Alko toimii maltillisesti, eikä provosoudu vaikka sitä provosoitaisiinkin. Alko tekee kaiken niin hyvin kuin mahdollista ja sen toiminta on avointa, vastuuntuntoista ja rehellistä. Asiakastyytyväisyys on sille ykkösasia. 

Leena Laitinenkin lähettää senioreille terveisensä ja ottaa mielihyvin vastaan mahdollisia ideoida tehdä Alko vielä nykyistäkin paremmaksi.

Oli mieluista kuulla, että molemmat yhtiöt tukevat entiseen tapaan toimintaamme tulevana vuotenakin. Tästä esitimmekin toimitusjohtajille yhdistyksemme lämpimät kiitokset.

 

Kyösti ja Heljä

Jeesus-kirkko
Kissatalo
Jugendia riitti
Jurmalan lounasravintola
Jurmalan biitsi kesällä
Jurmalan biitsi 26.9.2018
Lido
Suomen Latvian suurlähetystö
Lähetystöneuvos Marco Pribillan käyntikortti

Kaksitoista uutta Reissunaista ja Reissumiestä!

Sellainen saldo oli tällä seitsemännellä perättäisellä pääyhdistyksen järjestämällä ulkomaanmatkalla. Nyt meitä vähintään viidelle matkalle osallistuneita jäseniä on 25! Näiden vuosien aikana matkoillamme on ollut mukana reilut 300 eri jäsentä.

ELÄMYKSIÄ PÄIVÄN TÄYDELTÄ

Latvian pääkaupunkiin Riikaan lennähdettiin tunnissa. Tämä n. 700 000 asukkaan kaupunki on koko Baltian suurin kaupunki. Menomatkan pikkuruisessa täyteen ahdetussa potkuri-turbiinikoneessa oltiin kuin sillit suolassa. Paluulennolla oli tilavampi kone.

Omatoiminen joukko löysi itselleen bussin lentoaseman edustalta ja majoittui hotelli Hanzaan. Hyvänä maamerkkinä toimi Riian vuonna 1822 käyttöön otettu evankelisluterilainen Jeesus-kirkko. Valtavan paksuista hirsistä rakennettu kirkko on Riian suurimpia puurakennuksia. Monet meistä kävivät kirkossa sisälläkin ja siellä oli menoa ja meininkiä. Ilmeisesti kirkon tiloissa oli joitakin lasten kerhoja. Lapsia kirmailikin ympäri kupolikattoista kirkkosalia.

Toisen matkapäivän aamiaisen jälkeen lähdettiin kaupunkikierrokselle. Onneksemme saimme oppaaksi hyvin suomea puhuvan Marian. Tämä latvialainen nuori nainen on opiskellut 4 vuotta suomenkieltä yliopistossa ja opettanutkin sitä valmistuttuaan. Hän toimii jatkuvasti oppaana, joten se homma sujui mallikkaasti. Kaupunkiin ja latvialaiseen elämänmuotoon tutustuttiin bussissa istuen ja vanhassa kaupungissa kävellen. Riian vanhakaupunki oli koko matkamme päänähtävyys. Asiansa osaava opas kertoi värikkäästi alueen rakennuksista ja historiasta. Oli kymmenittäin jugendrakennuksia, oli mielenkiintoisia ja peroonallisia koristepatsaita talojen katoilla ja Riian yli 800 vuotinen historia havisi. Erästä taloa kutsutaan kissataloksi. Sen rakennutti rikas kauppias, jota ei jostakin syystä hyväksytty Suurkillan jäseneksi. Kauppias suuttui ja istutti talonsa katolle kaksi kookasta kissapatsasta, jotka pyllistivät Suurkillan rakennukseen päin. Vasta pitkien neuvottelujen jälkeen hän suostui muuttamaan kissojensa asennon neutraalimmaksi. Vanhakaupunki vaurioitui pahasti sodan aikana, mutta se on rakennettu uudelleen entiseen loistoonsa.

JURMALAAN

Valitettavasti aika loppui ja jouduttiin kipuamaan bussiin. Nyt ajettiin sateen ropistessa Jurmalan pikkukaupunkiin lounaalle. Jurmala on latvialaisten ja turistienkin kesäparatiisi. Sen kymmenien kilometrien pituisilla hiekkarannoilla on kesäkausina meno päällä.

Kun Jurmalaan mennään autolla, on maksettava 2 euron tietulli. Jurmalan kaupunki on keksinyt tämän tullin ihan itse. Tullilla pyritään rajoittamaan ylimääräistä Jurmalan läpi kulkevaa autoliikennettä. Kiertoteitse pääsee ilmaiseksi.

Jurmalan lounasravintola oli hieno paikka, ruoka hyvää ja sitä oli riittävästi. Valitettavasti ravintoloiden kanssa tulee lähes poikkeuksestta sekoilua ennakkoon ilmoitettujen ruokarajoitteiden kanssa. Hässäkästä joutuvat kärsimään ruokarajoitteiset itse ilman omaa syytään.

Sateen läpi juostiin bussiin ja aloitettiin Jurmalan kiertoajelu. Jo 1800-luvulla suosittu lomanviettopaikka on pitånyt pintansa. Neukkuaikana se tosin pääsi saastumaan, mutta nyt ovat rannat taas kunnossa. Jurmalan kaupungissa on paljon oligarkkien ökyhuviloita, kylpylöitä, hotelleja, joista osa on autioina, tavallisia huviloita, kauppoja, konserttisaleja jne. Kaikkea hyvän loman viettoon tarvittavaa löytyy.

Kontrasti kesäisen ja syyskuun lopun biitsien välillä on suuri. Katsottiin autiota hiekkarantaa ja tuulista merenselkää.

"JUHLAPÄIVÄLLINEN"

Kun ilta ehti, lähdettiin suurin toivein juhlapäivällisille tarjouksen mukaiseen "Lidon pääravintolan toiseen kerrokseen". Päädyttiin kellarikerrokseen, johon meille oli katettu valmiiksi kylmät ruuat ja annettiin kourallinen juomakuponkeja, joilla sai käydä noutamassa juomansa. 

Kun aloittelimme ruokailua, aloitti myös orkesteri oman osuutensa. Helvetillinen musiikki täytti kellarin ja keskustelelu pöydissä muuttui kilpahuudannaksi orkesterimusiikin kanssa. Sellainen oli se juhlapäivällinen. Lämmintä ruokaa ei tullut lainkaan, mutta vatsa lienee kaikilla täyttynyt. Vesisateen ja pimeyden keskeltä löytyi bussi, jolla päästiin kirkon kupeeseen kotihotelliin.

Oman hotellin ravintolatiloihin oli järjestetty ennen nukkumaan menoa pienimuotoinen tilaisuus, jossa uudet Reissunaiset ja Reissumiehet saivat kunniakirjansa.

SUURLÄHETYSTÖN VIERAINA

Lähtöpäivän aamiaisen jäkeen oli puolille päivin vapaata aikaa käydä ostoksilla ja tutustua vielä nähtävyyksiin. Huoneet luovutettiin ja bussi vei porukan Suomen Latvian suurlähetystöön.

Lähetystö sijaitsee upeasti kunnostetuissa tiloissa samassa rakennuksessa, missä se oli vuokralaisena ennen sotia. Isäntänämme toimi lähetystöneuvos Marco Pribilla, joka oli hiljattain nimitetty virkaansa. Tunnin verran kestäneen vierailumme aikana kuultiin perustietoa lähetystön toiminnasta ja Latvian yhteiskunnasta. Kysymyksiä esitettiin kiitettävästi ja tunnelma oli välitön. Muistoksi käynnistämme jätimme suurlähetystöön Alko-Altian Seniorit ry:n pöytästandaarin numero 23. Nyt samanlaisia pöytästandaareja on Suomen Saksan suurlähetystössä Berliinissä, Suomen Viron suurlähetystössä Tallinnassa ja Suomen Puolan suurlähetystöissä Varsovassa.

ZEPPELIINIHALLEJA JA STALININ HAMMAS

Lähetystövierailun jälkeen oli vielä pari tuntia aikaa lentokentälle lähtöön. Se aika käytettiin tehokkaasti hyväksi. Hotellin lähellä oli yksi Stalinin hampaista. Se on mahtipontinen neuvostoaikainen kerrostalo, jollaisia Moskovassa on 7 ja ainakin Varsovasta löytyy myös samanlainen. Tämä pytinki on Stalinin lahja latvialaisille ja se oli alunperin nimeltään Kolhoosityöläisten talo. Nykyisin se on Latvian tiedeakatemian rakennus.

Talon viidennessätoista kerroksessa on näköalatasanne, jonne pääsee hissillä 5 euroa maksettuaan. Näköalat ovat upeat, mutta tuuli voi viedä tukan päästä.

Zeppeliinihallit ovat mielenkiintoinen nähtävyys. Hallit ovat ensimmäisen maailmansodan aikaisia saksalaisten valloittajien Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalleja, jotka on kunnostettu kauppahalleiksi. Halleja on kaikkiaan viisi ja niissä on tarjolla ruokatavaraa, kukkia, matkamuistoja ja monenlaista hyvää valtavat määrät.

Klo 15:30 nostettin pakaasit bussiin ja ajettiin lentoasemalle. Potkuriturbiinikone oli vaihtunut suihkariin, joka lennätti meidät hiukan etuajassa Helsinkiin. Oltiin taas yhtä reissua rikkaampia.

 

Kyösti

 

 

 

 

 

 

Riika on Latvian pääkaupunki
Menolento De Havilland DHC-8
Hanza hotel
Suomen Latvian suurlähetystö Riiassa
Suomen Latvian suurlähettiläs Riitta Korpivaara
Paluulento Boeing 737-300 (Winglets)

RIIKA KUTSUU

Kaikki ovat nyt maksaneet matkansa ja rahat on tilitetty matkatoimistolle.

Aivan viime hetkellä tuli matkatoimistolta ikävä uutinen. Aiemmin sovitun lentomme lähtöaika muuttuu. Matkatoimisto, lentoyhtiö tai molemmat ovat sörssineet tämän asian. Jo 24.11.2017 saimme vahvistuksen siitä, että lento lähtee klo 10:15. Nyt lähtöaika muuttui.

Matkatoimistolta tuli toinenkin muutosilmoitus. Alkuperäinen hotellimme on ollut remontissa, jonka olisi pitänyt jo valmistua. Ei valmistunut, joten meille on pitänyt hankkia toinen hotelli. Uusi hotellimme on nimeltään Hanza. Kovin kiemuraisilta tuntuvat tämän matkamme järjestelyt!

Valitettavasti 25.9. illalla ei ole baletti- tai oopperaesityksiä. Riian Tuomiokirkossa on klo 19:00 alkava konsertti Panis Angelicus, joka maksaa 35 e. Konsertin kesto on 2 tuntia.

Kelloja ei tarvitse siirrellä, sillä Suomessa ja Latviassa on sama aika. Latviassa maksetaan euroilla.

Lähtöselvityksen voi tehdä Internetissä 118 tuntia ennen lentoa, tai lentoaseman automaatilla. Lähtöselvitys kannattaa tehdä molempiin suuntiin. Muussa tapauksessa on tultava lentoasemalle viimeistään 2 tuntia ennen lentoa.

Aloittakaa netissä tehtävä lähtöselvitys "AirBalticin lähtöselvitys" kohdasta. Ääkköset ja öökköset eivät kelpaa. Lyhyelle lennolle maksullinen varattu istumapaikka ei ole välttämätön. Kaikki mahtuvat koneeseen. Lopuksi Boardin pass on tulostettava A 4 paperille ja otettava mukaan lennolle.

Paluulennon lähtöselvitykseen pätevät myös em. säännöt.

Lähtö Helsinki-Vantaalta (Flight BT 304 - Air Baltic Terminaali 1) tiistaina 25.9.2018 klo 13:55 tulo Riikaan klo 15:00                                                                                                             FLIGHT BOOKING REF: BT/M43TFZ                                                                                          Lennon kesto 1 h 5 min.                                                                                                    Lennokkimme on De Havilland DHC-8 400 Series (potkuriturbiinikone)

Paluulento Riiasta (Flight BT 307) torstaina 27.9.2018 klo 18:25, tulo Helsinkiin klo 19:30                           FLIGHT BOOKING REF: BT/M43TFZ                                                                                                         Kotiin palataan suihkarilla.

Maksuttomat matkatavarat: Käsimatkatavaran mitat 55 x 40 x 23 cm, paino enintään 8 kg, ruumaan menevä matkatavara 100 x 50 x 80 cm, paino enintään 20 kg

 

 

 

 

Voimassa oleva passi tai poliisin antama henkilöllisyystodistus on ehdottomasti oltava mukana.

Kyösti

 

Latvian kansalliskirjasto
Zeppelin-hallit

HYVÄ TIETÄÄ RIIASTA

Riika on Latvian pääkaupunki ja Baltian maiden suurin kaupunki. Sen asukasluku on n. 614 000. Neuvostomiehityksen loppuaikoina Riiassa asui lähes miljoona ihmistä. Asukkaista n. 50 % on latvialaisia, 37 % venäläisiä ja loput ukrainalaisia, valkovenäläisiä, puolalalisia, liettualaisia ja muita kansallisuuksia. Koko Latviassa on hiukan alle 2 miljoonaa asukasta ja väestön määrä laskee hienoisesti.

Eipä heti tule ajatelleeksi, että Riika oli 1600-luvulla suurvalta-Ruotsin suurin ja vaurain kaupunki.

Latviassa on Baltian maiden suurin venäläinen vähemmistö, romaneja on 5500 ja juutalaisia 5400. Latvialaiset kuten muutkin baltit saivat neuvostomiehityksestä yliannostuksen ja suuresta venäjää puhuvasta väestönosasta huolimatta Latviassa on vain yksi virallinen kieli ja se ei ole venäjänkieli.

Uudelleen itsenäistyttyään Latvia on liittynyt Natoon, EU:hun ja maan valuutta on euro. Matkailun kieli on englanti.

Riian julkinen liikenne toimii hyvin. Neuvostoajan loppupuolella kaupunkiin suunniteltiin metroa, mutta sitä ei koskaan tullut. Bussit, raitiovaunut ja junat hoitavat julkisen liikenteen.

Riian huomattavimpia nähtävyyksiä on vanhakaupunki. Hotellimme ei ole kovin kaukana siitä, joten sään salliessa on mahdollista tutustua siihen omatoimisesti jo ensimmäisenä iltana. 

Vuonna 2014 Daugava-joen (Väinäjoen) rannalle valmistui pääosin lahjoitusvaroin rakennettu kansalliskirjasto, Valon linna. Kirjasto on tiedon ja kulttuurin monitoimipaikka, jossa on yli 1000 lukupaikkaa ja IT-pistettä viidessä kerroksessa.

Suosittuja ostospaikkoja ovat kauppahallit. Moskovan kaupunginosassa on 5 Zeppelin-hallia, joissa myydään mm. elintarvikkeita. Nämä hallit toimivat ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaisten valloittajien ilmalaivojen huoltohalleina.

Hintataso Latviassa on selvästi suomalaista alhaisempi. Latvian "Vana Tallinn" on 45 prosenttinen Riga-balsam.

MIKÄ ON JURMALA

Jurmala on latvialaisten lomaparatiisi, joka on tietenkin kesällä parhaimmillaan. Jurmalassa on pitsihuviloita, kylpylöitä, konserttisaleja ja 33 kilometriä valkoista hiekkarantaa. Se on ollut suosittu lomakohde jo 1700-luvulta asti.

MAKSAMINEN

Riiassa maksetaan euroilla. Myös luottokortit käyvät. Luottokortteja käytettäessä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta ja tapahtuman oikeellisuus on syytä todeta omin silmin. Luottokorttipetoksi tapahtuu ja usein summat ovat huomattavia. Käteisen rahan käyttö on turvallisempaa. Suuria summia ei kuitenkaan kannata kuljettaa kerralla mukanaan.

SÄÄ RIIASSA

Ennuste lupaa Riikaan syyssäätä. Pilvistä tai puolipilvistä, lämpöä n. 10 plusastetta, ja ajoittaista vesisadetta. Lähtöpäivän sade alkanee vasta sitten kun olemme jo koneessa. Varaudutaan lämpimin vaattein ja sadevarustuksin.

Laitaatsalmen silta

Hallitus kokousti

Vuoden ensimmäinen pääyhdistyksen hallituksen kokous pidettiin Kampin palvelukeskuksessa 13.2.2018.

Kokouksessa valmisteltiin tulevan vuosikokouksen asioita. Käsiteltiin ja allekirjoitettiin tilinpäätös, valmisteltiin toimintakertomus ja -suunnitelma sekä laadittiin budjetti.

Todettiin Riian matkalaisilla olevan nyt suvantovaihe. Kaikki 50 matkalaista ovat maksaneet etumaksunsa ja 5 jäsentä on jonotuslistalla.

Historiikin kirjoittaminen etenee suunnitelmien mukaisesti ja se on valmis Tampereen alaosaston järjestämään 60-vuotiskokoukseen mennessä. Alaosastoilla on vielä hyvää aikaa täydentää osioitaan ja ennen kaikkea hankkia lisää valokuvia.

Kuultiin Pentti Kullan yhteenveto tulevaisuuskomission järjestämästä jäsenkyselystä. Osallistumisprosentti oli 41, jota voidaan pitää hyvänä. Hallitus laatii vielä oman selontekonsa kyselyn tuloksista Savonlinnan vuosikokoukselle.

Käsiteltiin Savonlinnan vuosikokouksen oheisohjelmaa. Kokouksen jälkeen siirrytään matkustajasatamaan ja noustaan laivaan tai laivoihin. Valkokylkiset perinnehöyrylaivat odottavat kokousväkeä lähtövalmiina. Koska yhteen laivaan mahtuu enintään 99 matkustajaa, on meille varattu 2 laivaa. Risteilemme kaupungin edustalla ja näemme aitiopaikalta upean keväisen Savonlinnan kaupungin. Erityisiä nähtävyyksiä ovat tietenkin Olavinlinna, Kyrönsalmen sillat ja vielä rakenteilla oleva Laitaatsalmen hulppea silta. Valmistuttuaan se lopettaa Kyrönsalmen siltojen noston isommille aluksille ja purjeveneille.

Tämä lysti maksaa vain 10 e/matkustaja ja sen maksaa jokainen itse. Majoitusilmoittautumisen yhteydessä kysytään myös ketkä haluavat astua laivaan. Tunnin risteilyn jälkeen onkin aika valmistautua iltatilaisuuteen Wanhalla Kasinolla. Se alkaa klo 19.00. Illallisen hinta on 30 e ja senkin maksaa jokainen itse.

TERVETULOA SAVONLINNAAN 23. - 24.5.2018.

Hallitus

 

Pekka Tennilä ja Pentti Lehtovirta
Pentti Lehtovirta, Leena Laitinen ja Kyösti Leikas

TOIMITUSJOHTAJIA TAPAAMASSA

Kävimme Lehtovaaran Pentin kanssa 27.11.2017 perinteisellä kumarruskierroksella Alkon ja Altian tomitusjohtajien luona. Pienenä kiitoksena yhtiöiden taloudellisesta tuesta veimme toimitusjohtajille professori Kustaa H.J. Vilkunan mainon teoksen Juomareiden valtakunta.

Kuluvan vuoden kehnot säät ovat hankaloittaneet Altian myyntiä, mutta kaiken kaikkiaan firmalla menee hyvin.

Alkoholilain muutokset eivät vaikuttaisi suuresti Altian asemaan, mutta hallituksen päätös korottaa ensi vuonna alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla tukistaa myös Altiaa ja on sille harmittava takaisku.

Mielenkiintoista nähdä, toteutuuko ensi kevääksi kaavailtu Altian listautuminen pörssiin.

 

Alkon uusi toimitusjohtaja Leena Laitinen otti vierailijat sydämellisesti vastaan. Alko on menestynyt loistavasti asiakstyytväisyysmittauksissa ja on kaikin puolin hyvässä iskukunnossa. Ikävästi alkolaisia kuitenkin kaihertaa alkoholilain pitkittynyt muutosprosessi. Alkon vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset ja poliitikot ratkaisevat asian niin kuin tahtovat. Me senioritkin ymmärrämme kuinka ristiriitaista ja tolkutonta politiikkaa olisi laajentaa lonkeroiden, vahvan oluen ja limuviinojen myyntiä tuhansiin uusiin myyntipaikkoihin ja maksaa sitten lisääntyvästä käytöstä aiheutuvat haitat ja vauriot.

Molemmat toimitusjohtajat lähettävät Alko-Altian senioreille lämpimät terveisensä ja toivottavat mukavaa pikkujouluaikaa.

Kyösti ja Pentti

 

 

Airbus A319
Koneen ohjaamo
Hotelli Ibis Stare miasto
Lauantain ohjelma
Puolan zloty
Lazienki-puiston saaripalatsi
Lazienki-puiston amfiteatterin näyttämö
Lazienki-puiston amfiteatterin katsomo
Kuninkaanlinna
Vanha kaupunki
Vanha kaupunki
Johannes Kastajan katedraali
Kirkkosali
Kulttuuri- ja tiedepalatsi
Kulttuuritalon näköalaterassilta avautuvaa maisemaa
Jalkapallostadion
Sunnuntain ohjelma
Polin-museo
Polin-museo
Etuovella
Synagoga
Varsovan geton rajat
Päivittäin murhatut
Klubin tanssiparketti
Reissunaisen Kunniakirja
Reissunaiset ja Reissumiehet 2016-2017
Reissumies ja oopperatasoinen laulaja Tauno Miettinen
Lähtöpäivän ohjelma
Ostoskeskus Arkadia
Suomen Varsovan suurlähetystö
Suurlähetystön kaffeilla
Lähetystösihteeri Santeri Eriksson
Yhdistyksen pöytästandaari N:o 19:n luovutus
Taunon Finlandia tervehdys
Jukka Kiljunen opastaa
Kyösti ja Anna Terttu

VARSOVA MIELESSÄIN

 

Hallituksen esittämä ja vuosikokouksen siunaama ulkomaanmatka Varsovaan toteutui 7. - 9.10.2017. Mukana oli 49 jäsentä eri puolilta Suomea. Ikävä sairastuminen esti yhden jo maksetun matkan.

LENTO

Finnairin lento AY745 vei porukan Airbus A319:llä puolessatoista tunnissa Hesasta Varsovaan. Kahvia ja mustikkamehua lentoyhtiö tarjoaa. Muutakin toki voi ostaa, mikäli sitä on enää jäljellä, kun lentoeomo kohdalle tulee.

Kokenut joukko oli tehnyt lähtöselvityksen jo osin kotonaan. Ongelmitta kiivettiin täysilukuisena koneeseen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOTELLI

Käytössä oli hyvätasoinen hotelli keskeisellä paikalla. Liki kaksimiljoonaisen kaupungin hotellithan sijaitsevat laajalla alueella.

 

 

 

 

 

 

 

OHJELMA

Ohjema oli suunniteltu siten, että lentokentältä siirryttiin suoraan bussiin ja saman tien kaupunkikierrokselle. Bussikierroksen yhteydessä oli mahdollista jalkautua Lazienkin kuninkaalliseen puistoon.

Kaupunkikierroksen jälkeen majoituttiin hotelliin ja siirryttiin läheiseen Dom Smakow-ravintolaan tuhdille puolalaiselle lounaalle.

Loppupäivä oli sitten omaa aikaa kaupunkiin tutustumiseen. Osa matkalaisista läksi oppaiden mukana Vanhaan kaupunkiin ja palasi sieltä iltämyöhällä omin neuvoin hotelliin. Jotkut  käyttivät hyväkseen tarjottuja konserttivaihto-ehtoja.

Alunpitäen suunniteltu baletti ei onnistunut, koska lippuja ei saatu, vaikka ne oli tilattu liki vuotta aiemmin.

 

 

 

 

 

OPPAAMME

Onnstuimme matkatoimiston valinnassa yli odotusten. Jotkut hiukan epäröivät vähemmän tunnettua matkatoimistoa, mutta aivan turhaan. Hinta- ja laatusuhde ei juuri parempi olisi voinut olla.

Meitä opastivat suomalaisen matkatoimisto Uniikkimatkat Oy:n omistajat ja oppaat Kimmo ja Agniesczka.

Molemmat ovat taustoiltaan klassisen musiikkin ammattilaisia. Sellisti Agnieszka aloitti musiikkiopintonsa jo 7-vuotiaana Frederic Chopinin musiikkikoulussa Bytonissa. Hän valmistui korkeimmilla arvosanoilla Franz Lisztin musiikkikorkeakoulusta ja täydensi opintojaan Turun Musiikkiakatemiassa.

 

 

 

 

 

Kimmo aloitti kitaraopintonsa 9-vuoden ikäisenä Savonlinnan musiikkikoulussa. Hän opiskeli Turun Musiikkiakatemiassa ja jatkoi opintojaan Sibelius Akatemiassa Helsingissä. Vuonna 2004 hän täydensi kitaradiplomiaan saavuttamalla korkeimmalla arvosanalla mestaritutkinnon.

 

Tällaiset huippumuusikot perustivat matkatoimisto Uniikkimatkat Oy:n. Suomen ja Puolan kieltä ja kulttuuria tuntevina heillä on erinomaiset mahdollisuudet yksilölliseen turistien palveluun. Siitä saimme mekin oman osamme.

 

 

 

 

 

 

PUOLAN VALUUTTA

Varsovan matkan eksotiikkaa lisäsi maan oma valuutta. Puola on pitänyt oman rahayksikkönsä zlotyn. 1 e = 4,27 zlotya ja 1 zloty = 0,24 e.

Puolen litran Zubrovka pullo maksoi alle 5 e ja 24 tunnin bussilippu 3,70 e.

Zlotyja oli helppo lypsää pankkiautomaateista. Luottokortit kelpasivat useimmissa paikoissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAUPUNKIKIERROS

Sääennusteet lupasivat sadetta kaikille matkapäiville. Koska kaupunkikierroksen alussa ei satanut, jalkauduttiin ensiksi Lazienki-puistoon.

Jos joku luulee, että Varsova on vain betonista rakennettu kaupunki, ei ole taatusti käynyt Lazienki-puistossa. Tämä valtava 74 hehtaarin laajuinen kuninkaallinen puisto on Varsovan keuhkot. Sanotaan, että kesäisin puolet varsovalaisista viettää siellä sunnuntaipäiväänsä.

Ollaan piknikillä, pelataan krikettiä, sulkapalloa, jalkapalloa, syötetään kesyjä oravia ja ihaillaan riikinkukkoja. Kesäisin puistossa on myös konsertteja ja muuta ohjelmaa.

Lazienki tarkoittaa kylpylää. Puiston tunnetuin rakennus, Saaripalatsi onkin alunpitäen rakennettu upporikkaan maanomistajan Stanislaw Lubominskin yksityiseksi kylpyläksi. Vuonna 1772 kylpylä puistoineen siirtyi Puolan viimeisen kuninkaan Stanislaw Poniatowskin omistukseen. Hän teki siitä itselleen kesäpalatsin. Rakennus on pystytetty keinotekoiselle saarelle ja ympäröiviä vesialueita kaivettu laajemmaksi. Kuningas Poniatowskin juorutaan olleen Venäjän keisarinna Katariina Suuren salarakas. Tämä suhde ei kuitenkaan estänyt Puolan jakamista Venäjän, Preussin ja Itävallan kesken. Poniatowski menetti kruununsa.

Puistoon kuuluu myös amfiteatteri. Näyttämörakenteet henkivät antiikin aikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkava sade joudutti bussiin menoa ja kaupunkikierros jatkui bussin ikkunasta katsellen. Varsovan vanhakaupunki, Stare Miasto, oli ennen toista maailmansotaa kaupungin vilkas sydän. Natsit hävittivät sen maan tasalle. Puolalaiset rakensivat sen 30 vuodessa entiselleen. Nykyisin se kuuluukin Unescon maailmanperintöluetteloon. Tärkeimpiä yksittäisiä nähtävyyksiä ovat kuninkaanlinna ja Varsovan pääkirkko Johannes Kastajan katedraali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johannes Kastajalle pyhitetty Varsovan pääkirkko rakennettiin 1300-luvulla ja ylennettiin katedraaliksi 1798.

 

Saksalaisten ahkeroinnin tuloksia vuonna 1945.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sama kirkko nykyasussaan. Kryptassa on suurmiesten hautoja ja kappelissa arvokas goottilainen krusifiksi 1500-luvulta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varsovan symboli ja stalinistisen ajan arkkitehtuurin vertauskuva on valtava Kulttuuri- ja tiedepalatsi. Se on Stalinin ja Neuvostoliiton kansan lahja Puolan kansalle. Rakennus on 231 metriä korkea, siinä on 42 kerrosta, joissa 3288 huonetta. Jättiläisen esikuvana on ollut New Yorkin Empire State Building. Stalin rahtasi 5000 neuvostotyöläistä taloa rakentamaan.

Monet matkalaiset kävivät ihastelemassa näköalatasanteelta avautuvia huikeita maisemia.

Saksalaisten 80 prosenttisesti tuhoama Puolan pääkaupunki on nykyisin vireä ja mielenkiintoinen paikka. Kadut ovat leveitä, jokaisessa kaupunginosassa on omat puistonsa, yleinen siisteys ja julkisen liikenteen sujuvuus ovat silmiinpistäviä piirteitä.

Varsovaa halkoo Veiksel-joki. Itäinen puoli, Praga, säilyi täystuholta, sillä neuvostojoukot olivat miehittäneet sen. Kun natsit murskasivat läntistä Varsovaa, Puna-Armeija seurasi tilannetta katseella. Puolalaiset olivat turhaan toivoneet Puna-Armeijan apua.

Praga on nykyisin haluttua asuinaluetta ja sinne on rakennettu mm. upea jalkapallostadion.

Presidentin linna, yliopisto, oopperatalo ja monet muut nähtävyydet lipuivat silmiemme ohi bussissa istuessamme. Ja vettä satoi.

Ensimmäinen matkapäivä päättyi siten, että itse kukin palaili hotelliin omia aikojaan. Aulabaariin keräytyi suuri joukko matkalaisia päivän kokemuksia vaihtamaan. Viisasten kerho Jälkiviisaat analysoi puolille öin Alko-Altian Senioreiden tulevaisuuden näkymiä.

 

 

 

 

 

 

TOISEN MATKAPÄIVÄN OHJELMA

Toisen matkapäivän aamu valkeni koleana. Aamumehua piti ottaa tupla-annos, sillä edellisen yön maaimanparannukset kuivasivat suuta.

Päivän päätapahtuma oli tutustuminen puolanjuutalaisten historian museoon. Museokäynnin jälkeen oli vapaata aikaa ja illalla sitten yhteinen juhlaillallinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POLIN-MUSEO

Käveltiin museoon. Se on vaikuttava näky. Vuonna 2005 Varsovassa suunniteltiin juutalaismuseon perustamista. Suunnittelijaa etsittiin arkkitehtikilpailun kautta. Suomalainen arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki voitti kisan. Hän päihitti mm. monia juutalaismuseoita suunnitelleen arkkitehti Daniel Liebeskindin, jonka suunnittelema juutalaismuseo Berliinissä on maailmankuulu. Rainer sai Polin-museon suunnittelustaan vuonna 2014 Suomen ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon.

Museon nimi Polin on hebreaa ja tarkoittaa "tässä on hyvä paikka olla". Siellä esitellään 1000 vuoden ajalta puolalaisten ja puolanjuutalaisten yhteiseloa. Tämän pitkän ajanjakson karmeita yksityiskohtia ovat Holocaust ja Varsovan geton tapahtumat.

Museon ilme, esillepanot ja sanoma on kuitenkin valoisampi ja elämänmyönteisempi kuin monen muun juutalaismuseon, joissa tuodaan enemmän esille juutalaisvainojen karmeita yksityiskohtia ja raakuuksia.

 

 

 

Ryhmä jaettin kahtia ja kaikille annettiin kuulokkeet. Se olikin tarpeen, sillä muuten olisi ollut vaikeata kuulla oppaan puhetta. Puolankielisen opastuksen käänsivät oma oppaamme Kimmo ja puolansuomalainen Jukka Kiljunen. Jukka on entinen Länsi-Savon lehtimies Mikkelistä ja Ruotsin Yleisradion toimittaja. Nykyisin hän opettaa suomenkieltä Varsovassa ja on Puola-Suomi-seuran aktiivi.

 

 

 

Museoon on luotu vaikuttavia ja suurikokoisia interiöörejä kuten synagoga ja kokonainen kadun pätkä julkisivuineen ja jalkakäytävineen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natsi-Saksa miehitti Varsovan syyskuussa 1939. Vuotta myöhemmin saksalaiset eristivät kaupungin länsiosasta 5 m korkeilla tiilimuureilla alueen, jonne suljettiin kaupungin 450 000 juutalaista. Gettoa aletiin tyhjentää kesällä 1942 ja asukkaat vietiin keskitysleireille poltettavaksi. Viimeiset juutalaiset nousivat 19.4.1943 kapinaan, jonka natsit murskasivat. Getto tuhottiin ja kaikki juutalaiset tapettiin.

Getosta on jäljellä muutama muurinpätkä ja muistomerkki. Me asuimme geton pohjoisen rajan tuntumassa.

 

 

 

 

Saksalaista tehokkuutta ja täsmällisyyttä todistavat tapettavaksi vietyjen päivittäiset lukumäärät. Heitä vietiin keskitysleireille junalasteittain.

Vuonna 1942 kuoleman juniin vietiin päivittäin 5000 - 7000 puolanjuutalaista.

 

 

 

 

 

 

Puolanjuutalaisten valoisammasta elämästä kertoi varakkaammille tarkoitetun klubin interiööri. Oli gramofonimusiikkia, nahkatuoleja, kirjasto ja tanssiparketti, johon oli aloittelijoille tehty selvät askelmerkit.

 

 

 

 

 

 

 

Museokäynnin jälkeen oli taas vapaata aikaa. Jokainen sai tehdä, mitä itse halusi. Iltapuoleen palailtiin kotihotelliin valmistautumaan juhlaillalliselle.

 

 

 

 

 

Intiimi ravintola täyttyi pääosin meikäläisistä. Kuoharilaseja kohottaen onniteltiin 100 vuotiasta Suomea. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Mukava puheensorina täytti ravintolan ja korvasi ennakkoon luvatun elävän musiikin. Illan kohokohta oli himoittujen Reissunais-ja Reissumies-kunniakirjojen luovuttaminen.

Tällaisen kunniakirjan voivat saada Alko-Altian Seniorit ry:n jäsenet, jotka ovat osallistuneet vähintään viiteen pääyhdistyksen järjestämään matkaan. Varsovan matka oli kuudes perättäinen ulkomaanmatkamme.

Yhdistyksen Reissunaiset ja Reissumiehet vuosilta 2016 - 2017 ovat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eila Vuorinen

 

 

 

 

 

 

Esko Siven, Pentti Kulla, Pauli Särkilahti, Helena Kulla, Pekka Jyrkkä, Liisa Siven, Kirsti Lindgren, Heljä Näränen, Riitta Kuisma, Paula Ruokanen, Tauno Miettinen ja Kyösti Leikas

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhlallisuuksien päätteeksi Tauno Miettinnen esitti Finlandian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maanantai oli lähtöpäivä ja koko aamupäivä oli varattu ostosten tekoon ja omatoimiseen kaupungilla liikkumiseen.

Lähtöpäivän päätapahtuma oli vierailu Suomen Varsovan suurlähetystössä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varsova on suuri kaupunki ja mittakaava sen mukainen. Kun oli luvattu suuren ostoskekuksen olevan hotellin lähellä, ymmärsimme sen olevan naapurissa. Ei aivan ollut, mutta kohtuullisen kävelymatkan päässä kylläkin. Arkadia-ostoskeskukseen ja takaisin pääsi taksilla 6 euroa vastaavalla zlotymäärällä.

Tavaraa oli ylenpalttisesti ja hinnat pääosin alle meikäläisten. Joku oli tosin bongannut 120 euron arvoiset kengät, joista oli Suomessa maksanut 100 euroa. Ostoskeskukset ovat samanlaisia Kuopiossa, Hesassa, Tallinnassa, Dubaissa ja Varsovassa. Juuri minkäänlaista eroa ei ole.

 

 

Suurlähetystövierailu on aina suuri kunnia. Mielenkiinnolla siirryimme korkean takorauta-aidan takaiseen suljettuun maailmaan.

Suomen Varsovan suulähetystö toimi aluksi hotellien ja muiden vuokratilojen suojissa. Vasta vuonna 1975 se pääsi nykyiseen Eric Adlercreutzin suunnittelemaan rakennukseen keskeiselle paikalle muiden suurlähetystöjen joukkoon.

Kahvitarjoilu oli mieluisa yllätys. Berliinissä ja Tallinnassa ei sellaita vieraanvaraisuutta kohdattu.

 

Ei me siellä suurlähetystössä pelkästään kahvittelemassa käyty. Isäntämme, lähetystösihteeri Santeri Eriksson kertoi mielenkiintoisia asioita Puolasta. Puola on EU:n kuudenneksi suurin talous, jonka talouskehitys on Keski-Euroopan nopeinta. Finassikriisin aikana Puola oli ainut EU:n valtio, jonka bruttokansantuote ei lähtenyt laskuun.

Puolassa on 200 suomalaisyritystä, jotka työllistävät 30 000 henkeä.

Puolalla ei liene varsinaista alkoholipolitiikkaa, sillä alkoholijuomia voi ostaa kellon ympäri lähes mistä tahansa. Hotellimme vieressä oli esimerkiksi sopiva pieni kioski, joka oli aina auki. Santeri kertoi, ettei puolalaisilla ole baarikaappeja, koska tarvittavat juomat saa helposti lähikaupasta. Alkoholiongelmia heillä tietenkin on, varsinkin liikenteessä tapahtuu paljon kolareita, joiden osasyynä on alkoholi.

Suomi on puolalaisille tuttu kolmesta M-kirjaimesta: Mannerheim, muumi ja Polin museon suunnittelija arkkitehti Mahlamäki. Lähetystösihteeri kertoi Mahlamäen olevan puolalaisille kuin paraskin rokkitähti.

Ongelmiakin Puolassa on. Puolan parlamentin alahuone hyväksyi kiistanalaisen lakiesityksen, joka antaa Puolan poliitikoille oikeuden nimittää korkeimman oikeuden tuomarit. Tämä on yksi syy, joka jakaa puolalaisia. Toiset kannattavat hallituksen politiikkaa ja toiset vastustavat sitä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jätimme suurlähetystöön vierailumme muistoksi Alko-Altian Seniorit ry:n pöytästandaarin N:o 19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loppuhuipennukseksi Tauno Miettinen esitti tunnetulla taidollaan Finlandian.

 

 

 

 

 

 

 

 

Suurlähetystöstä käveltiin vesisateessa Suomi-taloille. Yhdellä Varsovan kalleimmista alueista, Suomen ja monien muiden maiden suurlähetystöjen tuntumassa on kummajainen. Kun Stalin rakennutti Puolan kansalle neuvostokansan lahjaa, Kulttuuri- ja tiedepalatsia, tarvistsi hän neuvostorakentajilleen asuntoja. Hän sai oivalluksen! Suomi joutui sotakorvauksena toimittamaan elementtirakenteisia puutaloja Neuvostoliittoon. Stalin jatkolähetti niistä 500 kpl Puolaan. Varsovaan taloja tuotiin 90.

Nyt taloja on jäljellä 25 ja loputkin ovat aika ajoin purku-uhan alla. Suomen suurlähetystö on tehnyt arvokasta työtä talojen säilyttämiseksi. Talothan ovat osa Puolan ja Suomen historiaa.

Pääsimme tutustumaan yhteen tällaiseen taloon, joka on Puola-Suomi-seuran käytössä. Siellä varsovansuomalaiset pitävät yhteisiä tilaisuuksiaan. Taloa ja sen naapureita esitteli jo aiemmin museon opastuksia meille kääntänyt Jukka Kiljunen.

 

 

 

 

 

Sydämelliset kiitokset hyvästä matkaseurasta ja muistamisesta. Kulunut fraasi sanoo, että olemme kuin yhtä suurta perhettä. Meidän osaltamme se on täyttä totta.

Erityiskiitokset Taunolle ja Riitalle, jotka ovat olleet aktiivisesti edesauttamassa matkamme onnistumista.

On riemukasta tavata uusilla matkoilla ja pysähtyä aika ajoin muistelemaan yhteistä elettyä elämää. Ja yhteisiä reissuja.

 

Kyösti ja Anna Terttu

 

Hotellimme Ibis Stare Miasto
Polin juutalaismuseo
Linnanaukio (Plac Zamkowy) on Varsovan pääaukio
Suomen Varsovan suurlähetystö

TÄMÄN VUODEN ULKOMAANMATKAKOHDE ON VARSOVA!

Monien mielenkiintoisten ehdotusten joukosta valikoitui tämän vuoden matkakohteeksemme Puolan pääkaupunki Varsova.

Varsova on noin parin miljoonan asukkaan kaupuniki. Se on EU:n seitsemänneksi suurin kaupunki. Varsovasta on vuosikymmenessä tullut erinomainen kaupunkikohde.

Varsovan parhaisiin puoliin kuuluvat hyvät ravintolat, monipuoliset shoppailumahdollisuudet ja kohtuullinen hintataso. Ostospaikat sijaitsevat pienellä alueella.

Matkan ajankohta on 7. - 9.10.2017.

Kolmelta matkatoimistolta pyydettiin tarjoukset ja meille sopivimmaksi osoittautui jyväskyläläinen matkatoimisto Uniikkimatkat.

Matkan hinta on kahden hengen huoneeseen majoittuville 469 e. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 40 e.

MATKAOHJELMA:

LA 7.10.

- Tulo Varsovaan 10:25

- Suomenkieliset oppaat vastassa Varsovan lentokentällä

- Varsovan opastettu bussikierros (kesto 2-3 tuntia), matkalla mahdollisuus lyhyeen kävelyretkeen Lazienskin kuninkaallisessa puistossa

- Majoittuminen hotelliin (Ibis Stare Miasto) n. klo 14.00.

- Perinteinen puolalainen buffetlounas Dom Smakow ravintolassa n. klo 14.30 (ravintola on hotellin vieressä)

- Ilta vapaata aikaa, mahdollisuus mennä oppaiden kanssa Vanhaan kaupunkiin. Opaat auttavat iltaohjelman lippujen hankkimisessa/varaamisessa, esimerkiksi Chopin Salonkikonsertti

SU 8.10.

- Aamupala hotellissa.

- Sunnuntain aamupäivän pääkohteemme on suomalaisen arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Polin juutalaismuseo. Rainer sai työstään arkkitehtuurin Finlandia palkinnon. Museokierros on suomeksi opastettu. Kokoonnutaan hotellin eteen klo 9:30 (kävelymatka Polin museoon 900 metriä. Opastetut kierrokset suomeksi  kahdessa ryhmässä klo 10:00 ja 10:30)

- Tutustuminen kävellen/ratikalla Vanhaan kaupunkiin ja moderniin Varsovaan

- Omakustanteinen lounas Vanhassa kaupungissa haluamassaan ravintolassa

- Mahdollisuus käydä itsenäisesti mm. Kulttuuri- ja Tiedepalatsissa, Kuninkaanlinnassa, Marie Curien museossa, Chopin museossa (pääsymaksut eivät kuulu hintaan)

- Yhteinen juhlaillallinen Kamanda Lwowska-ravintolassa klo 19.00. Lähtö hotellin edestä 30 min. aikaisemmin. Ravintolassa on elävää musiikkia.

Ma 9.10.

- Aamupala hotellissa

- Aamupäivä vapaata aikaa ostoksille. Ostoskeskus hotellin lähellä.

- Huoneiden luovutus klo 12:00 mennessä, laukut voidaan jättää säilytykseen hotelliin.

- Bussikuljetus suurlähetystöön ja sieltä lentokentälle klo 14:15.

- Vierailu Suomen Varsovan suurlähetystössä klo 15:00 - 16:00

- Mahdollisuus tutustua vieressä oleviin Suomi-taloihin, paikallisen Suomi-seuran aktiivi Jukka Kiljunen esittelee taloja ja Suomi-Seuran toimintaa. (Suurlähetystöstä Suomi-taloihin matkaa 750 m) Mikäli ei halua/jaksa lähteä, voi jäädä odottelemaan suurlähetystön lähellä olevaan kahvilaan. Toinen oppaista jää myös kahvilaan.

- Menio lentokentälle klo 17:00.

- PALUULENTO: Varsova _ Helsinki (AY744) kello 19:25 - 22:05.

 

Helsinki         17 paikkaa  (29)

Rajamaäki     10 paikkaa  (10)

Vaasa             4 paikkaa   (0)

Tampere        4 paikkaa   (2)

Turku             4 paikkaa   (3)

Etelä-Karjala  4 paikkaa   (2)

Itä-Suomi       3 paikkaa   (4)

Satakunta      3 paikkaa   (0)

Kouvola         1 paikka     (0)

Yhteensä      50 paikkaa  (50)

Suluissa tilanne 6.10.2017

 

Ilmoittautumisia ottaa vastaan Kyösti (kyosti.leikas@hotmail.com 040-5668622)

 

t. Kyösti

Panoraama Veikselin varrelta
Varsovan Vanhakaupunki. Oikealla Kuninkaanlinna.
Tuhottu Vanhakaupunki

VARSOVA

HISTORIAA

Varsova on Puolan pääkaupunki. Se sijaitsee Veikselin varrella Karpaattien vuoriston ja Itämeren välissä noin 100 metrin korkeudella merenpinnasta. Varsovan asukasluku on noin pari miljoonaa.

Varsova on Puolan historiassa nuori kaupunki. Ensimmäiset asutuksen jäljet ova 900-luvulta ja vasta 1300-luvun alussa Masovian ruhtinaat rakensivat tukikohdan nykyisen Kuninkaanlinnan paikalle.

Vuonna 1413 ruhtinaat tekivät Varsovasta pääkaupunkinsa. Moninaisten vaiheiden jälkeen Varsova säilyi Puolan pääkaupunkina vuoteen 1795, jolloin siitä tuli Puolan jaossa osa Preussin kuningaskuntaa. Napoleon valtasi kaupungin 1807. Varsovasta tuli muutamaksi vuodeksi Ranskasta riippuvaisen Varsovan herttuakunnan pääkaupunki.

Wienin kongressin päätöksellä vuonna 1815 perustettiin Venäjän keisarin alaisuudessa oleva Puolan kuningaskunta ja Varsovasta tuli sen pääkaupunki. Myöhemmin tammikuussa 1869 Venäjän vastaisen kansannousun jälkeen Puola liitettiin kiinteämmin Venäjän imperiumin alaisuuteen ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Sen jälkeen Varsova on ollut itsenäisen Puolan pääkaupunki, toisen maailmansodan saksalaimiehityksen vuosia lukuun ottamatta.

SODAN TUHOJA JA JÄLLEENRAKENNUSTA

Historiansa aikana Varsova on kärsinyt pahoja sodan tuhoja lukuisia kertoja. Viimeksi Varsovan kansannousun yhteydessä toisessa maailmansodassa elo-syyskuussa 1944. Puolalaiset olivat nousseet kapinaan saksalaismiehittäjiä vastaan. Saksalaiset joukot kukistivat kapinan 63 päivän rajujen taistelujen jälkeen ja Hitlerin käskystä tuhosivat suuret osat kaupungin keskustaa maan tasalle. Eloon jääneet ja kiinni saadut kapinalliset lähetettiin keskitysleireille ja siviiliväestö karkotettiin kaupungista.

Jo edellisenä vuonna, huhtikuussa 1943, Varsovan silloin vielä elossa olleet, gettoon suljetut juutalaiset olivat nousseet kapinaan, joka oli myös kukistettu verisesti.

Sodan jälkeen Puolaan muodostettu kommunistihallinto piti Varsovan pääkaupunkina ja jälleenrakennettu Varsova palautui jälleen talouden, tieteen ja kulttuurin keskukseksi.

Varsovan Vanhakaupunki ja historialliset pääkadut on taidokkaasti entistetty. Vanhakaupunki onkin Unescon maailmanperintökohde. Muu kaupunki rakennettiin pääosin moderniksi metropoliksi.

 

 

Agnieszka Kotulska-Rahunen
Kimmo Rahunen

VARSOVAN MATKAN OPPAAMME

 

Tulevat oppaamme esittäytyvät.

Agnieszka Kotulska-Rahunen on puolalaissyntyinen opettaja ja muusikko, joka on asunut Suomessa vuodesta 2004 lähtien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kimmo Rahunen on savonlinnalaisssyntyinen opettaja, joka on toiminut myös puola-suomi kielenkääntäjänä.

Molemmat puhuvat sujuvasti sekä suomea että puolaa.

Heljä Näränen, toimitusjohtaja Hille Korhonen ja Kyösti Leikas Alkon pääkonttorissa
Arkadian lippulaivamyymälä
Altian pääkonttorin alula
Toimitusjohtaja Pekka Tennilä, Heljä Näränen ja Kyösti Leikas Altian pääkonttorissa

TERVEISET ALKOSTA JA ALTIASTA!

Perinteiseen tapaan kävimme taas tapaamassa taustayhtiöidemme toimitusjohtajia. Paljon olikin tapahtunut kuluneen vuoden aikana. Molempien firmojen pääkonttoritkin ovat muuttaneet uusiin tiloihin.

Alkon pääkonttori muutti keskeiselle paikalle Arkadiankatu 2:een. Upeasti remontoidut tilat sijaitsevat kahdessa ylimmässä kerroksessa. Uutta ajattelua edustavat toimistotilat, joissa kenelläkään ei ole omaa nimikkopaikkaa. On vain tiloja erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

Alkon kiireinen toimitusjohtaja Hille Korhonen otti meidät vastaan ylimmän kerroksen vierastiloissa. Keskustelumme aikana päivittyi tietomme Alkon nykytilasta ja tulevaisuuden haasteista. Monenlaista projektia ja kehityskohdetta on meneillään. Yksi keskeinen on verkkokaupan aloittaminen yksityisille asiakkaillekin. Verkkokauppa alkaa aivan lähiakoina.

Alkoholilain uudistus on suuri kysymysmerkki. Jos se toteutuu esitetyssä muodossa, tulee se olemaan Alkolle melkoinen haaste. Kummalliselta tuntuu lainlaatijoiden aikomus sallia vahvojen oluiden, lonkeroiden ja muiden limuviinojen myynti tavallisissa ruokakaupoissa. Oma mielipiteemme on, että tällainen toimenpide lisäisi kulutusta ja samalla haittoja. Muistissamme on hyvin keskioluen vapauttamisesta aiheutunut huikea myynnin kasvu ja pysyvästi uudelle tasolle noussut alkoholin kulutus. Miksi yhteiskunta ampuu itseään jalkaan normien puruksi naamioiduilla toimenpiteillä? Kauppa korjaa voitot ja yhteiskunta maksaa haittakulut! On myös lyhytnäköistä ajaa harvaan asutun maaseudun pienet Alkon myymälät lakkautusuhan alle. Kovin epätasa-arvoiseen asemaan asiakkaat joutuisivat.

Arkadian talossa sijaitsee myös Alkon uusi ja uljas lippulaivamyymälä. Sen tuotevalikoimassa on kolmisentuhatta tuotetta, joista n. tuhatviisi-sataa on viinejä. Alkon tavoitteena on laajentaa valikoimansa kymmeneentuhanteen.

 

 

Altian pääkonttori muutti toukokuun alussa Kaapeliaukiolle. Uudistetut toimitilat sijaitsevat kolmessa kerroksessa. Tilat ovat valoisat ja muuneltavat.

Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä on tyytyväinen uusiin toimiviin ja käytännöllisiin tiloihin. Altiassa valmistaudutaan joulun alun glögikauppaan ja toivotaan rapsakoita talvisäitä. Ollaan myös tyytyväisiä Koskenkorva Vodkan pääsystä brittimarkkinoille Marks & Spencer-ketjun kautta.

Oli hiukan yllättävää kuulla, että Suomessa kulutetuista kirkkaista viinoista n. 30 prosenttia tuodaan "omaan käyttöön" Virosta. Mieluummin Altiakin näkisi omien viinojensa myynnin suoraan Suomessa eli Alkon myymälöissä.

Altian taivaalla ei ole erikoisen tummia pilviä ja firma katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.

 

Molempien yhtiöiden toimitusjohtajat lähettävät alkolaisille ja altialaisille senioreille lämpimät terveisensä ja toivottavat mukavia eläkepäiviä. Hyvä uutinen oli, että yhtiöt tukevat ensi vuonnakin toimintaamme entiseen tapaan.

 

Kyösti ja Heljä

 

 

 

Kalamajan kaupunginosan vanhaa asutusta
Paterein merilinnoitus ja vankila
Viron parlamenttitalo Toompean mäellä
Aleksanteri Nevskin katedraali
Tallinnan Tuomiokirkko
Tallinnan laululava
Tallinnan Teletorni
Lennart Meren haudalla
Reissunainen Liisa Siven
Reissumies Esko Siven
Reissunainen Riitta Kuisma
Reissumies Kyösti Leikas
Merineitsin klo 7:00 alkaneella aamupalalla uusi päivä käynnistyi.
Sukellusvene Lembit ja miinanraivaustroolari
Rantasuon Leena löysi sukellusveneestä mukavan punkkapaikan
Erkki Peussa tulitti kiivaasti ja vaurioitti yhtä lentokonetta
Ritva Saaren ampujatausta näkyi, sillä hän pudotti kaksi lentokonetta
Estonia teatteri
Estonia teatterin katsomo
Väliaikatarjoilu
Suomen Tallinnan suurlähetystö
Suomen Tallinnan suurlähetystön pääportti
Suomen Tallinnan suurlähetystön sisäpiha
Ministerineuvos Marko Laine toivottaa vieraat tervetulleiksi
Suurlähetystön upeita sisätiloja
Viron kansalliskirjasto
Kirjaston portaikko
Näyttelytilat
Neljäsosa porukasta Viron kansalliskirjaston edessä

Näin me Tallinnan kulttuurimatkamme muistamme

 

Ensimmäinen matkapäivä 5.10.2016

 

Kiertoajelu

Neljää vaille sata alko-altialaista senioria kiipesi täysin vatsoin laivasta suoraan busseihin ja menoksi! Kahdella bussilla huristeltiin kolmisen tuntia kaupunkia katselemassa. Aloiteltiin Kalamajan kaupunginosasta. Tämä seutu on viime vuosiin saakka ollut lievästi sanottuna boheemien asuttamaa rähjäistä aluetta. Se on ollut alkoholistien ja taiteilijoiden tyyssija. Nyt Kalamajasta on tullut trendikäs, sen taloja remontoidaan ja sinne halutaan muuttaa. Asuntojen neliöhinta on noussut huimasti.

Nähtiin myös Lennusadaman rakennukset, joissa toimivaan merimuseoon olimme tulossa seuraavana päivänä. Nähtiin Paterein entinen merilinnoitus, joka on tunnetumpi pahamaineisena vankilana.

 

 

 

 

 

Kalamajan kaupunginosasta siirryimmen Tallinnan Vanhaan kaupunkiin. Tuulisella Toompean mäellä jalkauduimme. Pysähdyimme Viron Parlamenttitalon edessä ja kuulimme sen historiasta.

 

 

 

 

Kadun toisella puolella on Aleksanteri Nevskin katedraali, joka on rakennettu vuonna 1894.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kävelyretkemme varrelle jäi myös Tallinnan Tuomiokirkko. Se on kaupungin vanhin kirkko ja rakennettu vuonna 1219. Tiedustelimme myös Suomen suurlähetystön Tallinnan rakennuksen tulevaa vierailuamme varten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piritan kaupunginosassa nähtiin laululava, jonka edustalla Gustav Ernesaksin patsas katselee mietteliäänä estradille. Esiintymislavalle mahtuu 15000 ja kentälle 70000 laulajaa. Laululavalla pidetään joka viides vuosi suuret laulujuhlat. Viimeisimmät olivat 2014.

 

 

 

 

 

Mieliinpainuva kohde oli 314 metriä korkea TV-torni. Se näytteli tärkeätä roolia Viron itsenäistymisen kriittisinä hetkinä, kun muutama virolaisnuorukainen puolusti sitä ja mahdollisti ajantasaisten televisiouutisten lähettämisen. Neukkusotilaiden rynnäkkö torniin estettiin panemalla tulitikkurasia hissin ovenrakoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutustuttiin myös kuuluisaan Tallinnan Metsäkalmistoon. Vuonna 1933 perustettuun hautausmaahan on haudattu Viron kuuluisimpia merkkimiehiä ja -naisia. Siellä on omat alueensa kirjailijoille, kuvataiteilijoille, näyttelijöille, urheilijoille ja muille julkisuuden henkilöille. Siellä ovat myös Viron ensimmäisen presidentin Konstantin Pätsin ja hänen vaimonsa jäänteet. Pysähdyimme toviksi Lennart Meren haudalla. Vain presidenttien ja natsien uhrien muistomerkit ovat näyttäviä, muissa ovat vain nimet, syntymä- ja kuolinvuodet. Meille suomalaisillekin tutut Georg Ots ja Viron kansallisrunoilija ja kirjailija Lydia Koidula lepäävät mäntyjen keskellä.

 

Kiertoajelun jälkeen majoituttiin hotelli Viruun. Kun hotelli aikoinaan rakennettiin, oli se yksi Neuvostoliiton komeimmista hotelleista. Vuosien mittaan se sai hiukan epämääräisen maineen yökerhonsa ammattinaisten ja salakuunteluhuhujen vuoksi.

Nykyinen suomalaisomisteinen Viru on siisti ja turvallinen hotelli, jonka sijainti on paras mahdollinen. Hotellin ala-aulasta pääsee suoraan Viru-keskukseen ja hotellin vintillä on KGP-museo.

Juhlaillallinen

Juhlaillalliselle kokoonnuttiin Viru-hotellin Merineitsi ravintolaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Tarjoilu hiukan takkuili, eikä viinilistoja ollut lainkaan.

Illallisen yhteydessä huomioitiin aktiivisimpia jäseniämme, jotka ovat osallistuneet kaikkiin viiteen ulkomaanmatkaan. Ensimmäinen matka tehtiin Viipuriin vuonna 2012, toinen matka Pietariin vuonna 2013, kolmas matka Narvaan vuonna 2014, neljäs matka Berliiniin vuonna 2015 ja viides oli tämä Tallinnan matka.

Näiden viiden vuoden aikana matkoihimme on osallistunut 179 eri jäsentä eri puolilta Suomea. Vähintää neljään matkaan on osallistunut 12 jäsentä, joten uusia Reissunaisia ja Reissumiehiä on tulossa mahdollisen seuraavan matkan myötä.

Rajamäen alaosaston varapuheenjohtaja Kari Heininen, pääyhdistyksen sihteeri Heljä Näränen ja pääyhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Leikas jakoivat kunniakirjat ja Reissumies- paketit seuraaville jäsenille:

Reissunaisen nimi ja arvo myönnettiin Liisa Sivenille ja Riitta Kuismalle.

Reissumiehen nimi ja arvo myönnettiin Esko Sivenille ja Kyösti Leikkaalle.

 

Matkamme osui harmittavasti sellaiseen ajankohtaan, että Viru-hotellin kuuluisa kabaree vaihtoi ohjelmaansa ja harjoitteli sitä molempina iltoina. Näin uusi ohjelma jäi meiltä näkemättä ja tanssinhaluisilta tanssit tanssimatta. Yöpuulle päästiin siis säädylliseen aikaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toinen matkapäivä 6.10.2016

 

Merimuseo Lennusadam

Aamiaisen jälkeen bussi vei matkalaiset Lentosataman merimuseoon. Viime aikoihin saakka museo on ollut Viron suosituin.

Venäjän keisarilliset ilmavoimat tilasi Pietari Suuren merilinnoitukseen kuuluneet Tallinnan vesilentokonehallit tanskalaiselta Christian & Nielsen-rakennusyhtiöltä. Hallit rakennettiin vuosina 1916 - 1917. Kattorakenteet koostuvat useista teräsbetonikupoleista. Kupolien seinämät ovat huipulla vain 8 senttimetriä paksut ja alhaalla 15 senttimetriä. Halleissa ei ole välipilareita tukena.

Neuvostomiehittäjät käyttivät halleja Itämerenlaivaston rakennusyksikkönä.

Halleissa tehty kuntotarkastus osoitti niiden olevan lähes romahtamaisillaan. Vuonna 2010 hallien kunnostus pääsi kunnolla vauhtiin ja ne valmistuivat lokakuussa 2011. Merimuseo avattiin kesällä 2012.

Hallien pinta-ala on 8000 neliömetriä. Museon päänähtävyys on Viron valtion Englannista tilaama sukellusvene Lembit, joka valmistui vuonna 1936.

Museossa on myös ensimmäisen maailmansodan aikaisen vesitason täysikokoinen jäljennös.

Museon laiturissa on maailman suurin höyryjäänmurtaja Suur Töll. Suomalaiset kaappasivat sen venäläisiltä Helsingin edustalla vuonna 1918 ja se oli suomalaisomistuksensa aikana nimeltään Wäinämöinen. Alus luovutettiin vuonna 1922 Virolle Tarton rauhansopimuksen perusteella.

Museon näyttelyt sijaitsevat kolmessa tasossa: Ilmassa, meren pinnalla ja sen pohjalla.

Asiansa osaavat suomenkieliset oppaat johdattelivat neljään ryhmään jaetut matkalaiset läpi museon.

Museokäynnin jälkeen olikin sitten varattu runsaasti aikaa omatoimiseen Tallinnaan tutustumiseen ja ostoksiin. Nohevimmat ehtivät vielä käydä Viru-hotellin 23. kerroksessa sijaitsevassa KGB:n museossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuhkimo-baletti Estonia-teatterissa

Monien mielestä koko matkan kohokohta oli päästä katsomaan balettia Estonia-teatteriin.

Estonia-teatterissa toimii Viron kansallisooppera ja Viron valtion sinfoniaorkesteri. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Wivi Lönn ja Armas Lindgren. Se rakennettiin vuosina 1910-1913. Venäläiset pommittivat sen raunioiksi 9. maaliskuuta 1944. Rakennus kunnostettiin ja otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1947.

Ohjelmistoon kuuluu oopperoita, operetteja, musikaaleja, balettia ja lastennäytelmiä. Siellä käy vuosittain yli 200 000 katsojaa.

TUHKIMO = TUHKATRIINU = CINDERELLA

Tuhkimo on kansansatu epäoikeudenmukaisuudesta ja sisarkateudesta. Eri muunnoksineen se lienee eräs maailman tunnetuimmista saduista. Myös Topelius on kirjoittanut sadusta oman versionsa. Palautellaan hiukan mieliimme, mitä näimme ja kuulimme Estonian katsomossa.

Ensimmäinen näytös:

Huone Tuhkimon kodissa. Paikalla Tuhkimo, hänen äitipuolensa ja sisarpuolensa.

Tuhkimo asuu äitipuolensa talossa ja on siellä piian asemassa. Äitipuoli ja sisarpuolet vihaavat Tuhkimoa ja kiusaavat häntä jatkuvasti. Paikalle saapuu Tuhkimon haltijakummi ja tuo kutsun prinssin järjestämiin hienoihin tanssiaisiin. Taikavoimillaan haltijakummi antaa salaa kutsun myös Tuhkimolle. Äitipuoli hankkii tanssinopettajan opettamaan tyttärilleen etikettiä ja tanssia. Kömpelöt ja rumat sisarpuolet eivät ole kaksisia tanssijoita. Tuhkimo raukalla ei ole mitään päällepantavaa ja surullisena hän katsoo kun sisarpuolet valitsevat itselleen asuja.

Haltijakummi ilmestyy paikalle ja ottaa Tuhkimon mukaansa taikamaailmaan, jossa hän tapaa ihastuttavia olentoja, klovneja, ilmapallokauppiaita, mehiläisiä, perhosia ja saa elämänsä ensimmäisen lahjan - parin lasikenkiä ja tanssiaisasun. Ennen vaunuihin nousua haltijakummi varoittaa Tuhkimoa lähtemään juhlista puolilta öin, sillä muutoin lumous katoaa ja hänestä tulee taas piikatyttö. Tuhkimo lupaa pitää mielessään haltijakummin sanat ja rientää juhliin.

Sitten tulikin väliaika ja me alko-altialaiset kokoonnuimme Talvipuutarhaan kuohuviinilasilliselle.

Toinen näytös:

Hienot tanssiaiset prinssin palatsissa.

Prinssin ystävät ja kuningaskunnan yläluokka tanssivat. Paikalle saapuvat äitipuoli ja sisarpuolet. Välittömästi he näyttävät karkean ja hienostumattoman luonteensa. Hienostelevat vieraat katsovat heitä halveksivasti. Pian jännitys tiivistyy, prinssi saapuu paikalle. Hän on kyllästynyt tungetteleviin ja teeskenneltyihin kohteliaisuuksiin. Hänen huomionsa on kiintynyt kauniiseen tuntemattomaan tyttöön - Tuhkimoon. Taikavoimillaan haltijakummi rohkaisee prinssiä lähestymään Tuhkimoa. Nuoret rakastuvat toisiinsa. Prinssi lahjoittaa Tuhkimolle kolme appelsiinia (3 balleriinaa), mutta sisarpuolet ja äitipuoli sieppaavat ne itselleen. On tullut puoliyö ja haltijakummi muistuttaa Tuhkimoa lähtemään juhlista ennen kuin taika katoaa. Tuhkimo kiiruhtaa pois. Prinssi rientää hänen peräänsä, mutta löytää vain hänen kenkänsä.

Lääkärit yrittävät helpottaa murheen murtaman prinssin oloa, mutta turhaan. Prinssin ystävät kehoittavat nuorta miestä kuuntelemaan sydämensä ääntä ja lähtemään etsimään rakastettuaan. Kuningaskunnassa leviää huhu, että prinssi etsii tulevaa vaimoaan sovittamalla löytämäänsä kenkää. Ei ole ainuttakaan naimatonta naista, joka ei haluaisi kengän omistajaksi.

Huone Tuhkimon kodissa, paikalla äitipuoli ja sisarpuolet

Viime yön tapahtumat tuntuvat Tuhkimosta kauniilta unelta. Sattumalta hänen kätensä koskettaa lasikenkää - tanssiaiset eivät olleetkaan unta! Sisarpuolet pöyhkeilevät appelsiineillään Tuhkimon edessä kuin olisivat saaneet ne prinssin lahjana. Tuhkimoa se ei häiritse, sillä hän tietää totuuden. Paikalle saapuu prinssi kumppaneineen ja alkaa sovittaa naisille kenkää. Äitipuoli ja sisarpuolet ovat valmiita tekemään kaikkensa saadakseen kengän sopimaan jalkaansa. Tuhkimo näyttää omaa lasikenkäänsä ja prinssi tunnistaa rakastettunsa. Rakkaus on voittanut kaikki esteet ja haltijakummi on iloinen siitä, että kaksi nuorta on löytänyt onnensa.

Tämän jälkeen olikin mukava kävellä navakan tuulen saattelemana lyhyt matka kotihotelliin.

 

Kolmas matkapäivä 7.10.2016

 

Suomen Tallinnan suurlähetystö

Aamiaisen jälkeen lastattiin matkatavarat bussiin ja ajettiin Toompean mäelle Suomen Tallinnan suurlähetystöön. Porukka oli pakko jakaa kahteen ryhmään, sillä kerralla emme olisi lähetystön tiloihin mahtuneet.

Mukava yllätys oli, että isäntänämme toimi sama mies kuin Suomen Berliinin suurlähetystössäkin.Silloinen lähetystöneuvos Marko Laine oli muuttunut ministerineuvokseksi. Hän on siis suulähetystön kakkosmies ja suurlähettilään sijainen.

Toompean mäki on ollut piispojen ja aatelisten asuinpaikka. Toompea on nytkin Viron tasavallan poliittinen keskus, siellä sijaitsevat parlamentti ja hallitus. Suomen suurlähetystö ei voisi löytää edustavampaa ja keskeisempää paikkaa.

Ministerineuvos kertoi suurlähetystön toiminnasta ja suurlähetystörakennuksen historiasta. Suurlähetystön tehtävänä on edistää ja vahvistaa Viron ja Suomen välisiä poliittisia, kaupallisia ja kulttuurisuhteita. Lähetystö raportoi Viron kehityksestä, valmistelee valtiojohdon vierailuja, järjestää tapaamisia, tilaisuuksia ja tapahtumia. Keskeisenä tehtävänä on luoda yhteyksiä virolaisiin viranomaisiin. Suurlähetystö tarjoaa konsulipalvelua Suomen kansalaisille sekä hoitaa viisumi- ja maahanmuuttoasioita. Lähetystössä työskentelee myös oikeus-, valtionvarain- sekä sisäasiainministeriön virkamiehiä, joilla on kiinteät yhteydet virolasiin kollegoihin omilla toimialoillaan. Henkilökuntaa on tällä hetkellä 28.

Marko Laine kertoi, että lähetystön aktiivisuutta ollaan lisäämässä nimenomaan Itä-Virossa. Sikäläinen väestö puhuu äidinkielenään pääosin venäjää ja katselee Venäjän televisiolähetyksiä. On selvää, että he tätä kautta saavat vääristeltyä ja puutteellista tietoa. Tätä epäkohtaa yritetään parantantaa lisäämällä lähetystön omaa informaatiota ja aktiivisuutta.

LÄHETYSTÖRAKENNUS - PALA VIRON HISTORIAA

Viron itsenäistyttyä 1918 valtaan nousi pääministeri Konstantin Pätsin väliaikainen hallitus. Suomi tunnusti Viron 1920, jolloin Tallinnaan saapui myös Suomen ensimmäinen virallinen edustaja. Kanssakäyminen maiden välillä oli vilkasta ja pian Suomen lähetystön ongelmaksi muodostui tilanpuute.

Kysymys ratkesi nopeasti, kun Päts tarjosi 1923 Suomelle vuokrattavaksi osaa Toompean kiinteistöstään. Suomen ja Unkarin lähetystöt asettuivatkin siihen vuokralle. Vuonna 1926 Suomen valtio osti kiinteistön. Konstantin Päts, mononkertainen valtionhoitaja ja vuodesta 1938 Viron presidentti jäi vuokralaiseksi yhteen kiinteistön viidestä rakennuksesta. Toisen maailmansodan aikana Viro liitettiin Neuvostoliittoon ja Suomen suurlähetystö suljettiin Moskovan vaatimuksesta elokuussa 1940.Seitsemän vuotta myöhemmin Suomi luovutti kiinteistön Neuvostoliitolle Pariisin rauhanehtojen mukaisesti.

ENTISÖINTI PALAUTTI LOISTON

Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen 1991 Suomi ja Viro palauttivat diplomaattisuhteensa ja Suomi sai suurlähetystörakennuksensa takaisin kesäkuussa 1993. Pitkään puolityhjillään olleet rakennukset olivat kurjassa kunnossa. Katot vuosivat ja sadevesi oli tehnyt tuhojaan. Arvorakennuksen peruskorjaus suoritettiin huolella. Rakentamisesta vastasivat pääosin virolaiset entisöijät ja ammattikirvesmiehet. Paikalla ahersivat myös Tallinnan historiaa tutkivat arkeologit.

Syntyi elegantti ja arvokas rakennuskompleksi, jossa historia ja nykyaika sulautuvat yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Kokonaisuuteen kuuluvat toimistotilat, konsulaatti ja suurlähetystön edustustila, joissa on myös vierashuone ja saunatilat.

Suurlähetystölle luovutettiin Alko-Altian Seniorit ry:n pöytästandaari, kuten oli tehty Suomen Berliinin suurlähetystössäkin.

 

 

 

 

Lounas Viron kansalliskirjastossa

Viron kansalliskirjasto on rakennettu virolaisesta kalkkikivestä vuonna 1993. Kalkkikivi on yksi Viron tärkeimmistä luonnonvaroista. Paikallisista kalkkikivistä on rakennettu myös Egyptin pyramidit ja Pariisin Notre Dame. Linnoitusta muistuttava 8-kerroksinen rakennus toimii myös parlamentaarisena kirjastona ja konferenssikeskuksena. Kirjastossa järjestetään myös näyttelyitä, konsertteja ja teatterinäytöksiä. Ravintolapalvelut voidaan tarjota 300 asiakkaalle.

Kansalliskirjaston ravintolassa mekin söimme viimeisen ateriamme Viron puolella. Harmi, ettei aika riittänyt parempaan tutustumiseen kirjaston tiloihin. Nähtävää olisi ollut yllin kyllin.

 

Lounaan jälkeen siirryimme sitten satamaan odottelemaan laivan lähtöä. Aikaa oli vielä käydä tekemässä viimehetken ostoksia.

Navakka tai tanakka tuuli, kuten virolaiset sanovat, keikutteli jonkin verran kotimatkalla, mutta hyvin se kestettiin.

Joitakin valitettavia sairastumisia matkamme aikana tapahtui, mutta se lienee meikäläisten ikäisillä tavallista.

Sydämelliset kiitokset mukavasta matkaseurasta Tallinnan matkaan osallistuneille!

Kyösti ja Anna-Terttu Leikas

 

Lähteet:

mm. Suomen suurlähetystön ym. esitteet

TOIMINTAKYSELY ON PÄÄTTYNYT

Suuret kiitokset aktiivisille jäsenille! Vastauksia tuli kaiken kaikkiaan 361. Tähän lukuun sisältyvät netin ja maapostin kautta annetut vastaukset. Jäsenmäärämme vuonna 2017 oli  879, joten vastausprosentti oli 41.

Pahoittelen aikaisempaa infoa, joka perustui puhelinkeskustelun yhteydessä syntyneeseen väärinkäsitykseen.

 

Kyösti

 

 

 

Hyvää Pääsiäistä

HYVÄÄ KORONAVAPAATA PÄÄSIÄSTÄ SENIORIT!

Elämme niin vaikeita aikoja, että niille ei löydy vertailukohtaa kuin Talvisodasta. Tosin sekin vertailu ontuu pahasti, sillä asiat olivat silloin moninkertaisesti vaikeammat. Niistäkin vanhempamme ja muut aikalaiset suomalaiset selvisivöt. 

Niin käy nytkin. Korona saadaa jollakin aikataululla ja konstilla aisoihin. Se opettaa kaikille ihmisille kuitenkin sen tosiasian, että luonto voittaa aina. Jos me ihmiset emme ahneuksissamme kykene pitämään itseämme ja muuta luontoa elinkelpoisena, niin luonto ottaa ohjat käsiinsä ja näyttää kuka on herra talossa!

Kiitän sydämellisesti teitä seniorikumppanit kymmenen vuoden yhteiselosta. Olen elänyt kanssanne hyvää seniorielämää, joka on ajoittain ollut myös niin haasteellista, että sudokuita ei ole tarvinnut aivoja voimisteluttamaan. Olen saanut myös suuren joukon elinikäisiä ystäviä, joihin olen päässyt tutustumaan vasta yhdistyksemme kautta.

Vuosikokous peruuntui, mutta sen sijaan on suunnitteilla etäkokous, jolla selviäisimme vähin vaurioin tämän poikkeustilan yli. Rahallisestikin säästäisimme ainakin 3000 euroa, koska ilmaista kokouslounasta ei olisi. Kaikki jäsenet olisivat kerrankin yhdenvertaisia, sillä heille tarjottaisiin kokousmateriaali ja vaikutusmahdollisuus kotisohvalle. 

Meillä on nyt meneillään 60. toimintavuosi ja sitä oli tarkoitus juhlia vuosikokouksen yhteydessä. Jos saamme sääntömääräisen vuosikokouksen pidettyä etänä, olemme valmiit kaikin resurssein pitämään 60-vuotisjuhlat ilman vuosikokousta heti kun se on suinkin mahdollista. Tällöin voisimme ottaa käyttöön myös kokouslounaaseen luvatut eurot. Tampereen kaupungin vastaanotto on mahdollinen ja sen jälkeen Grand Finale eli suuri iltajuhla jossakin tamperelaisessa ravintolassa, mahdollisesti Scandicissa.

Etäkokous on meille ja muille uusi asia, mutta vastaavia pitävät monet muutkin yhdistykset ja oikeusministerikin sellaisia suosittelee. Hallitus päättää asiasta pääsiäisen jälkeen.

Pitäkää hyvää huolta itsestänne ja läheisistänne!

 

Kyösti

Kalamajan kaupunginosan vanhaa asutusta
Paterein merilinnoitus ja vankila
Viron parlamenttitalo Toompean mäellä
Aleksanteri Nevskin katedraali
Tallinnan Tuomiokirkko
Tallinnan laululava
Tallinnan Teletorni
Lennart Meren haudalla
Reissunainen Liisa Siven
Reissumies Esko Siven
Reissunainen Riitta Kuisma
Reissumies Kyösti Leikas
Merineitsin klo 7:00 alkaneella aamupalalla uusi päivä käynnistyi.
Sukellusvene Lembit ja miinanraivaustroolari
Rantasuon Leena löysi sukellusveneestä mukavan punkkapaikan
Erkki Peussa tulitti kiivaasti ja vaurioitti yhtä lentokonetta
Ritva Saaren ampujatausta näkyi, sillä hän pudotti kaksi lentokonetta
Estonia teatteri
Estonia teatterin katsomo
Väliaikatarjoilu
Suomen Tallinnan suurlähetystö
Suomen Tallinnan suurlähetystön pääportti
Suomen Tallinnan suurlähetystön sisäpiha
Ministerineuvos Marko Laine toivottaa vieraat tervetulleiksi
Suurlähetystön upeita sisätiloja
Viron kansalliskirjasto
Kirjaston portaikko
Näyttelytilat
Neljäsosa porukasta Viron kansalliskirjaston edessä

Näin me Tallinnan kulttuurimatkamme muistamme

 

Ensimmäinen matkapäivä 5.10.2016

 

Kiertoajelu

Neljää vaille sata alko-altialaista senioria kiipesi täysin vatsoin laivasta suoraan busseihin ja menoksi! Kahdella bussilla huristeltiin kolmisen tuntia kaupunkia katselemassa. Aloiteltiin Kalamajan kaupunginosasta. Tämä seutu on viime vuosiin saakka ollut lievästi sanottuna boheemien asuttamaa rähjäistä aluetta. Se on ollut alkoholistien ja taiteilijoiden tyyssija. Nyt Kalamajasta on tullut trendikäs, sen taloja remontoidaan ja sinne halutaan muuttaa. Asuntojen neliöhinta on noussut huimasti.

Nähtiin myös Lennusadaman rakennukset, joissa toimivaan merimuseoon olimme tulossa seuraavana päivänä. Nähtiin Paterein entinen merilinnoitus, joka on tunnetumpi pahamaineisena vankilana.

 

 

 

 

 

Kalamajan kaupunginosasta siirryimmen Tallinnan Vanhaan kaupunkiin. Tuulisella Toompean mäellä jalkauduimme. Pysähdyimme Viron Parlamenttitalon edessä ja kuulimme sen historiasta.

 

 

 

 

Kadun toisella puolella on Aleksanteri Nevskin katedraali, joka on rakennettu vuonna 1894.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kävelyretkemme varrelle jäi myös Tallinnan Tuomiokirkko. Se on kaupungin vanhin kirkko ja rakennettu vuonna 1219. Tiedustelimme myös Suomen suurlähetystön Tallinnan rakennuksen tulevaa vierailuamme varten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piritan kaupunginosassa nähtiin laululava, jonka edustalla Gustav Ernesaksin patsas katselee mietteliäänä estradille. Esiintymislavalle mahtuu 15000 ja kentälle 70000 laulajaa. Laululavalla pidetään joka viides vuosi suuret laulujuhlat. Viimeisimmät olivat 2014.

 

 

 

 

 

Mieliinpainuva kohde oli 314 metriä korkea TV-torni. Se näytteli tärkeätä roolia Viron itsenäistymisen kriittisinä hetkinä, kun muutama virolaisnuorukainen puolusti sitä ja mahdollisti ajantasaisten televisiouutisten lähettämisen. Neukkusotilaiden rynnäkkö torniin estettiin panemalla tulitikkurasia hissin ovenrakoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutustuttiin myös kuuluisaan Tallinnan Metsäkalmistoon. Vuonna 1933 perustettuun hautausmaahan on haudattu Viron kuuluisimpia merkkimiehiä ja -naisia. Siellä on omat alueensa kirjailijoille, kuvataiteilijoille, näyttelijöille, urheilijoille ja muille julkisuuden henkilöille. Siellä ovat myös Viron ensimmäisen presidentin Konstantin Pätsin ja hänen vaimonsa jäänteet. Pysähdyimme toviksi Lennart Meren haudalla. Vain presidenttien ja natsien uhrien muistomerkit ovat näyttäviä, muissa ovat vain nimet, syntymä- ja kuolinvuodet. Meille suomalaisillekin tutut Georg Ots ja Viron kansallisrunoilija ja kirjailija Lydia Koidula lepäävät mäntyjen keskellä.

 

Kiertoajelun jälkeen majoituttiin hotelli Viruun. Kun hotelli aikoinaan rakennettiin, oli se yksi Neuvostoliiton komeimmista hotelleista. Vuosien mittaan se sai hiukan epämääräisen maineen yökerhonsa ammattinaisten ja salakuunteluhuhujen vuoksi.

Nykyinen suomalaisomisteinen Viru on siisti ja turvallinen hotelli, jonka sijainti on paras mahdollinen. Hotellin ala-aulasta pääsee suoraan Viru-keskukseen ja hotellin vintillä on KGP-museo.

Juhlaillallinen

Juhlaillalliselle kokoonnuttiin Viru-hotellin Merineitsi ravintolaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Tarjoilu hiukan takkuili, eikä viinilistoja ollut lainkaan.

Illallisen yhteydessä huomioitiin aktiivisimpia jäseniämme, jotka ovat osallistuneet kaikkiin viiteen ulkomaanmatkaan. Ensimmäinen matka tehtiin Viipuriin vuonna 2012, toinen matka Pietariin vuonna 2013, kolmas matka Narvaan vuonna 2014, neljäs matka Berliiniin vuonna 2015 ja viides oli tämä Tallinnan matka.

Näiden viiden vuoden aikana matkoihimme on osallistunut 179 eri jäsentä eri puolilta Suomea. Vähintää neljään matkaan on osallistunut 12 jäsentä, joten uusia Reissunaisia ja Reissumiehiä on tulossa mahdollisen seuraavan matkan myötä.

Rajamäen alaosaston varapuheenjohtaja Kari Heininen, pääyhdistyksen sihteeri Heljä Näränen ja pääyhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Leikas jakoivat kunniakirjat ja Reissumies- paketit seuraaville jäsenille:

Reissunaisen nimi ja arvo myönnettiin Liisa Sivenille ja Riitta Kuismalle.

Reissumiehen nimi ja arvo myönnettiin Esko Sivenille ja Kyösti Leikkaalle.

 

Matkamme osui harmittavasti sellaiseen ajankohtaan, että Viru-hotellin kuuluisa kabaree vaihtoi ohjelmaansa ja harjoitteli sitä molempina iltoina. Näin uusi ohjelma jäi meiltä näkemättä ja tanssinhaluisilta tanssit tanssimatta. Yöpuulle päästiin siis säädylliseen aikaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toinen matkapäivä 6.10.2016

 

Merimuseo Lennusadam

Aamiaisen jälkeen bussi vei matkalaiset Lentosataman merimuseoon. Viime aikoihin saakka museo on ollut Viron suosituin.

Venäjän keisarilliset ilmavoimat tilasi Pietari Suuren merilinnoitukseen kuuluneet Tallinnan vesilentokonehallit tanskalaiselta Christian & Nielsen-rakennusyhtiöltä. Hallit rakennettiin vuosina 1916 - 1917. Kattorakenteet koostuvat useista teräsbetonikupoleista. Kupolien seinämät ovat huipulla vain 8 senttimetriä paksut ja alhaalla 15 senttimetriä. Halleissa ei ole välipilareita tukena.

Neuvostomiehittäjät käyttivät halleja Itämerenlaivaston rakennusyksikkönä.

Halleissa tehty kuntotarkastus osoitti niiden olevan lähes romahtamaisillaan. Vuonna 2010 hallien kunnostus pääsi kunnolla vauhtiin ja ne valmistuivat lokakuussa 2011. Merimuseo avattiin kesällä 2012.

Hallien pinta-ala on 8000 neliömetriä. Museon päänähtävyys on Viron valtion Englannista tilaama sukellusvene Lembit, joka valmistui vuonna 1936.

Museossa on myös ensimmäisen maailmansodan aikaisen vesitason täysikokoinen jäljennös.

Museon laiturissa on maailman suurin höyryjäänmurtaja Suur Töll. Suomalaiset kaappasivat sen venäläisiltä Helsingin edustalla vuonna 1918 ja se oli suomalaisomistuksensa aikana nimeltään Wäinämöinen. Alus luovutettiin vuonna 1922 Virolle Tarton rauhansopimuksen perusteella.

Museon näyttelyt sijaitsevat kolmessa tasossa: Ilmassa, meren pinnalla ja sen pohjalla.

Asiansa osaavat suomenkieliset oppaat johdattelivat neljään ryhmään jaetut matkalaiset läpi museon.

Museokäynnin jälkeen olikin sitten varattu runsaasti aikaa omatoimiseen Tallinnaan tutustumiseen ja ostoksiin. Nohevimmat ehtivät vielä käydä Viru-hotellin 23. kerroksessa sijaitsevassa KGB:n museossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuhkimo-baletti Estonia-teatterissa

Monien mielestä koko matkan kohokohta oli päästä katsomaan balettia Estonia-teatteriin.

Estonia-teatterissa toimii Viron kansallisooppera ja Viron valtion sinfoniaorkesteri. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Wivi Lönn ja Armas Lindgren. Se rakennettiin vuosina 1910-1913. Venäläiset pommittivat sen raunioiksi 9. maaliskuuta 1944. Rakennus kunnostettiin ja otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1947.

Ohjelmistoon kuuluu oopperoita, operetteja, musikaaleja, balettia ja lastennäytelmiä. Siellä käy vuosittain yli 200 000 katsojaa.

TUHKIMO = TUHKATRIINU = CINDERELLA

Tuhkimo on kansansatu epäoikeudenmukaisuudesta ja sisarkateudesta. Eri muunnoksineen se lienee eräs maailman tunnetuimmista saduista. Myös Topelius on kirjoittanut sadusta oman versionsa. Palautellaan hiukan mieliimme, mitä näimme ja kuulimme Estonian katsomossa.

Ensimmäinen näytös:

Huone Tuhkimon kodissa. Paikalla Tuhkimo, hänen äitipuolensa ja sisarpuolensa.

Tuhkimo asuu äitipuolensa talossa ja on siellä piian asemassa. Äitipuoli ja sisarpuolet vihaavat Tuhkimoa ja kiusaavat häntä jatkuvasti. Paikalle saapuu Tuhkimon haltijakummi ja tuo kutsun prinssin järjestämiin hienoihin tanssiaisiin. Taikavoimillaan haltijakummi antaa salaa kutsun myös Tuhkimolle. Äitipuoli hankkii tanssinopettajan opettamaan tyttärilleen etikettiä ja tanssia. Kömpelöt ja rumat sisarpuolet eivät ole kaksisia tanssijoita. Tuhkimo raukalla ei ole mitään päällepantavaa ja surullisena hän katsoo kun sisarpuolet valitsevat itselleen asuja.

Haltijakummi ilmestyy paikalle ja ottaa Tuhkimon mukaansa taikamaailmaan, jossa hän tapaa ihastuttavia olentoja, klovneja, ilmapallokauppiaita, mehiläisiä, perhosia ja saa elämänsä ensimmäisen lahjan - parin lasikenkiä ja tanssiaisasun. Ennen vaunuihin nousua haltijakummi varoittaa Tuhkimoa lähtemään juhlista puolilta öin, sillä muutoin lumous katoaa ja hänestä tulee taas piikatyttö. Tuhkimo lupaa pitää mielessään haltijakummin sanat ja rientää juhliin.

Sitten tulikin väliaika ja me alko-altialaiset kokoonnuimme Talvipuutarhaan kuohuviinilasilliselle.

Toinen näytös:

Hienot tanssiaiset prinssin palatsissa.

Prinssin ystävät ja kuningaskunnan yläluokka tanssivat. Paikalle saapuvat äitipuoli ja sisarpuolet. Välittömästi he näyttävät karkean ja hienostumattoman luonteensa. Hienostelevat vieraat katsovat heitä halveksivasti. Pian jännitys tiivistyy, prinssi saapuu paikalle. Hän on kyllästynyt tungetteleviin ja teeskenneltyihin kohteliaisuuksiin. Hänen huomionsa on kiintynyt kauniiseen tuntemattomaan tyttöön - Tuhkimoon. Taikavoimillaan haltijakummi rohkaisee prinssiä lähestymään Tuhkimoa. Nuoret rakastuvat toisiinsa. Prinssi lahjoittaa Tuhkimolle kolme appelsiinia (3 balleriinaa), mutta sisarpuolet ja äitipuoli sieppaavat ne itselleen. On tullut puoliyö ja haltijakummi muistuttaa Tuhkimoa lähtemään juhlista ennen kuin taika katoaa. Tuhkimo kiiruhtaa pois. Prinssi rientää hänen peräänsä, mutta löytää vain hänen kenkänsä.

Lääkärit yrittävät helpottaa murheen murtaman prinssin oloa, mutta turhaan. Prinssin ystävät kehoittavat nuorta miestä kuuntelemaan sydämensä ääntä ja lähtemään etsimään rakastettuaan. Kuningaskunnassa leviää huhu, että prinssi etsii tulevaa vaimoaan sovittamalla löytämäänsä kenkää. Ei ole ainuttakaan naimatonta naista, joka ei haluaisi kengän omistajaksi.

Huone Tuhkimon kodissa, paikalla äitipuoli ja sisarpuolet

Viime yön tapahtumat tuntuvat Tuhkimosta kauniilta unelta. Sattumalta hänen kätensä koskettaa lasikenkää - tanssiaiset eivät olleetkaan unta! Sisarpuolet pöyhkeilevät appelsiineillään Tuhkimon edessä kuin olisivat saaneet ne prinssin lahjana. Tuhkimoa se ei häiritse, sillä hän tietää totuuden. Paikalle saapuu prinssi kumppaneineen ja alkaa sovittaa naisille kenkää. Äitipuoli ja sisarpuolet ovat valmiita tekemään kaikkensa saadakseen kengän sopimaan jalkaansa. Tuhkimo näyttää omaa lasikenkäänsä ja prinssi tunnistaa rakastettunsa. Rakkaus on voittanut kaikki esteet ja haltijakummi on iloinen siitä, että kaksi nuorta on löytänyt onnensa.

Tämän jälkeen olikin mukava kävellä navakan tuulen saattelemana lyhyt matka kotihotelliin.

 

Kolmas matkapäivä 7.10.2016

 

Suomen Tallinnan suurlähetystö

Aamiaisen jälkeen lastattiin matkatavarat bussiin ja ajettiin Toompean mäelle Suomen Tallinnan suurlähetystöön. Porukka oli pakko jakaa kahteen ryhmään, sillä kerralla emme olisi lähetystön tiloihin mahtuneet.

Mukava yllätys oli, että isäntänämme toimi sama mies kuin Suomen Berliinin suurlähetystössäkin.Silloinen lähetystöneuvos Marko Laine oli muuttunut ministerineuvokseksi. Hän on siis suulähetystön kakkosmies ja suurlähettilään sijainen.

Toompean mäki on ollut piispojen ja aatelisten asuinpaikka. Toompea on nytkin Viron tasavallan poliittinen keskus, siellä sijaitsevat parlamentti ja hallitus. Suomen suurlähetystö ei voisi löytää edustavampaa ja keskeisempää paikkaa.

Ministerineuvos kertoi suurlähetystön toiminnasta ja suurlähetystörakennuksen historiasta. Suurlähetystön tehtävänä on edistää ja vahvistaa Viron ja Suomen välisiä poliittisia, kaupallisia ja kulttuurisuhteita. Lähetystö raportoi Viron kehityksestä, valmistelee valtiojohdon vierailuja, järjestää tapaamisia, tilaisuuksia ja tapahtumia. Keskeisenä tehtävänä on luoda yhteyksiä virolaisiin viranomaisiin. Suurlähetystö tarjoaa konsulipalvelua Suomen kansalaisille sekä hoitaa viisumi- ja maahanmuuttoasioita. Lähetystössä työskentelee myös oikeus-, valtionvarain- sekä sisäasiainministeriön virkamiehiä, joilla on kiinteät yhteydet virolasiin kollegoihin omilla toimialoillaan. Henkilökuntaa on tällä hetkellä 28.

Marko Laine kertoi, että lähetystön aktiivisuutta ollaan lisäämässä nimenomaan Itä-Virossa. Sikäläinen väestö puhuu äidinkielenään pääosin venäjää ja katselee Venäjän televisiolähetyksiä. On selvää, että he tätä kautta saavat vääristeltyä ja puutteellista tietoa. Tätä epäkohtaa yritetään parantantaa lisäämällä lähetystön omaa informaatiota ja aktiivisuutta.

LÄHETYSTÖRAKENNUS - PALA VIRON HISTORIAA

Viron itsenäistyttyä 1918 valtaan nousi pääministeri Konstantin Pätsin väliaikainen hallitus. Suomi tunnusti Viron 1920, jolloin Tallinnaan saapui myös Suomen ensimmäinen virallinen edustaja. Kanssakäyminen maiden välillä oli vilkasta ja pian Suomen lähetystön ongelmaksi muodostui tilanpuute.

Kysymys ratkesi nopeasti, kun Päts tarjosi 1923 Suomelle vuokrattavaksi osaa Toompean kiinteistöstään. Suomen ja Unkarin lähetystöt asettuivatkin siihen vuokralle. Vuonna 1926 Suomen valtio osti kiinteistön. Konstantin Päts, mononkertainen valtionhoitaja ja vuodesta 1938 Viron presidentti jäi vuokralaiseksi yhteen kiinteistön viidestä rakennuksesta. Toisen maailmansodan aikana Viro liitettiin Neuvostoliittoon ja Suomen suurlähetystö suljettiin Moskovan vaatimuksesta elokuussa 1940.Seitsemän vuotta myöhemmin Suomi luovutti kiinteistön Neuvostoliitolle Pariisin rauhanehtojen mukaisesti.

ENTISÖINTI PALAUTTI LOISTON

Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen 1991 Suomi ja Viro palauttivat diplomaattisuhteensa ja Suomi sai suurlähetystörakennuksensa takaisin kesäkuussa 1993. Pitkään puolityhjillään olleet rakennukset olivat kurjassa kunnossa. Katot vuosivat ja sadevesi oli tehnyt tuhojaan. Arvorakennuksen peruskorjaus suoritettiin huolella. Rakentamisesta vastasivat pääosin virolaiset entisöijät ja ammattikirvesmiehet. Paikalla ahersivat myös Tallinnan historiaa tutkivat arkeologit.

Syntyi elegantti ja arvokas rakennuskompleksi, jossa historia ja nykyaika sulautuvat yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Kokonaisuuteen kuuluvat toimistotilat, konsulaatti ja suurlähetystön edustustila, joissa on myös vierashuone ja saunatilat.

Suurlähetystölle luovutettiin Alko-Altian Seniorit ry:n pöytästandaari, kuten oli tehty Suomen Berliinin suurlähetystössäkin.

 

 

 

 

Lounas Viron kansalliskirjastossa

Viron kansalliskirjasto on rakennettu virolaisesta kalkkikivestä vuonna 1993. Kalkkikivi on yksi Viron tärkeimmistä luonnonvaroista. Paikallisista kalkkikivistä on rakennettu myös Egyptin pyramidit ja Pariisin Notre Dame. Linnoitusta muistuttava 8-kerroksinen rakennus toimii myös parlamentaarisena kirjastona ja konferenssikeskuksena. Kirjastossa järjestetään myös näyttelyitä, konsertteja ja teatterinäytöksiä. Ravintolapalvelut voidaan tarjota 300 asiakkaalle.

Kansalliskirjaston ravintolassa mekin söimme viimeisen ateriamme Viron puolella. Harmi, ettei aika riittänyt parempaan tutustumiseen kirjaston tiloihin. Nähtävää olisi ollut yllin kyllin.

 

Lounaan jälkeen siirryimme sitten satamaan odottelemaan laivan lähtöä. Aikaa oli vielä käydä tekemässä viimehetken ostoksia.

Navakka tai tanakka tuuli, kuten virolaiset sanovat, keikutteli jonkin verran kotimatkalla, mutta hyvin se kestettiin.

Joitakin valitettavia sairastumisia matkamme aikana tapahtui, mutta se lienee meikäläisten ikäisillä tavallista.

Sydämelliset kiitokset mukavasta matkaseurasta Tallinnan matkaan osallistuneille!

Kyösti ja Anna-Terttu Leikas

 

Lähteet:

mm. Suomen suurlähetystön ym. esitteet

Tapahtumat

Tallinnan kulttuurimatka takana!

 

Sata meikäläistä oli lähdössä Tallinnaan. Peräti 96 pääsi lopulta mukaan.

Paljon nähtiin ja koettiin pienessä ajassa. Oli kaupunkikierrosta, museota, balettia ym.

 

 

Suomen Tallinnan suurlähetystö oli eräs huippukohteemme.

 

 

Tarkempi matkakertomus tuonnempana.

m/s Viking XPRS
Original Sokos Hotel Viru
Estonia teatteri
Viron kansalliskirjasto
m/s Star/Superstar

Yksi naispaikka ja yksi miespaikka on vapaana Tallinnan matkalle!

Yhteydenotto: Kyösti Leikas 040-5668622 tai sähköposti: kyosti.leikas@hotmail.com

 

VARMISTAKAA, ETTÄ MATKAVAKUUTUKSENNE ON VOIMASSA!

 

Matkalle lähtö Katajanokan terminaalista:

Kokoonnumme Katajanokan terminaaliin 5.10. klo 10.30. Siellä jaetaan kaikille meno-paluu laivaliput. Paluulippu on syytä säilyttää visususti tallessa. Menomatkan lounaan maksaneet saavat samalla myös ruokalippunsa.

Laivaan astuttuamme matkatavarat voi viedä laivan maksulliseen säilytystilaan ja noutaa ne sitten Tallinnaan saavuttaessa. Kukin maksaa omien tavaroidensa säilytyksen itse.

Menomatkan ruokailu:

Lounaansa etukäteen maksaneet pääsevät ruokailemaan toisessa kattauksessa klo 11.45. Ruokailu tapahtuu noutopöydästä. Lounaan hintaan kuuluvat myös ruokajuomat mm. olut, puna- tai valkoviini hanasta.

 

ENSIMMÄINEN MATKAPÄIVÄ 5.10.2016

Matkalle lähdemme Helsingin KATAJANOKAN TERMINAALISTA keskiviikkona 5.10.2016 klo 11.30.

Laivamme on Viking Linen m/s Viking XPRS. Koska meitä on näin suuri joukko, on kaikkien matkalaisten syytä olla terminaalissa jo tuntia ennen lähtöä. Siellä jaetaan tarvittavat asiapaperit.

Perillä Tallinnassa olemme klo 14.00. Bussit suomenkielisine oppaineen odottavat meitä satamassa.

Jokaisella matkalaisella tulee olla mukanaan passi tai poliisiviranomaisen antama henkilöllisyys-todistus.

Kiertoajelulle lähdemme klo 14.30 suoraan laivalta A-terminaalista kahdella bussilla. Tänä ajankohtana Tallinnan liikenne on hiukan hiljaisempi ja pääsemme jouhevasti paikasta toiseen.

Hotelli Viruun majoitumme n. klo 17.30.

Juhlaillallinen:

Klo 19.00 siirrymme Viru hotellin toisessa kerroksessa sijaitsevaan Mereneitsi-ravintolaan juhlaillalliselle.

Alustavan tiedon mukaan illallinen on buffet-tyyppinen 3 ruokalajin illallinen:

- runsas salaattivalikoima

- erilaista suuhunpantavaa 8 eri sorttia

- 2 lämmintä ruokaa, kala + liha tai kala + kana

- peruna/pasta/riisi

- jälkiruoka

 

 

TOINEN MATKAPÄIVÄ 6.10.2016

Aloitamme hotelliaamiaisella. Aamiainen on tarjolla klo 7.00 alkaen.

Klo 10.00 bussit vievät meidät Viron suosituimpaan museoon Lentosatamaan. Paluu hotellille n. klo 11.30.

Tämän jälkeen on omaa aikaa ostoksille ja Tallinnaan tutustumiseen.

Klo 19.00 meillä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä nauttimaan Sergei Prokofjevin Tuhkimo-baletista maineikkaassa Estonia-teatterissa. Tämä on varmasti koko matkan kohokohta, jota ei kannata missata.

4 henkilöä on ilmoittanut, että he eivät osallistu balettiin. Heillä on siis Lentosataman jälkeen koko loppupäivä omaa aikaa käyttää haluamallaan tavalla. Mitään hyvitystä poisjäännistä ei tietenkään tule, sillä  baletti kuuluu matkan hintaan.

 

KOLMAS MATKAPÄIVÄ 7.10.2016

Aloitamme taas hotelliaamiaisella.

Ensimmäinen ryhmä tutustuu Suomen Tallinnan suurlähetystöön klo 10.00 ja toinen ryhmä klo 11.00.

Huoneet tulee luovuttaa klo 12.00.

Klo 12.30 bussit vievät meidät lounaalle Viron kansalliskirjastoon. Paikka on mielenkiintoinen, eikä monikaan liene siellä aikaisemmin käynyt.

Klo 13.30 ajo D-terminaaliin, jossa olemme n. klo 14.00.

Kotimatkalle lähdemme Tallinnasta klo 16.30.

Laivamme on Tallinkin m/s Star tai m/s Superstar. HELSINGIN LÄNSISATAMASSA olemme klo 18.30.

 

 

Suomen Viron suurlähetystö
Lähetystö Nigulisten kirkontornista nähtynä

SUURLÄHETYSTÖVIERAILU VARMISTUI

Tiistaina, 19.1.2016 tuli Virosta hyviä uutisia. Me Tallinnaan matkaajat pääsemme tutustumaan Suomen Viron suurlähetystöön. Vanha arvokas lähetystörakennus sijaitsee Toompean mäellä aivan Tuomiokirkon aukion laidalla.

Tarkemmat yksityiskohdat vierailusta selviävät sitten, kun ryhmämme lopullinen koko varmistuu.

LÄHETYSTÖRAKENNUKSEN HISTORIAA

Sijainti on paras mahdollinen. Viron valtiollisen elämän keskeisimmät instituutiot ovat pienen matkan päässä. Viroa on aikojen alusta hallittu Toompean mäeltä. Myös keskeiset kirkot ovat siellä.

Suurlähetystö on Suomen vanhin edustusto-rakennus. Osoite on Kohtu 4. Kadun nimi ei tarkoita samaa kuin suomenkielessä, vaan tuomioistuinta. Lähetystö koostuu viidestä rakennuksesta, joita on rakennettu 1770- luvulta alkaen. Nykyinen ilme on 1850-luvulta. Tällöin Baltian aateliin kuulu-nut upporikas Vigalan kartanon herra Bernhard Otto Jakob von Uexkyll sai valmiiksi päärakennuksen. Ajan tavan mukaan aateliset viljelivät maata kartanoissaan kesäisin ja talvisin he asuivat kaupunkipalatseissaan.

Kun Viro itsenäistyi 24.2.1918 kartanon maat jaettiin talonpojille. Uexkyllitkin joutuivat myymään palatsinsa. Ostajaksi löytyi Viron itsenäisyyden ajan merkittävin poliittinen vaikuttaja, pankkiiri ja lopulta presidentti Konsatantin Päts. Kauppa tehtiin vuonna 1922.

Päts remontoi rakennusta ja muutti itse asumaan Kirkkoaukion puoleiseen osaan. Muihin tiloihn hän otti vuokralaisia. Sellaisiksi valikoituivat Suomen ja Unkarin suurlähetystöt. Lopulta Suomi osti kiinteistön 25 miljoonalla Viron markalla vuonna 1926.

TULI ISO ITÄINEN ONGELMA

Päts jäi asumaan kotiinsa vuokralaisena vuoteen 1940 saakka. Hän eteni valtionhoitajaksi ja vuonna 1937 hänet valittiin Viron ensimmäiseksi presidentiksi. Sitten tuli Puna-armeija ja järjesti Pätsille kyydin Neuvosto-Venäjälle heinäkuussa 1940.

Neuvostoliitto miehitti Viron 6.8.1940. Oli muka vaalit ja virolaiset halusivat itse kovasti päästä mukaan veljelliseen neuvostoperheeseen.

Nootilla Suomikin hätyytettiin pois maasta. 24.8.1940 viimeinen lähetystöneuvos maksoi virolaisille työntekijöille palkat ja sammutti valot. Suomi luovutti lähetystörakenuksen Neuvostoliitolle.

Viron miehitysaikana talossa toimi mm. teknisen korkeakoulun osastoja. Neuvostokomennon aikana rakennuksen kunto huononi ja vuonna 1991 se pysyi tuskin pystyssä.

UUSI KUKOISTUS

Diplomaattisuhteet Suomen ja uudelleen itsenäistyneen Viron välillä solmittiin 24.8.1991. Heti alussa oli ajatuksena saada entinen lähetystörakennus takaisin omaan käyttöön. Vuonna 1993 saatiinkin sopimus kiinteistön palauttamisesta Suomelle. Hieman myöhemmin myös Viro sai takaisin entisen lähetystörakennuksensa Helsingissä.

Taloon haluttiin palauttaa sen entinen henki.Lähtökohtana oli vanhan arkkitehtuurin säilyttäminen. Rakennustyö aloitettiin 1994 ja 1.10.1996 suurlähetystö muutti uusiin tiloihinsa. Suomen leijonalippu kohosi Toompealle 12.11.1996. Juhlallisissa avajaisissa olivat mukana presidentit Martti Ahtisaari ja Lennart Meri.

 

Kyösti

Lähde: Suomen suurlähetystön kotisivut

 

 

Original Sokos Hotel Viru
Yökerho Cafe Amigo
Valuuttabaari
KGB-museo
Kauppakeskus Viru Keskus
Havainnekuva kauppakeskuksen sisältä

HOTELLI JA OSTOSKESKUS

Saimme onnenpotkun! Matkatoimisto vaihtoi hotelli Kreuzwaldin Sokos Hotel Viruun.

Viru hotellin sijainti on paras mahdollinen ja viereisessä siipirakennuksessa on ostoskeskus Viru Keskus. 

Vilkaistaanpa hiukan Viru hotellin historiaa. Se oli aikanaan Viron ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Rakentajaksi valittiin savonlinnalainen rakennusfirma Repo. Työt aloitettiin heinäkuussa 1969. Joulukuussa 1970 syttyi keskeneräisen rakennuksen ylimmissä kerroksissa tulipalo. Seuraavana vuonna rakennusliike Repo meni konkurssiin. Rakennuskunta Haka teki työt loppuun Suomen valtion takaamana. Hotellin avajaiset olivat 5.5.1972.

Hotelli Viru oli Neuvostoliiton ulkomaan-matkatoimisto Inturistin lippulaiva ja se oli esikuvana monelle muullekin turistihotellille eri puolilla Neuvostoliittoa. Varsinaisen hotellitoiminnan lisäksi Virun 23. kerroksessa toimi myös KGB:n radiokeskus. Sinne ei edes hotellin henkilökunnalla ollut asiaa, eivätkä he tienneet sitä olevankaan. Siellä salakuunneltiin ja tarkkailtiin hotellin asukkaita. 60 hotellihuoneessa oli salakuuntelulaitteet ja joissakin ravintolan pöydissä oli mikrofoneja, jotka oli piilotettu tuhkakuppien ja leipälautasten alle. Vuonna 1991 joutuivat KGB:n agentit luikkimaan korvat luimussa maasta. Lähtiessään he murjoivat kyttäyskoppinsa kaluston säpäleisksi. Neuvostosankareista jäi jäljelle vain ylipursuavat tuhkakupit ja sotkuiset paikat. Nykyisin radiokeskus on KGB-museo.

Hotellissa ovat yöpyneet mm. Elisabeth Taylor, Iranin shaahi Reza Pahlov seurueineeen, astronautti Neil Amstrong, kosmonautti Valentina Tereskova ja neukkujen superstar Alla Pugatsova, joten eiköhän tämä paikka sovi meillekin!

Hotelli siirtyi vuonna 2003 yrityskaupalla SOK:n hallintaan. Rakennuksen ja viereisen ostoskeskuksen omistaa suomalainen Pontos Oy:n konserniin kuuluva AS Uus Viru. Hotellissa on nykyisin 516 huonetta ja useita ravintoloita.

Ravintola Merineitsissä syömme aamiaiset. Mielenkiintoinen ravintola on uudelleen henkiin herätetty Valuuttabaari hotellin toisessa kerroksessa. Legendaarinen on myös yökerho Cafe Amigo. Siellä on korkeatasoista varieteeohjelmaa.

VIRU KESKUS

Hotellin yhteyteen rakennettiin Tallinnan suosituin ostoskeskus Viru Keskus. Siinä on yli 100 myymälää ja paljon ravintoloita ja kahviloita. Talvisaikaan Viru Keskuksen asiakkaista erottuvat Viru hotellin asiakkaat, sillä he liikkuvat ostoskeskuksessa ilman päällysvaatteita. Ostoskeskuksen alle perustettiin kaupungin keskeinen bussiterminaali. Sieltä pääsee kätevästi vaikkapa kuuluisaan Teletorniin ja Piritan uimarannalle.

Kyösti

Tallinnan Vanhakaupunki
Lentosatama - Viron suosituin museo

TALLINNAN MATKA

 

Ensi vuoden ulkomaanmatkakohteeksi valittiin yksimielisesti Tallinna. Matka on jo 5. perättäinen ulkomaanmatka ja on syytä juhlia. Matkan ajankohta on 5. - 7.10.2016.

 

Luvassa on erityisesti meitä varten suunniteltu kaupunkikierros, konsertti, tutustuminen Viron suosituimapaan museoon Lentosatamaan ja juhlaillallinen. Matkan hinta tulee alustavan tarjouksen perusteella olemaan erittäin edullinen n. 225 euroa kahden hengen huoneessa. Mikäli haluaa asua yhden hengen huoneessa, tulee hintaa lisää 80 e. Kaikki huoneethan ovat kahden hengen huoneita. Hintaan sisältyvät edestakaiset laivamatkat, majoitus, hotelliaamiaiset, kiertoajelu, museokäynti, konsertti ja juhlaillallinen. Meillä on käytössämme bussit ja suomenkieliset oppaat.

Myös omatoimiseen Tallinnaan tutustumiseen ja ostosten tekoon on varattu runsaasti aikaa.

Paikkoja on varattu sadalle henkilölle. Kukin alaosasto huolehtii siitä, että tietoa matkasta saavat myös sellaiset joilla ei ole nettiyhteyttä.

ILMOITTAUTUMISET VOI TEHDÄ SUORAAN KYÖSTILLE: kyosti.leikas@hotmail.com tai 040-5668622.Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

Helsingin alaosasto: 38 jäsentä

Tampereen alaosasto: 5 jäsentä

Turun alaosasto: 8 jäsentä

Kouvolan alaosasto: 5 jäsentä

Itä-Suomen alaosasto: 6 jäsentä

Etelä-Karjalan alaosasto: 4 jäsentä

Rajamäen alaosasto: 31 jäsentä

Etumaksu 50 e/henk. maksetaan 27.5.2016 mennessä siten, että Helsingin ja Rajamäen alaosastojen matkalaiset maksavat etumaksunsa omien alaosastojensa tileille ja kaikki muut Kyöstin tilille FI39 8000 2216 6484 27.

Myös loppumaksu 175 e maksetaan samoille tileille. Yhden hengen huoneessa asuvat maksavat 255 e.

Hallitus

 

Brandenburger Tor
Holokaustin muistomerkki
Rauniokirkko ja uusi kirkko
Spree-joen risteily
Laivaa sulutetaan
Gruppe Schnaps ja Alexanderplatzin maailmankello
Fernsehturm
Berliner Weisse Fernsehturmissa
Onnittelulaulu Lexalle
Pommisuojan punkalla
Lähetystöneuvos Marko Laine taustanaan Suomen Berliinin suurlähetystön rakennus
Sydämelliset kiitokset mieltä lämmittävistä nesteistä!
Kyösti ja Anna-Terttu

VIISIKYMMENTÄ UUTTA BERLIINI-FANIA!

 

Berliini, EU:n toiseksi suurin kaupunki on vain parin lentotunnin päässä Suomesta, mutta seitsemän tunnin päässä Kuopiosta. Kuukausikaupalla valmisteltu ja odotettu vuotuinen ulkomaan-matkamme toteutui 30.9. - 2.10.2015. Joukon kokoonpano oli kuukausien varrella muuttunut vain muutamalla henkilöllä. 

KIERTOAJELU KAUPUNGILLA                                         Ohjelmamme oli tiivis. Oppaamme Mikael ohjasi meidät suoraan kiertoajelulle. Saimme hyvän kuvan Berliinistä ja sen kehityksestä.Tutuiksi tulivat Gedächtnis-kirkko, KaDeWe-tavaratalo, diplomaattikorttelit ja uusi keskusta. Potsdamin aukio on näkyvä esimerkki muurin murtumisen jälkeisestä uudesta Berliinistä. Nähtiin Checkpoint Charlie, joka oli turistien ja diplomaattien rajanylityspaikka. Nähtiin Alexanderplatz ja TV-torni, Berliinin tuomiokirkko, museosaari, Unter den Linden ja tietenkin kaupungin symboli Brandenburger Tor. Siellä jalkauduttiin kuvaamaan kuuluisaa porttia. Pian alkavat Saksojen yhdistymisen 25-vuotisjuhlallisuudet sekoittivat kookkaine telttoineen ja muine rakennelmineen keskeisten paikkojen näkymiä.

Viimeinen kohde oli Holokaustin muistomerkki. Se on omistettu kaikille Euroopan murhatuille juutalaisille ja se avattiin vuonna 2005. Muistomerkki koostuu 2711 harmaasta betonipaadesta. Paadet ovat 2,38 m pitkiä, 0,95 m leveitä ja niiden korkeus vaihtelee 0,5 metristä 4,7 metriin. Ne on sijoitettu korttelin kokoiselle epätasaiselle alueelle. Hitlerin kuolinpaikka, fyhrerbunker, sijaitsee vain kivenheiton päässä tältä paikalta.

 

 

 

 

 

Tukevan tirolilaislounaan jälkeen majoituimme sitten hotelliimme, joka sijaitsi keskeisellä paikalla lähellä Gedächtnis-kirkkoa. Loppupäivä käytettiin omatoimiseen Berliiniin tutustumiseen. Tästä rauniokirkosta muodostuikin joukollemme näkyvä kiintopiste.

 

 

 

 

S-BAHNALLA JA LAIVALLA

Toisen matkapäivän hotelliaamiaisen jälkeen käveltiin Gruppenfyhrerien ohjaamina Zoologischer Gartenin asemalle. Sieltä ajettiin sähköjunalla Friedrichstrassen asemalle, jonka lähellä lähtölaituri sijaitsi. 

Laiva vei meidät kolmen tunnin risteilylle Spree-joelle. Risteilyllä saimme Berliinistä hyvän yleiskuvan laivan kannelta katsottuna. Reitin varrella sijaitsevat mm. Nikolaiviertel, televisiotorni, Berliinin tuomiokirkko, museosaari, valtiopäivätalo, Berliinin päärautatieasema, liittokanslerinvirasto ja uusi hallintokortteli. Reitillä oli myös muutama sulku. Laiva pysyi sulkukam-miossa sulutuksen aikana kiltisti paikoillaan käsivoimin. Rantojen vehreys ja rauhallisuus keskellä suurkaupunkia ihastuttivat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALEXANDERPLATZ, FERNSEHTURM JA LÄKSIÄISILLALLINEN

Risteilyn jälkeisellä vapaa-ajalla käytiin TV-tornissa, shoppailtiin ja ihasteltiin kaupunkia leppoisassa ja aurinkoisessa säässä.

TV-torni on oma lukunsa. Vuonna 1964 aloitetun rakentamisen jälkeen se vihittiin käyttöönsä vuonna 1969. Se oli Itä-Saksan ylpeys, joka julisti koko maailmalle kommunismin ylivertaisuutta. Vuosina 1995-1996 torni peruskorjattiin ja uusittiin mm. ilmastointi- ja sammutuslaitteet.

Tornin huippu on 368 metrin, ravintola 207 metrin ja näköalatasanne 203 metrin korkeudessa. Hissi kiidättää väen 40 sekunnissa näköalatasanteelle. Näköalatasanteella on myös baari, jossa kelpaa siemailla vaikkapa Berliner Weissea. Tämä berliiniläinen erikoisuus sekoitetaan esim. vadelmasiirapista ja vehnäoluesta ja juodaan pillillä. Näkymät ovat kuin lentokoneesta. Hyvällä säällä on mahdollista nähdä 80 kilometrin päähän.                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LäksiäisiIllalliselle käveltiin Gruppenfyhrerien turvaamina Kurfyrstendammilla olevaan Dressler-ravintolaan. Viihdyimme hyvässä seurassa pitkän illan, vaikka totuuden nimissä ravintolan tarjoaman ruuan hinta-laatusuhde ei ollut kohdallaan.

Illan kuluessa luovutettiin yhdistyksen pöytästandaari N:o10 kunniapuheenjohtajallemme Leo Mäkiselle Tauno Miettisen upean Finlandian ja hänen sekä Eeva Poutasen duettona esittämän ortodoksisen onnittelulaulun myötä.

Patikointi takaisin hotelliin ja yömyssyt oman hotellin baarissa päättivät vaiherikkaan päivän.

 

 

 

 

 

 

KOTIMATKALLE SUURLÄHETYSTÖN KAUTTA

Lähtöpäivän virallinen yhteinen ohjelma oli Suomen Berliinin suurlähetystöön tutustuminen. Aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen jäi vielä runsaasti omatoimista aikaa. Ehdittiin tehdä ostoksia, käydä lähikirkoissa ja muissa mielenkiintoisissa paikoissa.

The Story of Berlin-museo oli käydä kohtalokkaaksi matkanjohtajalle. Museon toinen päänähtävyys on syvällä maan alla sijaitseva atomipommin kestävä bunkkeri. Siellä on vuodepaikat ja elämisen mahdollisuudet 3600 ihmiselle. Tasatunnein alkava opastettu kierros vei maan alle, mutta kesti niin kauan, että oli täysi työ hölkätä museolta hotellille ja bussiin sovittuun lähtöaikaan mennessä.

Pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalon auditoriossa lähetystöneuvos Marko Laine kertoi lähes savolaisella sutjakkuudella lähetystön toiminnasta ja Saksan nykyisistä haasteista ja ongelmista. Folkkarin ja Audin töppäilyt autojen päästömittauksissa, Berliinin uuden lentokentän rakentamisen ikuisuusongelmat, pakolaistulva ym. hankalat asiat saivat aikaan kysymystulvan, joka piti valitettavasti lopettaa kesken ajan puutteen vuoksi. Suurlähetystölle luovutettiin Alko-Altian Seniorien pöytästandaari N:o 11.

Autobahnalla sattunut isompi kolari sotki pahasti liikennettä ja hidasti matkaamme. Ehdimme kuitenkin ajoissa lentokentälle. Ruuhkainen Tegelin lentoasema osoitti konkreettisesti uuden kentän tarpeen. Voimme olla ylpeitä omasta Helsinki-Vantaan lentoasemastamme ja sen toimintojen sujuvuudesta.

Suuret kiitokset kaikille matkalaisille mukavasta seurasta ja jämptistä osallistumisesta yhteiseen ohjelmaan. Erityiskiitokset Gruppenfyhrerin Frau Heljälle ja Gruppenryhrereille Herr Taru, Herr Jorma ja Herr Pentti. Heidän ansiostaan päälukumme oli 50 matkan alussa ja lopussa.

Gruppenfyhrer Kyösti

 

 

 

 

 

 

 

Huom! Huom! Huom!

 

Mikäli tsekkaatte itsenne netin kautta, ilmoittautukaa Heljälle tai minulle ennen kuin menette kansainväliselle puolelle. Muuten voi olla hankala tietää ovatko kaikki tulleet jo paikalle.

 

Kyösti

Altian toimitusjohtajaa Pekka Tennilää tapaamassa
Alkon toimitusjohtajaa Hille Korhosta tapaamassa

TOIMITUSJOHTAJATAPAAMISET

Perjantaina 23.10.2015 kävimme taas Heljän kanssa tapaamassa Altian ja Alkon toimitusjohtajia. Tämän perinteisen ja vuotuisen tapaamisen yhteydessä kerromme yhdistyksemme viimeaikaiset tekemiset ja tulevaisuuden suunnitelmat. Samalla saamme tietoa taustayhtiöidemme nykytilanteesta ja haasteista.

Molempien yhtiöiden pääkonttorit muuttavat lähiaikoina uusiin tiloihin. Alkon tulevissa Salomoninkadun konttoritiloissa ei ole enää nimettyjä työpisteitäkään, omista erillisistä työhuoneista puhumattakaan. Erillisiä työhuoneita ei tule myöskään Altian uuteen pääkonttoriin. Tämä suuntaus on maanlaajuinen.

Ensi vuoden merkittävimpiä uudistuksia Alkossa on verkkokaupan aloittaminen. Vastuullisuuden korostaminen ja siitä viestiminen on tietenkin edelleen monopolin elinehto.

Hyvät ja lämpimät suhteet jatkuvat molempiin yhtiöihin. Alkon toimitusjohtajalle Hille Korhoselle luovutettiin yhdistyksemme pöytästandaari N:o 12. N:o 6 on luovutettu Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilälle 14.10.2014. Toimitusjohtajille vietiin myös pääyhdistyksen ja kaikkien alaosastojen toimintakertomukset vuodelta 2014.

Alkon kanssa allekirjoitettiin taas yhteistyösopimus, jonka pohjalta vuotuinen avustuksemme myönnetään.

Molempien yhtiöiden toimitusjohtajat lupautuivat kirjoittamaan yhtiöidensä tervehdyksen tulevaan historiikkiimme.

Kyösti ja Heljä

Kuvat: Heljä

 

BERLIININ MATKAN OHJELMA

 

1. matkapäivä (keskiviikko 30.9.2015)

     Finnairin lento AY911 lähtee Helsingistä klo 8:10

     tulo Berliinin Tegelin kentälle klo 9:05 (paikallista aikaa)

     lentokentältä suoraan kiertoajelulle

     lounas ravintola Weichenstephanerissa

     majoittuminen hotelli Wyndham Berlin Exelsioriin (lähin U-, ja S-juna-asema Zoologisher Garten)

     loppupäivä vapaata

 

2. matkapäivä (torstai 1.10.2015)

     aamiainen hotellissa

     lähtö S-junalla Zoologisher Gartenin asemalta Spree-joen risteilyn risteilylaituriin 

     tulo Friedricstrassen S- ja U-juna-asemalle

     laiva lähtee 3 tunnin risteilylle Friedricstrassen risteilylaiturista klo 10:00            

     (laivayhtiö Stern und Kreisschiffahrt)  

     laiva palaa Friedrichstrassen risteilylauriin klo 13:00

     loppupäivä omatoimista vapaata aikaa

     illallinen ravintola Dresslerissä klo 19:30 (kävelymatkan päässä hotellista)

     kala-ateria 35 e, liha-ateria 36 e maksetaan itse ennakkoon samoille tileille kuin matkakin

 

 

3. matkapäivä (perjantai 2.10.2015)

    aamiainen hotellissa

    vapaata aikaa

    huoneiden luovutus klo 12:00

    lähtö bussilla Suomen Berliinin suurlähetystöön klo 15:00

    lähetystöneuvos Marko Laine kertoo Saksan ajankohtaisista asioista ja suurlähetystön

    toiminnasta pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalon auditoriossa klo 15:30 - 17:00

    lähtö lentokentälle klo 17:00

    Finnairin lento AY918 lähtee Tegelin kentältä klo 19:10

    tulo Helsinkiin klo 22:00 (paikallista aikaa)

 

E-liput ja voucherit lähetetään Heljälle ja minulle. Sain perjantaina 25.9. klo 17:07 Rajamäen Tampereen, Turun, Etelä-Karjalan, Kouvolan ja Itä-Suomen alaosastojen matkalaisten lentoliput. Lähetin ne välittömästi asianomaisille. Toivottavasti ovat tulleet perille.

Myös Heljä sai samana päivänä klo 18:n jälkeen 32 kpl Helsingin alaosaston lippua ja jatkolähettää ne edelleen.

Mikäli joku ei saa printattua lippuaan kotona, ei syytä huoleen. Meillä on varattuna e-lippujen paperiversiot kaikille ja ne jaetaan lentoasemalla.

 

Lähtöselvitys avataan klo 6:10 ja se on tehtävä viimeistään 45 min. ennen koneen lähtöä. Kone lähtee klo 8:10.

Lähtöselvityksen jälkeen siirrytään turvatarkastuksen läpi kansainväliselle puolelle. Jos lähtöselvityksen tekee netissä, eikä mukana ole kuin käsimatkatavarat, voi kävellä suoraan turvatarkastukseen.

Passi tai poliisilaitoksen antama henkilöllisyystodistus mukaan. Toivottavasti kaikilla on matkavakuutus kunnossa.

 

Kyösti

    

  

   

               

     

     

Dressler

BERLIININ MATKA 

Tarjouspyynnöt lähetettiin kuudelle matkatoimistolle. Viisi niistä teki tarjouksen.

Meille sopivimmaksi osoittautui Ok-Matkat ja se valittiinkin Berliinin matkamme järjestäjäksi.

Matkan ajankohta on 30.9. - 2.10.2015.

Meille on varattu 25 kpl kahden hengen huonetta hotelli Wyndham Berlin Excelsiorissa.

Matkan hinta on 565 e ja siihen sisältyy:

1.  Suorat Finnairin reittilennot Helsinki - Berliini/Tegel - Helsinki

2.  2 yön majoitus, aamiaisbuffet

3.  Tulopäivän lentokenttäkuljetukseen yhdistetty suomeksi opastettu kaupunkikiertoajelu ja 3 -ruokalajin lounas ravintola Weihenstephanerissa. Lounaan menu "Tirol in Berlin": Naudanlihakeittoa, lisukkeena maksamykyjä, tuoretta ruohosipulia. Tirolilainen currymakkara vasikanlihasta, hedelmäistä currykastiketta ja alppimajaperunoita. Berliiniläistä punaista marjakiisseliä, vaniljakastiketta.

Ruokajuomat lisämaksusta, erityisruokavaliot huomioidaan.

4.  Spree-joen risteily toisena matkapäivänä

5.  Tutustuminen Suomen Berliinin suurlähetystöön lähtöpäivänä

6.  Kuljetus lentokentälle

7.  Lentokenttämaksut, arvonlisävero ja paikalliset verot

8.  Ok-Matkojen kohdemateriaali ja palvelumaksu

Toisen matkapäivän illallinen nautitaan ravintola Dresslerissä, joka on kävelymatkan päässä hotellistamme. Illallisen hinta ilman ruokajuomia on 35 - 36 e ja se maksetaan erikseen. Helsingin alaosaston jäsenet maksavat illallisensa samalle tilille kuin matkansakin. Kaikki muut maksavat meikäläisen tilille: FI39 80000 2216 6484 27.

Kaikki matkalaiset ovat nyt ilmoittaneet ruokavalintansa ja ruokarajoitteensa.

Koska matka-aika on suhteellisen lyhyt ja Berliinissä on valtavasti nähtävää ja koettavaa, on vapaata aikaa varattu runsaasti. Täten kukin voi valita tutustumiskohteet omien mieltymystensä mukaisesti. Näin saamme matkasta parhaan mahdollisen annin.

Berliiniin on 29.9.2015 lähdössä 50 jäsentä Helsingin, Rajamäen, Tampereen, Turun, Etelä-Karjalan, Kouvolan ja Itä-Suomen alaosastoista.

Mahdollisten viime hetken peruutusten varalle jonotuslistalla on 4 Helsingin, 1 Rajamäen ja 1 Turun alaosaston jäsentä.

Kaikki ovat nyt maksaneet matkansa ja maksut tilitettu matkatoimistolle. 

Kun matkan toteutuminen lähestyy, painottaisin sitä, että omatoimisuudella saamme parhaan annin lyhyeltä tripiltämme. Tutustukaamme siis ennakkoon kiinnostaviin nähtävyyksiin ja käykäämme niissä omatoimisesti. Berliinin julkinen liikenne toimii hienosti ja melkein kaikkiin kohteisiin pääsee S-, U-Bahnilla tai bussilla. Hyvä konsti olisi muodostaa pieniä porukoita, joilla on yhteiset intressit. On sitten yhteisellä illallisella mukava vertailla kokemuksia. 

LENTOAIKATAULU:

AY911   Helsinki - Berliini   8:10 - 9:05

AY918   Berliini - Helsinki   19:10 - 22:00

Lentoaika on 2 h, ajat paikallisia.

Mahdollisiin matkaa koskeviin kysymyksiin vastaa Kyösti (kyosti.leikas@hotmail.com, 040-5668622)

 

 

Kyösti

 

Pientä täsmätietoa liikkumisesta Berliinissä (lähteenä Wikipedia)

 

Berliinin valtava koko tekee siitä haasteellisen kävelykaupungin. Valitsemansa alueen ympäristössä on toki vaivatonta kävellä, mutta kaupunginosasta toiseen siirtyminen on helpointa julkisen liikenteen tai polkupyörän avulla. Mielenkiintoisien kohteiden välinen matka saattaa nimittäin olla esimerkiksi 10 kilometriä. Omalla autolla on myös melko helppo liikkua, sillä liikennettä on vähän. Ruuhkat keskittyvät muutamiin solmukohtiin. Myös parkkipaikkoja on muihin suurkaupunkeihin verrattuna helppo löytää.

Matkaliput

Berliini on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen. A-vyöhyke on keskimmäinen osa Berliiniä eli kehäradan (Ring) sisäpuolinen alue. B-vyöhykkeeseen kuuluu loppuosa Berliinistä. Esimerkiksi Potsdam ja uusi lentokenttä (Berlin Brandenburg Willy Brandt) sijaitsevat C-vyöhykkeellä. Vastaavasti julkisten liikennevälineiden liput ovat joko AB-, BC- tai ABC-vyöhykkeelle. Lippuja myydään automaateista jokaisella asemalla, monissa ns. tupakkakaupoissa (merkitty BVG-tunnuksella) ja busseissa sekä raitiovaunuissa. Lippuvalikoimasta löytyy mm. kerta-, päivä-, viikko- ja kuukausilippuja. Kannattaa huomata, että kertalipun matka on yhdensuuntainen eli vaikka lippu on kaksi tuntia voimassa, sillä ei voi kulkea edestakaista matkaa. Lisäksi yli viiden hengen ryhmät voivat ostaa ryhmälipun ja lapsille on omat, alennetut hintansa. Myös Berliinin "turistiliput" (Welcome card ja Berlin City Tour card) toimivat matkalippuina voimassaoloaikanaan. Berliinin liikennelaitoksen liput oikeuttavat matkustamaan raitiovaunulla, metrolla, lähijunilla ja busseilla.

Näin lyhytkestoisella matkalla kannattaa ostaa päivälippu (6,90 e) tai pienen ryhmän lippu ( 5 henkilöä 16,90 euroa).  

Junat & metro

Metro (U-bahn) ja paikallisjunat (Deutsche Bahnin operoimat S-Bahn ja Regionalbahn) ovat nopeimmat tavat liikkua keskustassa. Niiden verkosto on laaja ja junat ovat luotettava sekä turvallinen tapa matkustaa. Arkiöisin monet metrolinjat korvautuvat yöbusseilla. Kulkuyhteydet voi tarkistaa Berliinin reittioppaasta [5]

Raitiovaunut

Entisen Itä-Berliinin puolella on helppo matkustaa tiheällä raitiovaunuverkostolla, joka ulottuu myös moniin paikkoihin, joihin metrolla ei pääse. Raitiovaunuilla on käytännöllistä liikkua myös metrolinjojen poikittaissuunnassa. Päivisin vuorovälit ovat tiheitä, mutta öisin odotusta voi olla jopa puoli tuntia.

Bussit

Bussit tarjoavat helpon tavan liikkua kaupungissa ja samalla tutustua itse kaupunkiin. Erityisen suosittuja ovat etenkin turisteja varten suunnitellut, kaksikerroksisilla busseilla ajettavat linjat 100 sekä 200, jotka kulkevat tärkeimpien nähtävyyksien ohitse. Kummatkin lähtevät lännessä Zoologischer Gartenin asemalta ja kulkevat itään, 100:n päätepysäkki on Alexanderplatzin asema, 200:n puolestaan Prenzlauer Berg.

Tiedot koonneet Pentti ja Helena Kulla

Aleksanderplatz
Maailmankello
Fernsehturm
Brandenburger Tor
DDR museo
Itäsaksalainen olohuone
East Side Gallery
Checkpoint Charlie 1987
Checkpoint Charlie 2014

BERLIININ NÄHTÄVYYKSIÄ

ALEXANDERPLATZ

Eräs Berliinin päänähtävyyksistä on Alexanderplatzin aukio. Se sijaitsee keskellä Berliiniä Spreejoen ja Berliinin tuomiokirkon lähellä. Se on nykyisin Berliinin suurin aukio. Alexanderplatzille pääsee S-Bahn-, U-Bahn- ja lähijunilla.

Tämä entinen karjamarkkinapaikka sai nimensä Venäjän tsaari Aleksanteri I:n mukaan tämän vierailtua Berliinissä 1805. 1800-luvun lopulla alueesta tuli merkittävä osa kaupunkia samannimisen asemarakennuksen ja kauppa-alueen valmistuttua. Alexanderplatzin kulta-aika oli 1920-luku, jolloin se yhdessä Potsdamerplatzin kanssa oli Berliinin yöelämän keskuksia.

Nykyään Alexanderplatzilla on jäljellä vain kaksi toista maailmansotaa edeltävältä ajalta olevaa rakennusta, vuonna 1932 valmistuneet Alexanderhaus ja Berolinhaus.

Kun Berliinin jaettiin, jäi Alexanderplatz Itä-Berliinin puolelle. Siitä rakennettiin 1960-luvulla Itä-Berliinin liikekeskus. Kun pommitusten raunioita raivattiin aukion pinta-ala nelinkertaistui.

Aukion ympäristö on täynnä DDR:n ajalta olevia rakennuksia. Tunnettuja rakennuksia ovat  virastotalot Haus der Elektroindustrie, Haus der Presse, Haus des Reisens, Haus des Lehrers, tavaratalo Centrum sekä hotelli Park Inn Berlin, joka on Berliinin korkein hotellirakennus.

Lähialueen näkyvin maamerkki on 1969 valmistunut TV-torni. Aukion keskellä on 1960-luvulla rakennettu Kansojen välisen ystävyyden lähde- suihkukaivo ja Urania-maailmankello.

TV-TORNI (Fernsehturm)

Tämän tornin rakentaminen oli DDR:lle näytön paikka. Se rakennettiin vuosina 1965-1969 ja sillä Neuvostoliiton vasallivaltio näytti kuinka ylivertaisia saavutuksia kommunismi tuottaa. Ateistiselle DDR:lle oli epämiellyttävä yllätys, että tornin varjo on ristin muotoinen. Mitkään maalit ja pinnoitteet eivät muuta tilannetta. Saksalaiset nimittivätkin TV-tornia Paavin Kostoksi.

Tornin perustukset ovat 5 metrin syvyydessä. On syytä ollakin, sillä pelkästään ravintolan ja näköalatasanteen sisältävä pallo painaa 4800 tonnia. Tornin huipppu on 368 metrin korkeudessa ja näkymätasokin 204 metrin korkeudessa. Hyvällä kelillä sieltä näkee 42 kilometrin päähän. Torni onkin Euroopan 4. korkein rakennus.

Torniin kivutaan kahdella hissillä, joiden nopeus on 6 m sekunnissa.

Vertailun vuoksi Puijon tornin mitat: Korkeus 75 m + Puijon korkeus 150 m. Puijon torni on siis 225 metrin korkeudessa Kallaveden pinnasta.

Berliinin TV-tornin ravintola kiertää 360 astetta puolessa tunnissa. Puijon tornissa on vaihteet ja se kiertää täyden ympyrän puolessa tunnissa tai tunnissa.

Berliinin TV-tornin ongelma on pitkät lippujonot. 

 

BRANDENBURGIN PORTTI (Brandenburger Tor)

Brandenburgin portti on Berliinin historiallinen kaupunginportti. Se on yksi Berliinin tunnetuimmista symboleista ja nähtävyyksistä. Portti sijaitsee Berliinin historiallisessa keskustassa. Sen ali johtaa Berliinin pitkä länsi-itäsuuntainen leveä bulevardikatu, jonka nimi on portin itäpuolella Unter den Linden, länsipuolella Strasse des 17. Juni. Portin itäpuolella oleva aukio on nimeltään Pariser Platz ja länsipuolella oleva pienempi aukio Platz des 18. März.

Brandenburgin portti rakennettiin Preussin kuninkaan Fredrik Vilhelm II:n hallituskauden aikana 1788-1791. Kaikki Berliinin kaupunginportit uusittiin tuolloin edustavammiksi. Brandenburgin portista tehtiin kaikkein näyttävin, koska se oli kaupungin pääkadun Unter den Lindenin päässä. Aikaisemmin paikalla oli vain kaksi vaatimatonta vartiotupaa tullin keräämistä varten. Portti on valmistettu harmaanruskeasta hiekkakivestä ja se on 26 metriä korkea ja 65,5 metriä leveä.

Portti vaurioitui toisen maailmansodan pommituksissa. Sodan jälkeen suoritetussa Berliinin jaossa se jäi Itä-Berliinin puolelle. Portti toimi Itä- ja Länsi-Berliinin välisenä rajanylityspaikkana kunnes Berliinin muuri rakennettiin 1961. Muurin purkamisen jälkeen Brandenburgin portin ympäristö on jälleenrakennettu, ja portista on tullut jälleen yksi kaupungin keskipisteistä sekä suosittu turistinähtävyys.

 

DDR MUSEO

Berliinin DDR Museo ei ole suuri, mutta se on yksi Berliinin suosituimmista turistinähtävyyksistä ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Museo tarjoaa käytännön kokemuksen jokapäiväisestä sosialismin aikaisesta elämästä. Lähes kaikkia näyttelyesineitä voi koskea ja kokeilla, voi avata lipastot ja kaapit ja tehdä löytöjä.

Voi istua Trabantiin, käynnistää ja kaasutella sitä, voi katsella DDR:n aikaisessa olohuoneessa TV:tä, näkee Stasin kuulusteluhuoneen jne. Pääsymaksu on 7 e. Museon osoite on Karl-Liebknecht-Str 1 Spree-joen rannassa lähellä Berliinin Tuomiokirkkoa.

Lähin S/U-Bahn asema on Alexander Platz.

 

EAST SIDE GALLERY 

East Side Gallery on Berliinin Friedrichshainin kaupunginosassa säilytetty 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on täytetty eri taiteilijain tekemillä maalauksilla.

Se on suosittu nähtävyys ja jotkut sen maalauksista ovat muodostuneet lähes ikoniseksi kuviksi.

East Side Gallery sijaitsee Myhlenstrasse-kadun varrella suunnilleen Berlin Ostbahnhofin ja Oberbaumbrycken välillä, missä Berliinin muuri kulki Spreejoen itärantaa seuraten.

 

CHECKPOINT CHARLIE

Checkpoint Charlie oli länsipuolen antama nimitys eräälle Länsi- ja Itä-Berliinin väliselle rajanylityspaikalle. Se johti Länsi-Berliiniin kuuluneesta Kreuzbergin kaupunginosasta Itä-Berliiniin kuuluneeseen Mitten kaupunginosaan.

Checkpoint Charlien kautta kulkivat varsinkin diplomaatit. Loppuaikoina se oli avoinna myös ulkomaisille turisteille. 

Checkpoint Charlie oli Berliinin muurin lisäksi yksi tärkeimpiä Berliinin jaon ja kylmän sodan symboleista.

Edellinen omakohtainen kokemus on vuodelta 1987, joten paljon on paikka muuttunut. Lähin U-Bahn pysäkki on Kochstasse. Viereisessä Haus am Checkpoint Charliessa kerrotaan niistä mielikuvituksellisista tavoista, joilla länteen loikattiin.

 

Cölln ja Berliini
Hakkapeliitta
Berliinin kuninkaanlinna
Charlottenburgin linna
Brandenburger Tor
Albert Einstein
Weimarin tasavalta - Deutsches Reich
Marlene Dietrich
Veitikan kuolema
Berliini raunioina
Ilmasilta
Berliinin muuri
Itä-Berliinin TV-torni
Checkpoint Charlie 10.11.1989

BERLIININ LYHYT HISTORIA

 

Berliiniin on vielä pitkä matka, mutta nythän meillä on oiva tilaisuus hiukan perehtyä sen historiaan. Oheisena sirpaleinen kooste muutamista Berliinin tärkeistä tapahtumista, jotka ovat osaltaan muovanneet kaupungin sellaiseksi mikä se nykyisin on.

Berliini oli kahtiajakautunut jo syntyessään 1200 luvulla. Spreejoen saaren eteläosassa olevassa Cöllnin pikkukaupungissa asui kalastajia. Sitä perua lienee alueen nykyinen Fischerinsel nimi. Joen toisella puolella oli Berliinin pikkukaupunki, kuitenkin Cöllniä suurempi. Kaupungit liittoutuivat vuonna 1307 pystyäkseen puolustamaan Branden-burgin aluetta ja hillitsemään rosvojoukkoja, jotka terrorisoivat kaupunkien asukkaita.

Yhdistyneen kaupungin nimeksi tuli Berliini. Se vaurastui ja liittyi Hansa-liittoon. Kauppaa käytiin villalla, rukiilla, ja tammella. Berliini välitti myös itäisen Euroopan turkiksia ja nahkoja.

Berliini oli Saksan keisarikunnan autonominen etuvartio vuoteen 1448 saakka. Silloin Branden-burgin vaaliruhtinas Fredrik II otti kaupungin haltuunsa. Hän murskasi kaupunkilaisten rajun vastarinnan. Hohenzollernien hallitsijasuku olikin sitten vallassa yli 450 vuotta.

1500-luvulla katolinen kirkko harjoitti härskiä anekauppaa. Saksan ruhtinaiden alamaisten oli tunnustettava ruhtinaansa uskoa. Anekauppaan tympääntyneet berliiniläiset painostivat vuonna 1536 vaaliruhtinaansa Joakim II:n hyväksymään Martti Lutherin protestanttisen uskon.

Berliini, kuten muukin Saksan alue hävitettiin 1618 - 1648 käydyssä 30-vuotisessa sodassa. Hyvänä apuna hävitystyössä olivat suomalaiset hakkapeliitat ja rutto. Berliinin asukasluku puolittui 5000:een.

Suuri Vaaliruhtinas Fredrik Wilhelm (1640 - 1648) halusi yhdistää Brandenburgin ja Preussin. Berliinistä tulisi pääkaupunki ja vahva varuskuntakaupunki. Vuonna 1671 Wienistä karkotettiin juutalaisia. 50 rikasta juutalaisperhettä sai uuden kodin Berliinistä. Hiukan myöhemmin Ranska karkotti hugenottejaan, joista yli 5000 muutti Berliiniin. Nämä ihmiset olivat varakkuudellaan ja ammattitaidollaan Berliinille huomattava piristysruiske.

Frerik Wilhelmin poika, Preussin kuninkaaksi kruunattu Fredrik, vei kehitystä eteenpäin. Hän perusti Berliinin tiede- ja taideakatemiat ja rakennutti upean kuninkaanpalatsin. Palatsi vaurioitui pahasti vuoden 1945 pommituksissa ja itäsaksalaiset purkivat sen pois 1950-luvulla. Tilalle rakennettin Palast der Republik, Tasavallanpalatsi. Muurin murtumisen jälkeen sekin purettiin vuonna 2009. Ainakin fasaadiltaan entisenkaltainen rakennus on tarkoitus pystyttää uudestaan yksityisellä rahalla.

Valtava Charlottenburgin linna oli kuninkaan puolison Sophie Charlotten asuinpaikka. Se toimii nykyisin upeasti entisöitynä museona.

Vuonna 1791 kaupunkiin valmistui nykyisen yhdistyneen Berliinin symboli, Brandenburger Tor. Se oli osa kaupunginmuuria ja sen alla perittiin läpikulkumaksuja ja sen edustalla pidettiin mahtavia sotilasparaateja. Vuonna 1806 Napoleon miehitti Berliinin ja marssitti joukkonsa Brandenburger Torin kautta kaupunkiin.

1800-luvun alkupuolella kiihtyvä teollinen vallankumous loi Berliiniin 50 000 työläisen proletariaatin. Kaupungin työ- ja elinolot olivat surkeat ja Berliinissä järjestettiin 1848 mielen-osoituksia. Preussin ratsuväki kuitenkin murskasi ne ja yli 200 mielenosoittajaa kuoli.

Preussi menestyi Saksan ja Ranskan välisessä sodassa 1870 - 1871 ja sen valta-asema yhdistyneessä Saksassa vahvistui. Keisari Vilhelm I:n ja valtakunnankansleri Bismarkin hallitessa Berliinistä tuli Saksan pääkaupunki ja sen väkiluku ylitti miljoonan 1880-luvulla. Tämän nopean kasvun jälkeen Berliinisstä alkoi tulla myös Saksan kulttuu-rinen ja poliittinen pääkaupunki. Berliinin filhar-monikot saivat houkuteltua vieraikseen Tsaikovskin, Griegin ja Straussin. Filharmonikkojen kansainvälinen arvostus kasvoi. Robert Koch sai Nobelin lääketieteen palkinnon 1905, Albert Einstein johti tieteen edistämisseuran fysiikan osastoa jne.

Berliiniläiset halusivat kiihkeästi parannusta sosiaalisiin oloihinsa ja tukivat täysisillä ensimmäistä maailmansotaa. Elokuussa 1914 tuhannet ihmiset hurrasivat keisarin palatsin edustalla. Mutta eivät hurranneet pitkään. Kotirintama eli puutteen keskellä ja ihmishenkiä haaskattiin sotarintamalla. Kansa kääntyi sotaa vastaan. Vuonna 1916 Karl Liebknecht ja Rosa Luxenburg perustivat ns. spartakistiryhmän ja kaksi vuotta sen jälkeen Saksa hävisi sodan. Berliinissä puhkesi vallankumous. Liebknechtin spartakistit julistivat tasavallan sosialistiseksi.

Valtakunnankansleri Friedrich Ebert sosiaalide-mokraatteineen murskasi 4000 Freikorps-sotilaan voimin liikkeen. Sotilaiden kypäriä koristi hakaristi. Liebknecht ja Luxenburg salamurhattiin 15.1.1919.

WEIMARIN TASAVALTA

Valittiin uusi kansalliskokous ja hallitus siirrettiin turvaan Weimariin, jossa laadittiin uusi tasavallan perustuslaki. Vuonna 1920 Berliiniin liitettiin 8 kaupunkia ja 60 maalaiskuntaa. Väkiluku kaksinker-taistui neljäksi miljoonaksi. Yhteiskunnallinen taiteelliinen seikkailumieli vallitsi Berliinissä. Dadaistit vaativat kirkonmenojen sijalle päällek-käistä runonlausuntaa. Sukupuolielämä olisi pitänyt alistaa Dadaistisen Keskusviraston valvontaan. Järjestettiin ompelukoneen ja kirjoituskoneen välisiä kilpa-ajoja. Yökerhoissa esitettiin poliittista satiiria stripteasen, runsaan alkoholin, kokaiinin ja vapaan seksin ryydittämänä. Elokuva Sininen enkeli paljasti Marlene Dietrichin laulutaidon. Berliinissä elettiin villejä aikoja.

Inflaatio oli tehnyt Saksan rahasta lähes arvottoman. Poliittiset salamurhat olivat maan tapa. Inflaatio ja työttömyys saivat aikaan kommunistien ja natsien välillä raakoja katutaisteluita.

Natseja vastustanut oppositio hajosi kommunistien ja sosiaalidemokraattien välirikkoon. Hitleristä tuli valtakunnankansleri 30.1.1933 ja kuukauden päästä Valtiopäivätalo oli liekeissä. Tulipaloon vedoten Hitler aloitti natsiterrorismin eliminoidakseen koko vasemmisto-opposition. Tulenliekit olivat kolmannen valtakunnan johtoaihe Berliinissä. Opiskelijat polttivat roviolla Thomas Mannin, Einsteinin, Freudin, Zolan ja Jack Londonin kirjoja. Tulenliekki tuotiin vuonna 1936 Ateenasta Berliinin Olympia-laisiin. Kisoista piti tulla arjalaisten juhlaa, mutta musta urheilija Jesse Owens voitti 4 kultamitallia. Kisojen ajaksi juutalaisten vastaiset kyltit poistettiin, mutta palautettiin heti kisojen jälkeen. Kristalliyönä 10.11.1938 synagogia ja juutalaisten omistamia rakennuksia poltettiin ja ikkunoita särjettiin. Vuonna 1933 Berliinissä asui 170 000 juutalaista. Poismuuton ja tehokkaan tuhoamisen ansiosta juutalaisten määrä laski vuonna 1945 6000:een.

TOINEN MAAILMANSOTA

Kun Hitlerin joukot hyökkäsivät syksyllä 1938 Jugoslaviaan, eivät berliiniläiset enää hurranneet sotilaille. Oli aihetta olla hurraamatta, sillä vuodesta 1940 alkaen Berliiniä alettiin pommit-tamaan. Salamasota muuttui 1943 Stalingradin murskatappion jälkeen saksalaisille katastrofaa-liseksi. Massiivisilla pommituksilla Berliini murskattiin maan tasalle. Yhden ainoan tunnin aikana 6.2.1945 englantilais-amerikkalaiset pommikoneet pistivät Berliinin keskustassa neljän neliökilometrin alueen kivi-, betoni- ja lasimurs-kaksi. Viimeiset ajat Hitler lymysi bunkkerissaan kuin rotta kolossa yhdessä Eva Braunin kanssa. Vähän ennen itsemurhaansa pariskunta avioitui virallisesti. Eva Braun otti todennäköisesti myrkkyä ja Hitlerin kallosta löytyi luodinreikä, pistooli oli hänen vierellään. Puna-armeija vei kallon mennessään.

Saksa antautui ehdoitta 8.5.1945. Berliini oli rauniokasa, jonka asukasluku oli taas puoliutunut, kuten kävi 30-vuotisessa sodassakin. Veitikan nerokkuus oli kantanut hedelmää. Yli 60 000 "raunionaista" raivasi sotatoimien lakattua kaupunkia lähes paljain käsin jälleenrakentamisen tieltä.

SAKSAN JAKO

Alkoi jumalaton kilpajuoksu Berliiniin. Puna-armeija ehti ensin. Sitten tulivar amerikkalaiset 4.7.1945. Päivä sattui olemaan heidän itsenäisyyspäivänsä. Brittiläiset ja ranskalaiset tulivat heidän perässään. Sodan seuraksena Saksa jakautui kahtia Länsi- ja Itä-Saksaksi. Itä-Saksa oli tiukasti Neuvostoliiton valvonnassa. Berliini jäi Itä-Saksan puolelle, mutta se jaettiin neljään miehitysvyöhykkeeseen. Neuvostoliitto pärjäsi parhaiten ja sai alueesta lähes puolet hallintaansa. Loppu jaettiin amerikkalaisten, englantilaisten ja ranskalaisten kesken.

Neuvostoliittolaisten ja liittoutuneiden napit menivät niin perusteelisesti vastakkain, että aamukuudelta 24. kesäkuuta 1948 Isä Aurinkoinen sulki kaikki Berliiniin johtavat tiet, rautatiet ja kanavat. Berliini oli totaalisesti motissa.

Kahden päivän kuluttua liittoutuneet aloittivat massiivisen avustusoperaation. Lähes vuoden ajan amerikkalaisten Länsi-Saksassa olevista tukikohdista käsin alettiin lennättää ruokaa, lämmityshiiltä ja muita tarvikkeita hätääntyneille berliiniläisille. Joka päivä tuotiin 4000-8000 kg elintarvikkeita Berliiniin. Toukokuussa 1949 sulku päättyi ja Berliini sai itsehallinnollisen aseman juuri perustetussa Saksan Liittotasavallassa. Pääkaupungin statuksen se kuitenkin menetti Bonnille. Itä-Berliinistä tehtiin Itä-Saksan pääkaupunki ja näyteikkuna.

Kaikki ei Itä-Saksassa mennyt hyvin. Kaupunkilaiset huomasivat, että heidän elintasonsa oli selvästi alhaisempi kuin länsiberliiniläisillä. Kesäkuun 17. 1953 lakkoilevat työläiset marssivat Stalin alleta pitkin ja osoittivat avoimesti mieltään Valter Ulbrichtin hallitusta vastaan. Neuvostoliiton veljelliset panssarivaunut karauttivat apuun ja siihen loppui se kansannousu. Vuosikymmenen loppuun mennessä Berliinistä karkasi 1,5 miljoonaa itäsaksalaista länteen. Saman verran poistui väkeä muualtakin Itä-Saksasta. Nyt oli ryhdyttävä tositoimiin, sillä maa uhaksi vuotaa kuiviin. Vuotava aines oli Itä-Saksan sivistyneintä ja ammattitai-toisinta väkeä.

BERLIININ MUURI

Elokuun 13. 1961 Kansanarmeijan sotilaat aloittivat muuraushommat. Alunpitäen miehitysvyöhykkeet oli erotettu toisistaan piikkilankaestein, mutta nyt Itä-Berliini oli saava suojakseen 4 metriä korkean muurin. Sen itäisellä puolella oli vielä 150 m leveä kuolemanvyöhyke, jota vartioi sähköaita, sotilaat, vartiotornit, valonheittimet ja vahtikoirat. Henki meni, jos alueen läpi yritti muurille ja sen takaiseen vapauteen. Valtio oli tehokkaasti suojannut kansalaisensa läntiseltä hapatukselta. 

Honeckerin hallinto yritti mahtipontisilla rakennuksillaan saada pääkaupungille kansainvälistä arvostusta. Syntyi huippuhotelleita, pilvenpiirtäjiä ja tolkuttoman korkea TV-torni.

Ei auttanut. Kansa eli ankeissa oloissa ja tiesi sen hyvin, vaikka tiedotusvälineet muuta väittivät. Usko valtionjohtoon oli mennyt. Muuri alitettiin ja ylitettiin mielikuvituksellisin tavoin. Kaivettiin kokonaisia tunneliverkostoja, matkustettiin autoihin tehdyissä salalokeroissa ja lennettiin kuumailmapallolla jne. Vuonna 1989 tuhansia itäsaksalaisia loikkasi Unkarin, Tsekkoslovakian ja Puolan kautta länteen.

Gorbatsovin uudistuspolitiikka päästi pirun irti. Kun Itä-Saksa juhli 40-vuotista olemassaoloaaan näyttävästi Berliinissä lokakuussa 1989, oli Gorbatsov juhlassa mukana. Tuolloin kävi ilmi, että Neuvostoliiton tankit eivät enää tule väliin, jos syntyy mellakoita. Marraskuun 9. päivänä 1989 muuri murrettiin hurraten ja Sektiä siemaillen. Raakel Lingnell soitti viulua muurin harjalla ja pääsi BBC:n uutisiin. Niin muuttui maailma kertarysäyksellä. Berliini oli taas yhdistynyt.

 

Kyösti

 

 

Berliinistä kiinnostuneiden kannattaa hankkia tällainen Ilta-Sanomien erikoisliite. Siinä on mielenkiintoista taustatietoa tulevasta matkakohteestamme.

VALLOITETAAN BERLIINI!

 

Hallitus kokousti tiistaina 14.10. katuremontin häiritsemässä "Hankkijan talossa" Helsingissä.

Sitä ennen Heljä ja Kyösti kävivät audienssilla Altian pääkonttorissa. Tuliaisina oli tieto myönteisestä suhtautumisesta tukiraha-anomukseemme.

Altian uusi toimitusjohtaja Pekkä Tennilä ja hänen sihteerinsä Merja Kaukonen vastaanottivat meikäläiset lämpimästi. Vaikeuksiensa kanssa kamppaileva Altia on saanut energisen ja tulevasuudenuskoisen toimitusjohtajan. Pekka Tennilä toivoo hyvien suhteiden Altian ja Alko-Altian Senioreiden kanssa jatkuvan. 

Hallitus teki kokouksessaan kaksi tärkeätä päätöstä. Seuraavan ulkomaanmatkamme kohteeksi valittiin Berliini ja päätettiin aloittaa yhdistyksen historiikin kirjoittaminen. Berliinin matkan ajankohdaksi on kaavailtu 30.9. - 2.10.2015. Tarjoukset pyydetään useammalta matkanjärjestäjältä.

Historiikin tulee olla valmis viimeistään 2020, jolloin yhdistyksemme täyttää 60 vuotta. Vuoden loppuun mennessä alaosastot nimeävät edustajansa historiikkityöryhmään. 

Historiikista on tarkoitus tehdä kepeä kuvaus Alkon eläkeläisjärjestön 60 vuotisesta toiminnasta. Runsaasti valokuvia ja vähemmän kuivaa asiatekstiä. Mahdollisesti henkilöhaastatteluja ja sattumuksia taipaleelta. Mukaan tietenkin myös tilastotietoa jäsenmääristä ja luottamushenkilöistä. Kukin alaosasto laatii oman historiikkinsa ja ne yhdistetään pääyhdistyksen historiaan.

Oheisena Berliinin matkan taustatiedoksi erään alkolaisen muisteloita Berliinin muurista.

Saadaksesi pienestä kuvasta tai tekstistä luettavamman napauta sitä kerran. Jos haluat vieläkin suuremman, napauta sivun oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea viivaa. Sieltä avautuu "lähennä" teksti. Paina plus-merkkiä niin monesti että suurennus on riittävä.

 

Kyösti

Pöytästandaarin luovutus

Pöytästandaari Altialle

 

14.10.2014 puheenjohtaja Kyösti Leikas kävi luovuttamassa Alko-Altian Seniorot ry:n pöytästandaari N:o 6:n Altia Oyj:lle. Standaarin vastaanotti toimitusjohtaja Pekka Tennilä yhtiön pääkonttorissa.

Kuvaaja lienee pyrkinyt kuvaa valottaessaan taiteelliseen vaikutelmaan.

Sagadin kartanon paraatiportailla.
Narvan vanha raatihuone, yksi harvoista sodalta säilyneistä rakennuksista
Narvan pienoismalli ajalta ennen kaupungin täydellistä tuhoamista
500 rakennuksen pienoismallit, suurin osa on vielä tekemättä
Hermannin linnoitus
Pitkän Hermannin torni on yli 50 m korkea
Uutta rantabulevardia ja Viron ja Venäjän välinen rajasilta
Katseet kohti Venäjää
Risto Peltonen, Juhani Valjakka, Kyösti Leikas, Tauno Miettinen ja Pentti Kulla
Oiva Pohjaranta opastaa
Narva-Joesuun biitsi on Viron upein
Biitsillä on pituutta 12 km
Narva-Joesuussa sijaitsevan Noorus-kylpylän uima-altaita
Hallitus kellariholvissa
Julkisivu entisessä loistossaan
Illallinen Hermannin linnoituksen ravintola Castellissa
Tenori Tauno Miettinen esiintyi
Paluumatkan mukavuuksia
Kalle Palanderin omakoti- ja vierastalo hevosaitauksineen
Kallen kartano vaatii vielä pientä pintaremonttia
Yhdistyksen pöytästandaari Heino Toursille. Vastaanottajana opas Oiva Pohjaranta
Viimeinen ateria Viisnan postikievarissa
Sydämellinen kiitos mukavasta matkaseurasta ja konjakkipullosta, jonka luvuttivat Ritva Saari ja Kari Heininen

TERVEISIÄ NARVAN MAILTA!

Tallinkin Superstariin kapusi 8.9.2014 kaikkiaan 51 Alko-Altian senioria. Valtaosa porukasta oli rajamäkisiä, mutta hyvä edustus oli myös Helsingin, Tampereen, Turun, Etelä-Karjalan ja Itä-Suomen alaosastoista.

Poikkeuksellisen lämmin ja aurinkoinen sää suosi matkalaisia. Linnoituksen illallisen jälkeen ja paluupäivänä vesisade tosin hiukan haittasi. Tutustuttiin ennakkoon luvattuihin nähtävyyksiin ja syötiin yltäkylläisesti useassa eri ravintolassa. Viimeisen päivän illallinen nautittiin Narvan tärkeimmän nähtävyyden Hermannin linnoituksen ravintola Castellissa. Illallisen huippuhetkiä oli oman tenorimme Tauno Miettisen esiintyminen. Kuulijat kokivat taidenautinnon ja Tauno sai uuden sulan hattuunsa. Melko harva suomalainen on esiintynyt tällä estradilla! Linnoituksen tiloissa järjestetään kaikki muutkin Narvan tärkeät tapahtumat.

Aivan kommelluksitta ei sentään selvitty, sillä bussista ei löytynyt kaikille istumapaikkaa! Paluumatkalle saatiin käytävälle ylimääräinen istuin, josta olisi äkkipysähdyksessä voinut tulla heittoistuin.

Opas oli asiaansa perusteellisesti vihkiytynyt Narvassa asuva suomalainen Oiva Pohjaranta matkatoimisto Heino Toursista. Jälkipalautteenkin mukaan Oiva oli todella oivallinen opas.

Harva meistä muistanee tarkempia yksityiskohtia Narvan taistelusta. Se muistetaan, että "Pojat kansan urhokkaan, mi Puolan Lytzin, Leipzikin ja Narvan mailla vertaan vuoti". Nyt oltiin itse aitiopaikalla katsomassa maisemaa, jossa marraskuun lopulla vuonna 1700 ruotsalais-suomalais-virolaiset joukot 18-vuotiaan kuninkaansa Kaarle XII:n johdolla hyökkäsivät vapauttamaan Ruotsille kuulunutta Narvan kaupunkia. Pietari Suuren joukot piirittivät Narvaa. Hän itse sotamarsalkkoineen oli tosin poistunut Narvasta edellisenä päivänä. Hyökkääviä joukkoja oli n. 8200 miestä ja lisäksi saarretussa kaupungissa n. 2500 miestä. Suomalaisia näistä oli n. 4400. Venäläisiä oli ainakin 37000. Lumimyrskykin tuli ruotsalaisten avuksi ja puhalsi päin piirittäjiä. Ärhäkän hyökkäyksen tuloksena osittain pakokauhun valtaan joutuneet venäläiset ajettiin Narvajokeen. Nykyisen sillan paikalla ollut metallirakenteinen silta ja muutama tilapäisrakennelma romahtivat painavien ratsukkojen alla ja satoja sotilaita hevosineen hukkui hyiseen jokeen. Näin Narvan piiritys oli murrettu. Tappiotiedot ovat epätarkkoja, mutta joidenkin lähteiden mukaan Kaarle XII:n joukoista kaatui vajaat 700 sotilasta ja venäläisiä n. 16000.

Myöhemmässä historiassa on toinenkin Narvan taistelu. Osapuolina olivat saksalais-virolaiset ja Puna-armeija. Saksalaiset olivat vallanneet Baltian vuonna 1941. Neuvostojoukot hyökkäsivät Peipsijärvi-Suomenlahti linjalla ja valtasivat Narvan kaupungin 26.7.1944. Saksalaiset vetäytyivät Sinimäille ja puolustautuivat sitkeästi ylivoimaista vihollista vastaan. Lähteistä riippuen saksalais-virolaisia oli n. 124000 ja neuvostoliittolaisia ainakin 200000. Myös kalustoylivoima oli Puna-armeijalla. Veristen Sinimäen taistelujen jälkeen saksalaiset saavuttivat torjuntavoiton 10.8.1944. Molempien osapuolten tappiot olivat hirvittävät. Saksalaisia kaatui vähintään 14000 ja neuvostoliittolaisia jopa 100000. Tämä torjuntavoitto oli Suomenkin kannalta elintärkeä. Jos Puna-armeija olisi edennyt vapaasti Tallinnaan saakka, olisi Suomen tukala tilanne entisestään vaikeutunut. Helsingin pommittaminen Tallinnasta käsin ja jopa maihinnousu etelä Suomeen olisi ollut Suomen loppu. Kävimme katsomassa saksalaisten sotilashautausmaata. Saksan valtio pitää hautausmaan hyvässä kunnossa.  Muutaman tuhannen kaatuneen nimet on kaiverrettu muistomerkkiin, mutta valtaosa joukkohaudoissa lepäävistä on tunnistamattomia. Vain yksi pieni kukkaseppele oli muistomerkillä. Teksti suomeksi: "Isille, pojaltasi".

Oma lukunsa ovat Viron kartanot. Niitä Viroon on rakennettu jo 1200-luvulta alkaen yli 1000. Vielä 1900-luvun alussa kartanoita oli 1250, mutta vuonna 2005 enää 414. Nykyisin kunnostettuja ja jonkinasteisessa aktiivikäytössä on noin 100 kartanoa. Jo menomatkalla pääsimme tutustumaan kolmeen Viron kauneimpaan kartanoon. Palmse, Sagadi ja Vihula ovat kuin kolme sisarusta, kaikki erinäköisiä mutta upeita ja kauniita. Myös kartanoiden komeat puistot olivat hyvässä kunnossa.

Hämmästystä herättivät modernit suuret ostoskeskukset 65 tuhannen asukkaan Narvassa. Tavaraa oli runsaasti, mutta kuinka meikäläisittäin hyvin matalapalkkaisilla narvalaisilla on varaa käydä siellä ostoksilla? Narvan turismi on vielä kehittymässä ja turistivirrat ovat kaukana Tallinnan vastaavista. Tulevaisuudenuskoa kyllä on, sillä esimerkiksi Narvasta 15 kilometrin päässä olevaan Narva-Joesuun kaupunkiin suunnitellaan peräti 7 kylpylää. Nyt niitä on siellä 3 valmiina.Uusin on Noorus, jonka tiloihin pääsimme tutustumaan.

Positiivisellä mielellä nykynarvalaiset rakentavat ja kunnostavat neuvostoaikana kyhättyä kaupunkiaan. Alkuperäinen upea Narvahan hävitettiin viime sodassa maan tasalle. Turistit toivotetaan Itä-Virumaallekin lämpimästi tervetulleiksi ja luvataan tehdä kaikki mahdollinen heidän viihtymisekseen.

Lausun parhaat kiitokseni hyvästä matkaseurasta ja porukan joustavuudesta. Vaikka kaikki ei mennytkään aivan nappiin, jäi useimmille varmasti hyvät muistot tästä hiukan erilaisesta retkestä.

 

Kyösti

 

Ryhmäkuva Riitan kuvakokoelmasta

 

M/S Superstar
Palmsen kartano
Vihulan kartano
Hotelli Inger
Narva-joki on Viron ja Venäjän rajajoki
Hermannin linnoitus
Kreenholmin tekstiilitehdas
Narva-Joesuun hiekkarantaa
Ostoskeskus Astri
Ravintola Castell
Tannenbergin linja
Viron Odessa
Orun puisto
Kalle Palanderin kartano
Valasteen vesiputous
Sakan kartano
Viitnan kestikievari
M/S Star

NARVAN MATKA

Pääyhdistys järjestää taas ulkomaanmatkan. Useiden hyvien vaihtoehtojen joukosta valikoitui matkakohteeksi Narva. Monet seikat puoltavat valintaa.

Matkan kohde poikkeaa tavallisimmista virolaisista turistikohteista.

Matkan ajankohta, 8.-10.9.2014, on sopivan lyhyt trippi käydä syyskesällä naapurissa.

Matkan pisin bussiosuus on kohtuullinen ja sekin on mukavasti pätkitty mielenkiintoisiin tutustumis-kohteisiin.

Matkan kokonaishinta laiva- ja bussimatkoineen, majoituksineen, aterioineen ja tutustumiskohteineen on sekin kohtuullinen - 295 e. Yksin majoittuva maksaa 80 e ekstraa.

Lähdemme Helsingin Länsisatamasta (Länsiterminaali L 4) maanantaina 8.9.2014 klo 10:30. Laivamme on Tallinkin m/s Superstar. Koska lähtöselvityksessä on oltava viimeistään 30 minuuttia ennen laivan lähtöä, on meidän suuren joukkomme syytä kokoontua terminaaliin jo klo 9:30.

Kaikille jaetaan henkilökohtaiset matkaliput ennen laivaannousua. Merimatka kestää vain parisen tuntia. Bussi ja opas odottavat meitä Tallinnassa ensimmäisessä ruudussa ulko-ovien ulkopuolella. Lounaan syömme heti Viron puolella.

Lounaan jälkeen lähdetään kohti Lahemaan kansallispuistoa. Matkaa Tallinnasta Narvaan kertyy 212 km. Ajetaan pitkin E 20:ta, jonka toinen päätepiste on Pietari.

Lahemaan kansallispuisto on Viron suurin ja vanhin, perustettu 1971. Se sijaitsee Suomenlahden rannalla Harjumaalla ja Länsi-Virumaalla.

Alueella on mm. Palmsen kartano. Se on yksi hienoimpia barokkikartanoita Virossa. Palmsen kartano on maan ensimmäinen kokonaan entistetty kartanomiljöö. Kartanon metsästyssalissa on korkeatasoinen ravintola ja kartanossa järjestetään konsertteja ja näyttelyitä. 

Toinen menomatkamme varrelle jäävä kartano on Vihula. Siitä on mainintoja jo 1500-luvulta. Nykyisen kartanon rakennutti von Schubertin suku vuosina 1820-1880. Kartanossa on ravintola ja kylpylähotelli.

Menomatkalla näemme myös rallikuski Tommi Mäkisen maitotilan.

MAJAPAIKKA

Narvaan saavuttuamme majoitumme kaupungin keskustassa sijaitsevaan hotelli Ingeriin. Hotelli on melko lähellä Hermannin linnaa, jonka historiallisissa puitteissa meillä on toisena matkapäivänä päivällinen.

Hotellissa on 83 huonetta, ravintola, kylpyläpalvelut, suomalainen ja turkkilainen sauna sekä kauneushoitola. 45 minuutin selkähieronta maksaa 16 e ja 80 minuutin klassinen hieronta 30 e. Matkan hintaan kuuluva päivällinen syödään hotellin ravintolassa heti Narvaan saavuttuamme. Sitten majoitutaan.

Virkuille matkalaisille annetaan vielä myöhäisillan menovinkit.

NARVA

Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee aivan Venäjän rajalla Narva-joen äärellä. Punaisilla poijuilla merkitty raja kulkee joen keskellä. Asukkaita Narvassa on noin 65000. Se on rakentunut tanskalaisten 1270 luvulla perustaman Hermannin linnoituksen ympärille. Linnoitus onkin Narvan merkittävin nähtävyys. Se on parhaiten säilynyt puolustusrakennelma Virossa. Pitkän Hermannin torni on 51 m korkea. Linnoituksessa on kaupunginmuseo ja ravintola Castell, jossa meillä on toisena matkapäivänä päivällinen.

Narvassa on tekstiiliteollisuutta ja sähkön tuotantoa. Siellä on myös saha-, pellava- ja elintarviketeol-lisuutta. Suomalaisen Metalliset Groupin huomattava tuotantoyksikkö on toiminut Narvassa jo vuosikausia. Neuvostoaikaisesta massiivisesta kalastuskolhoosista on jäljellä vain hyljätynoloiset rauniorakennukset.

Narvaa kutsutttiin aikoinaan Itämeren barokkihelmeksi. Neuvostojoukkojen ilmahyökkäykset ja perääntyvien saksalaisjoukkojen sytyttämät tulipalot ja räjäytykset tuhosivat kaupungin lähes täydellisesti. Narva on rakennettu melkein kokonaan uudestaan. Kaupungin arkkitehtuuri onkin neuvostoaikaista. Sodan jälkeen Narvan alkuperäisten asukkaiden ei sallittu palata kotikaupunkiinsa, vaan se asutettiin eri puolilta Neuvostoliittoa tulleilla venäläisillä. Tämä näkyy vahvasti myös nykyään. Asukkaista 46 % on virolaisia, 36 % venäläisiä ja n. 16 % sellaisia, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta.

TOINEN MATKAPÄIVÄ

Toisen matkapäivän aamu valkenee aurinkoisena. Virkut käyvät aamusaunassa ja -uinnilla hotellin kylpyläosastolla. Aamiainen nautitaan hotellin buffet-pöydästä. Ja sitten 4 tuntia kestävälle kaupunkikierrokselle. Oppaanamme toimii koko ajan laillistettu opas Oiva Pohjaranta, joka tuntee Narvan kuin omat taskunsa, sillä hän asuu siellä.

Kierroksen aikana tutustumme Hermannin linnoitukseen ja Kreenholmin alueeseen, joka on tsaarinaikainen tekstiilitehdas. Se oli Venäjän imperiumin suurin tehdas, jossa työskenteli yli 10 000 työläistä.

Kuulemme molemmista Narvan taisteluista ja näemme niiden muistomerkit. Käymme myös Viron hienoimmalla hiekkarannalla Narva-Joesuussa. Sinne on matkaa keskustasta n. 15 km. Nykyisin itsenäinen Narva-Joesuun kaupunki on perinteikäs lomanviettopaikka. Jo tsaarin aikana 12 km pituinen hiekkaranta oli Pietarin aristokraattien suosima kylpyläseutu. Niiltä ajoilta ovat peräisin pitsihuvilat, jotka palvelivat neuvostoaikana ansioituneiden työläisten lomakoteina, kuten Terijoellakin. Saatamme päästä tutustumaan myös Viron uusimpaan ja hienoimpaan Spa Noorus-kylpylään. Se avataan Narva-Joesuussa heinäkuussa 2014. 

Kierroksen aikana voimme käydä myös ostoksilla. Narvaan on viime vuosina rakennettu nykyaikaisia ostoskeskuksia.

Iltapäivällä on omaa vapaata aikaa, jolloin voimme omatoimisesti katsella kaupunkia.

Toinen matkapäivä huipentuu sitten Hermannin linnoituksen ravintola Castellissa nautittavaan päivälliseen. Yökyöpeleille annetaan menovinkit.

KOLMAS MATKAPÄIVÄ

Halukkaat voivat aloittaa taas päivän aamusaunalla ja -uinnilla. Tukeva aamiainen syödään ravintolan buffet-pöydästä, lastataan kamat autoon ja lähdetään kohti Sinimäkiä.

Sinimäillä käytiin pohjoisen Euroopan kovimmat taistelut 26.7. - 10.8.1944. Vastakkain oli 136 830 neuvostoliittolaista ja 22 250 saksalaista, joiden joukossa oli myös virolaisia vapaaehtoisia. Puna-armeijalla oli 150 panssaroitua ajoneuvoa, 1180 rynnäkkötykkiä ja 546 lentokonetta. Saksalaisilla oli vain 7 panssarivaunua, 70-80 rynnäkkötykkiä ja 49 lentokonetta. Katkerien taistelujen tuloksena saksalaiset saivat torjuntavoiton. Neuvostoliittolaisia kaatui 35 000, saksalaisia 2500, haavoittuneita ja sairastuneita oli molemmilla osapuolilla moninkertainen määrä. Taistelu tunnetaan paremmin Tannenbergin linjan taisteluna ja sillä oli suuri merkitys myös Suomelle. Ahdingossa oleva maa ei olisi kestänyt enää etelästä tapahtuvaa maihinnousua.

Seuraavaksi tulemme Sillamäen kaupunkiin. Sillamäki oli tsaarin aikana kaunis ja suosittu pietarilaisen vallasväen kesänviettopaikka.

Toisen maailmansodan aikana saksalaiset perustivat Sillamäen lähelle Vaivaraan keskitysleirin, jossa kidutettiin tuhansia juutalaisorjia.

Kun Neuvostoliitto valloitti Viron, perusti se Sillamäkeen kaivoksen 1946. Siellä alettiin jalostaa ydinmteriaaleja ja rikastaa uraania. Neuvostoliiton ensimmäisen atomipommin uraani oli peräisin Sillamäestä. Sillamäki oli suljettu kaupunki neuvostoliittolaisillekin. Työvoimana olivat sotavangit, Neuvostoliitosta tuodut siirtolaiset ja jopa leningradilaiset asunnottomat nuoret. Vuonna 1957 Sillamäestä tuli kaupunki ja se vapautui 1991, kun Neuvostoliitto hajosi. Kaupunkia sanotaan Viron Odessaksi.

Noin 45 km Narvasta Suomenlahden rannalla on Viron (Toilan) Kultaranta. Paikalle rakennettiin 1900 luvun alussa venäläiselle kauppias Jelisseville Orun linna ja sen ympärille puisto. Virolaiset liikemiehet hankkivat linnan omistukseensa ja lahjoittivat sen Viron ensimmäiselle presidentille Konstantin Pätsille kesäasunnoksi. Toisessa maailmansodassa linnan tuhosivat neuvostoliittolaiset kommunistit ja saksalaiset natsit, kummatkin vuorollaan. Orun puisto on merkittävä nähtävyys.

Jatkamme Suomenlahden rantatietä ja näemme Kalle Palanderin Ontika nimisen kartanon. Hän on remontoinut kartanoaan ja muuttanut perheineen siihen asumaan. Ontika tarjoaa Bed and Breakfest palveluita. Näemme myös Valasteen vesiputouksen, joka on Viron korkein.

Ennen lounaspaikkaamme näemme vielä Viron kansallisen symbolin törmärannikon ja Sakan uusrenesanssisen raunioista kohonneen herraskartanon.

Kello 14:00 pysähdymme lounaalle Viitnan kestikievariin, josta on matkaa Tallinnaan enää 72 km.

Suomeen palaamme Tallinkin M/S Starilla, joka lähtee Tallinnasta klo 19:30 ja tulee Helsingin Länsisatamaan klo 21:30.

MATKAN MAKSAMINEN

Matka toteutetaan yleisten valmismatkaehtojen mukaisesti. Etumaksu 100,00 e maksettiin 30.4.2014 mennessä ja loppusumma 15.8.2014 mennessä. Kaikki ovat nyt maksaneet matkansa ja bussi on täynnä.

HENKILÖLLISYYSPAPERIT JA MATKAVAKUUTUS

Kaikilla pitää olla mukana viralliset henkilöllisyyspaperit. Sellaisiksi kelpaavat passi tai poliisiviranomaisen antama virallinen henkilöllisyystodistus. Ajokortti ei kelpaa.

Muistattehan varmistaa, että matkavakuutuksenne on voimassa. 

 

YHTEENVETO

Matkan kohde:         Narva

Ajankohta:               8. - 10.9.2014

Matkan hinta:           295,00 e

Mukaan mahtuu:       52 henkeä

                                 

HYVÄÄ MATKAA!

Kyösti

 

Putin ja Obama
Tauko Taiteiden aukiolla
Onnelliset

OLTIINHAN SIELLÄ MEKIN

Loistavan sään vallitessa saatiin nauttia Pietarin ihmeistä kolmen päivän ajan. Pääyhdistyksen järjestämälle matkalle osallistui lopulta 44 henkeä kuudesta eri alaosastosta. G20 kokouksen vuoksi kaupunki oli siivottu putipuhtaaksi viimeistä tupakan tumppia myöten. Poliiseja oli joka kadun kulmassa. Osa heistä oli aivan lapsenkasvoisia poikia ja tyttöjä.

Eremitaasi, Iisakin kirkko, Verikirkko ja Pietarhovi ehdittiin katsastaa pintapuolisesti. Jokainen mainituissa paikoissa käynyt tietää, ettei muutamassaa tunnissa ehdi näkemään kuin pienen osan näistä mahtavista rakennuksista.

Osa joukosta käytteli sujuvasti metroakin. Se onkin ylivoimaisesti paras liikkumaväline 5 miljoonan asukkaan Pietarissa. Autojen määrä on räjähdysmäisesti kasvanut ja ruuhkat ovat sen mukaiset. Hurjaa vauhtia vietiin mustapukuisia vaikuttajia poliisisaattueissa Nevskiä pitkin. Kiltisti muu liikenne väisti ohikiitäviä autoja.

Hotellimme oli neuvostoajalla nimeltään Sovjetskaja. Sen yhteydessä ollut Beriozka-kauppa tuli tutuksi monille suomalaisillekin. Nykyinen nimi on Azimut ja rakennus on perusteellisesti remontoitu. Hotellihuoneet ovat siistit ja aamiainen maukas ja runsas.

Nevskin valtakadulta löytyi kaikkea mahdollista ostettavaa yltäkylläisesti. Vain pellavakauppoja jouduttiin haeskelemaan. Opas kertoi pietarilaisten ostavan vuodevaatteensa Ikeasta. Hyvin pukeutuneet venäläiset kuljeskelevat Nevskillä itseään näyttämässä. Kotiolot ovat usein vaatimattomat, mutta Nevskillä on oltava parasta päällä arkipäivinäkin. Tuulipukukansaa ei näkynyt, ei edes suomalaista.

Useita hääparejakin nähtiin. Tyylikkäisiin hääasuihin pukeutuneet parit kiipesivät seurueineen kukkaköynnöksin koristeltuihin pitkiin valkoisiin Limusiineihin.

Paluumatkalle m/s Princess Maria lähti pari tuntia myöhässä, mutta saapui Helsinkiin aikataulun mukaisesti. Meri oli tyyni eikä kukaan sairastanut meri- eikä muutakaan tautia.

Pietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Allegrolla Helsingistä pääsee Pietariin reilussa kolmessa tunnissa ja laivamatkalle ei tarvita viisumia. Kannattaa päivittää Pietarin tietonsa. Muutos neuvostoajoista on käsittämättömän suuri.

Kiitokset kaikille osallistuneille mukavasta matkaseurasta. Erityiskiitokset vielä Heljälle, joka teki kovan työn hoitaessaan kaikki matkaan liittyvät käytännön järjestelyt.

Monilla on varmasti hyviä kuvia matkastamme. Niitä voisi toimittaa Heljälle tai Peltolan Jormalle, jotka siirtävät ne sitten kaikkien nähtäväksi.

 

Kyösti

Lähtö lähenee!

 

M/S Princess Maria irroittaa köytensä Helsingin Länsisataman laiturista tiistaina 3.9. klo 19.00. Satamaan pääsee raitiovaunulla 9 ja terminaalissa pitää olla vähintään 1,5 tuntia ennen laivan lähtöä.

Laivalla on odotettavissa perinteistä mukavaa risteilyelämää. Voidaan shoppailla, ruokailla herkullisesta seisovasta pöydästä ja viettää yhteistä iltaa niin kauan kuin kunto riittää. Aamulla ollaan sitten Pietarin matkustajasatamassa.

Ruplia voimme vaihtaa jo kotimaan pankeista, satamasta tai sitten perillä Pietarissa. Pankkiautomaatteja on Pietarissa runsaasti, eikä Hesan kurssi ole välttämättä paras. Matkatoimisto ilmoittaa 1 euron olevan 34 ruplaa.

Passit on kaikilla ehdottomasti oltava mukana. Varmuuden maksimoimiseksi voisimme kaikki ottaa jäljennöksen passistamme, sillä oikeat passimme saatetaan ottaa hotelliin talteen. Mikäli teemme omia retkiä kaupungille, on hyvä olla passin jäljennös aina mukana.

Paluumatkamme alkaa sitten perjantaina 6.9. Pietarin matkustajasatamasta klo 19.00 (Moskovan aikaa). Helsingissä olemme lauantai aamuna klo 8.00.

Suuret kiitokset Heljälle, joka on hoitanut kaikki käytännön järjestelyt. Tulemme nostamaan hänelle matkan aikana monta maljaa erinomaisesti hoidetusta urakasta. Heljä toimii myös yhteyshenkilönä koko matkan ajan.

 

Kyösti

 

Heljä Näränen, Hille Korhonen, Kyösti Leikas ja Heikki Koski

Tervetuloa Hille Korhonen!

Alkon uusi toimitusjohtaja Hille Korhonen kävi tapaamassa senioreita helsinkiläisten kuukausitapaamisessa ravintola Laulumiehissä 3.12.2013. Joku arveli senioreita olevan paikalla enemmän kuin Tarja Halosen vierailulla. 

Kovat ovat taas Alkon tulevaisuuden haasteet. Myynnin ja markkinaosuuden lasku sekä Virosta tuotujen viinamäärien jatkuva kasvu ovat vaikea yhtälö. Alko puolustaa monopoliasemaansa antamalla Suomen parhaan asiakaskokemuksen, olemalla Suomen vastuullisin palveluyritys ja Suomen paras työpaikka. Kaikki nämä haasteelliset tavoitteet on kuitenkin tarkoitus saavuttaa olemalla silti tehokas erikoisliikeketju.

Hiukan hampaattomilta tuntuvat viranomaisten toimet Viron viinojen tuonnin hillitsemiseksi. Ei Erkkikään uskoisi, että kun jotkut hakevat useita pakettiautokuormia vuodessa viinaa Tallinnasta, niin ne kaikki menevät omaan käyttöön. Tämä holtiton homma vastaa vuositasolla 170 Alkon myymälän myyntiä!

Toivotamme sydämellisesti Hille Korhosen tervetulleeksi "yhteistyökumppaniksemme" ja toivomme, että Alko suhtautuu meihin senioreihin edelleenkin samalla positiivisella tavalla kuin tähänkin saakka.

 

Kyösti

Kuvat Riitta Kuisma

Princess Maria

PIETARIN MATKA 3.-7.9.2013

Pääyhdistys järjesti viime syyskuussa matkan Viipuriin. Osanottajia oli kiitettävästi ja kokemukset voittopuolisesti positiivisia. Kuluvan vuoden ensimmäisessä kokouksessaan hallitus päätti tunnustella lähtöhalukkuutta laivalla Pietariin syyskuussa 2013. Halukkaita ilmaantuikin n. 50 ja tarkistuskyselyn jälkeen kiinnostuneita lähtijöitä oli 45.

Matkan vastuullisena järjestäjänä on Matkapojat ja nyt on ohjelma neuvoteltu lopulliseen muotoon. Kaikille lähtijöille on 14.6. lähetetty ohjelma- ja hintatiedot sähköpostilla. Matkajärjestelyjä koordinoi yhdistyksen sihteeri Heljä Näränen.

Matka tehdään St. Peter Linen Princess Maria -laivalla ja Pietarissa yövytään hotelli Azimut´issa.

 

 

Hotel Arthur
Söderkullan kartano
Pispalan Haulitehdas
Suontaustan museo
Linnoituksen Krouvi
Wanha Cafe
Pitkä-Jussi
Kouvolan Upseerikerho

PIKKUJOULUT PAINAVAT PÄÄLLE!

On taas tullut se aika vuodesta, jolloin aletaan valmistautua tuleviin pikkujouluihin. Rouvasväen pitää pähkäillä päällepantavaa, on hankittava jotakin pientä pukin konttiin ja ratkaistava miten juhlapaikalle mennään ja ennen kaikkea miten sieltä päästään takaisin kotiin.

Tsekkasin sivuiltamme alaosastojen pikkujoulu-suunnitelmia. Tältä näyttää:

 

HELSINGIN SEUTU

Kaisaniemen metroaseman vastapäätä ja läheltä rautatieasemaa Vuorikatu 19:stä löytyy helsinkiläisten pikkujoulupaikka hotelli Arthur. Pippaloita vietetään torstaina 28.11.

 

 

 

 

RAJAMÄKI

Rajamäkiset ovat valinneet pikkujoulupaikakseen Sipoossa sijaitsevan Söderkullan historiallisen kartanomiljöön. Tanssiakin on luvassa. Juhlimaan kokoonnutaan keskiviikkona 4.12.

 

 

 

TAMPERE

Eksoottinen on tamperelaistenkin pikkujoulupaikka. He ovat vuokranneet tarpeisiinsa vuonna 1908 valmistuneen Pispalan Haulitehtaan. Nykyisin siellä ei enää tehdä hauleja, mutta pidetään juhlia. Ruoat voi valmistaa paikan päällä tai tilata pitopalvelusta. Eksotiikkaa lisätäkseen tamperelaiset ovat luvanneet pitää pikkujoulunsa vieressä sijaitsevassa haulitornissa. Tilanne on päällä keskiviikkona 28.11.

 

SATAKUNTA JA TURKU

Satakunta ja Turku ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja pitävät pikkujoulunsa Eurassa. Sieltä löytyy Suontaustan museo. Muhkean Lankkulinnaksi kutsutun hirsilinnan alakerrassa on museon isännän yksityiskoti ja juhlatilat. Yläkerrassa on tyylimuseo. Pikkujoulujen ajankohta on keskiviikko 28.11.

 

 

 

ETELÄ-KARJALA

Historia havisee eteläkarjaistenkin pikkujoulu-paikassa Lappeenrannan Linnoituksen Krouvissa. Vuodesta 2006 alkaen ravintolana toimivalla rakennuksella olisi monta tarinaa kerrottavana. 1900-luvun alussa rakennettu punatiilitalo toimi aluksi sotilaiden tartuntatautisairaalana. Sittemmin siellä on toiminut mm. synnytyssairaala ja teatteri. Eteläkarjalaisetkin viettävät pikkujouluaan keskiviikkona 28.11.

 

ITÄ-SUOMI

Itäsuomalaistenkin pikkujoulupaikka on museotiloissa. Kuopion Korttelimuseon yhteydessä on vuodesta 1982 alkaen toiminut Museokahvila. Kahvila sijaitsee 1849 rakennetussa Kuopion entisessä käräjätuvassa. Rakennus siirtyi vuonna 1870 piirilääkäri Edvin Nylunderille, joka remontoi siihen myös laboratorion. 1940 - 1950 lukujen vaihteessa Sisälähetysseura piti talossa yömajaa. Pikkujoulu on keskiviikkona 27.11.

 

 

 

VAASA

Eteläpohjalaiset valitsivat pikkujoulupaikkansa tietenkin keskeltä komeinta Eteläpohjanmaata. Kurikassa sijaitsevassa hotelli-ravintola Pitkässä Jussissa nautitaan vatsan täydeltä perinteistä pikkujouluruokaa ja tanssitaan Finlandersin tahdissa. Pitkä-Jussi lienee maakunnan paras tanssipaikka, joten ei tule pikkujouluväellä aika pitkäksi.

 

 

 

 

 

KOUVOLAN SEUTU

Upea ja perinteikäs on myös kouvolalaisten pikkujoulupaikka. Vuosina 1911 - 1914 Kouvolaan rakennettiin 30 tiilitaloa tsaarin Venäjän kasarmeiksi. Yksi niistä oli Upseerikerho. Komeat portinpylväät rakennettiin vuosina 1938 - 1939. Suunnittelusta vastasi varusmiehenä 1921 - 1922 palvellut arkkitehtiylioppilas Alvar Aalto. Kouvolalaiset viettävät pikkujouluaan torstaina 12.12.

 

 

Rattoisia pikkujouluja kaikille juhlijoille!

 

Kyösti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jamaikalaisessa eskarissa
m/s Kristina Katarina Bonairella
osa Costa Concordian sisaralusta
väsynyt lainvalvoja
Santo Domingon rantabulevardilla

Terveiset Karibialta

Tammikuu osoittautui sopivaksi ajankohdaksi Karibian-risteilylle. Karibianmeri oli suhteellisen rauhallinen, tuulet lauhkeita ja vettä satoi vain nimeksi. Moni aurinkoa ahnehtinut valkokylkinen Pohjolan asukas poltti itsensä rakkuloille jo ensim-mäisenä päivänä.

Jamaika

Kotkalaisen Kristina Cruises-varustamon m/s Kristina Katarina odotteli Montego Bayn satamassa uusia risteilyvieraita. Niitä lennätti brittiläisen lentoyhtiö Monarchin kone Helsingistä Kanadan kautta tähän Jamaikan pääkaupunkiin. M/s Kristina Katarina on pieni alus verrattuna niihin jättiläisiin, jotka ristei-levät Karibialla. Pienen koon korvaa leppoisa ja kodikas ilmapiiri. Risteilyvieraita laiva ottaa vain kolmisensataa, kun jättiläiset ahmivat 3000-4000. Ennen laivan lähtöä ehdittiin tutustua jamaikalai-seen elämänmenoon esikoulussa, kirkossa ja erään-laisella maatilalla. Jamaikalaiset ovat 90 prosentti-sesti Afrikasta tuotujen orjien jälkeläisiä. Rikollisuu-den ja huumeongelmiensa kanssa kamppaileva köyhä Jamaika on ristiriitainen maa. Reggae, rommi ja ruoho ovat jokapäiväistä elämää. Ulkomaalaisten sieppauksetkin ovat tavallisia. Toisaalta kansa on syvästi uskonnollista ja aktiivikäytössä olevia kirk-koja onkin eniten maailmassa pinta-alaan suhteutet-tuna. Hurrikaanit raivoavat säännöllisesti ja  maa järähtelee keskimäärin 200 kertaa vuodessa.

ABC-saaret

Pienten Antillien saariketju alkaa ABC-saarilla noin 600 mailia Jamaikalta kaakkoon. Saaret ovat Aruba, Bonaire ja Curacao. Pari vuorokautta saatiin lekotel-la avomeriosuudella Karibian leppeissä tuulissa en-nen Aruballe tuloa. Kirjastosta lekottelijoille löytyi sopivaa luettavaa ja baarista sopivaa juotavaa. Päi-visin kannella risteilyvieraita viihdyttivät tangoku-ningas Saska Helmikallio ja laivan orkesteri. Muita laivoja matkalla näkyi harvakseltaan. Reilun sadan-tuhannen asukkaan vauras Aruba on Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluva autonominen alue. Aruban pääkaupungin Oranjestadin satamalaiturilla amerik-kalainen pariskunta supatteli keskenään, että noiden ihmisten täytyy olla hyvin rikkaita, koska heillä on vara matkustaa noin pienessä laivassa. Emme oiko-neet heidän käsitystään. Satamassa oli runsaasti huippukalliita ökypaatteja, joukossa yksi suomalai-nenkin. Turismi on Aruban pääelinkeino.

Bonairen saarikin on Alankomaihin kuuluva erityis-asemassa oleva kunta, jossa on vain n.16000 asukas-ta. Bonairea sanotaan sukeltajien paratiisiksi, niin kirkkaita ovat sen vedet. Parituntinen snorklausretki vahvisti asian. Trumpettikalat, barracudat, enkeli-kalat ym. eksoottiset otukset sujahtelivat aivan maskin tuntumassa ja vesi oli todella lämmintä. Laivan teemaillallisella maisteltiin väli-amerikkalai-sia herkkuja ja ilta päättyi Karibia-tyylisiin pukeutu-misbileisiin.

Venezuela

Venezuelalle kuuluva Isla Margaritan saari oli seuraava kohteemme. Guamache nimisen kaupungin edustalle päästiin, mutta ei rantaan saakka. Maihin haluavat risteilyvieraat vietiin sinne kahdella 40 hengen pelastusveneellä. Lyhyen bussimatkan jäl-keen mentiin viidakkoon. Aurinkokatoksisilla moot-toriveneillä viiletettiin mangroverämeikköön, jonne ilman opasta olisi auttamattomasti eksynyt. Mangro-vepuiden latvat yhtyivät paikoin muodostaen kaari-holveja yllemme. Pelikaanit torkkuivat puiden oksilla. Vain perämoottorin ääni rikkoi eksoottisen idyllin. Venezuelan presidentin terveydentila on ollut paljon esillä maailman medioissa. Kadunmiehet olivat varmoja, että Hugo on kuollut, mutta sitä ei heille kerrota. Iltapäivälehdet kirjoittivat, että presidentti kamppailee hengestään Kuubassa ja hallitus on siellä häntä tukemassa. Suorapuheinen Hugo on köyhän kansan suosikki, vaikka hän on saattanut öljyrikkaan maansa konkurssin partaalle. YK:n yleiskokouksessa Hugo totesi, että George Bush nuorempi on "täysi mulkku". Hänen mukaansa myös se, että Marsissa ei ole nykyisin asukkaita, on yksin-omaan kapitalistien vika. Illan hämärtyessä palattiin pelastusveneillämme Katarinan turvalliseen kylkeen. Ja illallisen jälkeen lauloi Saska - armoitettu tangokuningas.

Grenada

Grenadan löysi Kristoffer Kolumbus jo 1498 ja antoi saarelle nimen espanjalaisen kaupungin mukaan. Se on läntisen pallonpuoliskon toiseksi pienin itsenäinen valtio, joka kuuluu Brittiläiseen Kansainyhteisöön. Elisabeth II on siis virallinen valtionpäämies. Grena-da on tunnettu maustesaari, mutta turismi on sitäkin tärkeämpi elinkeino. Hurrikaanin iskiessä voivat tuhot olla kohtalokkaan suuria. Viimeksi tuhoisia hurrikaa-neja on ollut 2004 ja 2005. Grenadan pääkaupungissa St. George´sissa oli vielä useita raunioituneita raken-nuksia niiden jäljiltä.

Martinique

Kolumbushan se tämänkin saaren löysi 1493. Saari on nykyisin Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue. Se on siis osa EU:ta ja eurot käyvät maksuvälineinä. Asukkaita on n. 400000, joista n. 90000 asuu pääkaupunki Fort-de-Francessa. Vuonna 1902 saarta kohtasi valtaisa katastrofi kun entinen pääkau-punki Saint-Pierre tuhoutui tulivuorenpurkauksessa ja n. 30000 asukasta kuoli. Vain kaksi jäi henkiin, rangaistusvanki vankassa sellissään ja eräs suutari. Martinique on kuuluisa rommistaan. Sitä löytyikin runsas valikoima alkaen 7 euron litrahintaisesta kauheasta tökötistä yli 12 vuotta vanhoihin laatutuotteisiin.

Antiqua ja Dominikaaninen tasavalta

Jäljellä oli vielä Brittiläiseen Kansainyhteisöön kuuluva vauras Antiquan saari. Omakohtainen kokemus saaresta jäi vähäiseksi, sillä makasin mahataudin kourissa hytissäni vuorokauden. Naapurinamme Antiquan satamassa oli Costa Concordian sisaralus Costa Luminosa. Oli kulunut lähes vuosi siitä kun Concordian kapteeni ajoi kerrostalon kokoisen laivansa kivikkoon ja on oikeudessa kertonut, että hän pelastustöiden tuoksinassa putosi pelastusveneeseen ja joutui poistumaan laivastaan.

Katarinan päätesatama oli Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki Santo Domingo. Sen kaduilla oli lähes näköetäisyydellä toisistaan poliiseja, turistipoliiseja ja sotilaita. Autokanta oli hyvin kirjava, normaalikun-toisista aivan purkaamovalmiisiin röttelöihin. Näitä hajoamispisteessä olevia kulkuneuvoja oli takseinakin.

Lähtöpäivänä tuli yllätys. Monarchin kone oli jäänyt jumiin Kanadaan teknisen vian vuoksi. Tuntikausien odotuksen jälkeen selvisi, että kone kyllä tulee, mutta ei voi lähteä paluulennolle ennen kuin seuraavana päivänä. Miehistön työaika tuli täyteen, eikä vaihtomiehistöä ollut. Saimme ylimääräisen vuorokauden majoitettuina loistohotelleihin. Hyvätasoinen illallinen ja aamupala kuuluivat tietenkin myös palveluun. Aamulla oli vielä aikaa käyskennellä Santo Domingon rantabulevardilla nauttimassa viime henkäyksiä Karibianmeren leudoista tuulista. Kanadassa oli huono keli. Pakkasta vain -3 astetta, mutta satoi jäätävää tihkua. Jouduimme kitumaan 3,5 tuntia koneessa odottelemassa kiitotien sulattamista ja koneen jäänes-tokäsittelyä. Luvattu lämmin ateria korvattiin tinapaperissa kärvennetyllä litsahtaneella hodarilla ja aamiainen toisella samanlaisella, sipsipussilla ja keksillä. Teetä ja kahviakin sai. Lentoyhtiö Monarch jäi mieleen.

Aurinkoisia hiihtokelejä!

Kyösti Leikas

puheenjohtaja

Kuvat: Anna-Terttu Leikas

 

 

 

Heljä Näränen, Jaakko Uotila, Leena Raunio ja Kyösti Leikas

Jaakon joulutervehdys

Torstaina 13.12.2012 kävi Alko-Altian Senioreiden delegaatio saattelemassa eläkkeelle Alkon toimitusjohtajaa Jaakko Uotilaa. Kahdentoista vuoden työrupeama on takana ja tyytyväisin mielin hän voi jättää erinomaisessa kunnossa olevan firman uuden toimitusjohtajan Hille Korhosen luotsattavaksi. Jaakko toivottaa senioreille Hyvää Joulua ja virkeitä eläkevuosia.

Hiihto ja golfaaminen kuuluvat jatkossakin energisen miehen harrastuksiin, mutta pelkästään niiden parissa hän tuskin aikaansa kuluttaa. On mielenkiintoista seurata, mikä on se työelämän taho, jolle Jaakko Korkki-lehden haastattelun mukaan auttavan kätensä ojentaa.

Pienenä kiitoksena hyvästä yhteistyöstä Itä-Suomen alaosasto evästi senioriksi siirtyvää ahvenkukolla ja pääyhdistys käsintaotulla puukolla, jonka avulla voi oikeaoppisesti syödä kalakukkoa.

Vuosi on taas vierähtänyt

Eteläkarjalaiset järjestivät 22-23.5. muistorikkaan vuosikokouksen Holiday Club Saimaan tiloissa Lappeenrannan Rauhassa. Siitä vielä kiitokset aktiiviselle alaosastolle ja erikoisesti Tauno Miettiselle ja Pekka Tontille.

Aivan helppo homma ei ollut myöskään pääyhdistyksen organisoiman Viipurin matkan järjestäminen. Viisumien hankkiminen ym. kommervenkit työllistivät kuukausien ajan järjestäjiä kiitettävästi. Itänaapuriin suuntautuvien matkojen yhteydessä on aina odotettavissa yllätyksiä. Niin nytkin. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin ja kesän sateinen sääkin piti matkan ajan taukoa. Suurin puurtaja oli sihteerimme Heljä Näränen, jolle vielä kiitokset jälkikäteenkin.

Rajamäen alaosasto on valmistellut tarmokkaasti ensi vuoden vuosikokousta Rantasipi Sveitsiin Hyvinkäälle. Oheisena Lehtovaaran Pentin seikkaperäinen tiedote 22.-23.5.2013 järjestettävästä kokouksesta. Nyt vaan runsaslukuisesti ilmoittautumaan vuosikokoukseen. Kiitokset Pentille ammattitaidolla neuvotellusta kokouspaketista!

Vaasan alaosastokin on jo aloittanut Pentti Hautalan johdolla vuoden 2014 vuosikokousjärjestelyt; 20-21.5. kokoustetaan Härmän Kuntokeskuksessa. Kiitokset Pentille aktiivisuudesta!

Viipurin matkan aikana keskusteltiin mahdollisesta laivalla tehtävästä Pietarin matkasta. Nähtäväähän Pietarista löytyisi yllin kyllin. Laivamatkalla ei viisumiakaan tarvittaisi.

Talousviisaana itseään pitävä asiantuntija motivoi jatkamaan työuraa: mitä kauemmin olet työssä, sitä pienempää palkaa tulet saamaan.

Nauttikaamme joulun ajasta täysin siemauksin ja tyytyväisinä siitä, että meidän aikanamme ikälisä ymmärrettin päinvastoin.

 

RAUHALLISTA VALKEATA JOULUA JA KIVUTONTA UUTTA VUOTTA!

Kyösti Leikas

puheenjohtaja

 

 

 

 

Allegro
Jorma Peltola, Risto Ruukki, Eva Kajasvirta ja Leena Rantasuo Linnansillan rakkauden lukkojen äärellä.
Eremitaasi Viipuri
Marianne Jonasson ja Paula Vuorela
Suururakan tehnyt victorialaisten matkanjohtaja Heljä Näränen, Heljä ja Veikko Nietosvaara
Armoitettu kuoromies Tauno Miettinen, Esko ja Liisa Siven
Itäsuomalaisten edustusjoukkue Kyösti Leikas, Auri Hotta, Anne Savolainen ja Soili Itkonen Russkij Dvor-ravintolan portailla

Sellanen ol Viipuri!

Keskiviikkona 5.9. klo 10:00, tarkasti aikataulunsa mukaisesti, läksi Allegro-juna Helsingin rautatie-asemalta päämääränään Pietari. Vaunuun 5 oli noussut 52 meikäläistä senioria.Tikkurilasta poimittiin mukaan 2, Kouvolasta 8 ja Vainikkalasta 2. Näin oli koko 64 hengen joukkomme koossa. Kuopion suunnasta Kouvolaan tulijoilla oli perhosia vatsassa, sillä junien vaihtoaikaa on vain 8 minuuttia ja Allegro ei tunnetusti odota yhtään.

Vaunun käytävällä oli aika ajoin ruuhkaa, kun monet eri virkamiehet olivat yhtäaikaa liikkeellä. Oli konduktööriä, tullimiestä, poliisia ja valuuttakaup-piasta. Kellot siirrettiin tunnin eteenpäin ja 13:32 Moskovan aikaa purkauduttiin Viipurin aurinkoiselle, mutta tuuliselle asemasillalle. Naapurin rajamuodol-lisuudet hoidettiin aseman tarkastuspisteessä. Monien laukut pengottiin tarkasti ja meno muistutti neuvostoaikaista.

Bussi vei Victoriaan majoittuvat hotelliinsa ja Druzhbassa yöpyvät kävelivät tai ajoivat taksilla 300 metrin matkan. Lounaan jälkeen druzhbalaiset tekivät vajaan tunnin mittaisen kiertoajelun kaupungilla Viipuri-keskuksen oppaan johdolla. Kaupungissa on nykyään noin 80000 asukasta eli lähes saman verran kuin suomalaisaikana. Paljon on kaupunki viime vuosina muuttunut edukseen. Uutta rakennetaan ja vanhoja rakennuksia korjataan. Kauppoja ja ravintoloita avataan koko ajan lisää. Monrepos-puiston rakennukset ovat kuitenkin edelleen romahtamaisillaan.

Victorian väki käveli majoittumisen ja lounaan jälkeen Taidemuseoon eli Viipurin Eremitaasiin.

Taidekeskus Eremitaasi-Viipuri

Viipurin kaupunginarkkitehti Uno Ullbergin suunnittelema ja vuonna 1930 valmistunut funkkisrakennus on Viipurin tärkein kulttuurikohde. Sen toisessa siivessä toimii taidekoulu. Upeasti entistetty taidekeskus avattiin 2010. Vastaavia Pietarin Eremitaasin etäispäätteitä on perustettu Amsterdamiin, Lontooseen, Italiaan ja Kazaniin. Näyttelyt vaihtuvat kuuden kuukauden välein ja näyttelyesineet saadaan Eremitaasin mittaamatto-man arvokkaista kokoelmista. Tällä hetkellä näytteillä on ranskalaista eleganssia pääosin 1700-luvulta. On gobeliineja, pukuja, kauneudenhoitoväli-neitä,  astioita, huonekaluja, kantotuoli, aseita jne. Viipuri-keskuksen opas Tatjana Shumilova oli erityisen hyvin paneutunut näyttelyyn ja kertoi perusteellisesti esineiden taustoista ja yksityiskohdista. Aatelisnaisten piti opiskella puolitoista vuotta mm. viuhkan merkkikieltä ja kauneuspilkkujen sijoittamista kasvoilleen. Näillä välineillä pystyttiin kertomaan oma mielentila ja halukkuus kontakteihin tanssiaisissa ja muissa julkisissa tilaisuuksissa. Esineiden arvokkuudesta kertoo jotakin se, että yksittäisen korumiekan arvo on sama kuin tuliterän huippumersun. Olimme onnekkaita päästessämme tutustumaan näyttelyyn, jonka esineistö oli julkisesti esillä ensimmäistä kertaa.

Illallinen ruutivarastossa

Alkuperäinen tarkoitus oli syödä yhteinen illallinen Pyöreässä Tornissa. Ravintola ilmoitti kuitenkin, että heillä on koulutuspäivä ja paikka on suljettu. Hyvällä tuurilla löytyi korvaava ravintola, johon juuri ja juuri mahduimme. Jouduimme tosin ruokailemaan kolmessa eri tilassa, joista yksi oli eri kerroksessakin. Paikka sinänsä oli mielenkiintoinen. Se on kunnostettu Pietari Suuren vuonna 1730 rakennuttaman Pyhän Annan Kruunu-linnoituksen yhden bastionin ruutivarastoon. Punatiiliset holvit ja seinät, kynttilät ja kohtuullisen hyvä ruoka loivat tunnelmaa. Ruokailun jälkeen Tauno Miettinen laulatti joukkoa ja esitti daameille serenadin, joka näytti saavan vedet silmiin. Illallisen jälkeen hajauduttiin jatkoille eri tahoille. Osa kävi Pyöreässä Tornissakin, joka olikin auki muunlaisesta informaatiosta huolimatta.

Torstaina tehtiin retket toisin päin, eli victorialaiset kävivät kiertoajelulla ja druzhbalaiset Taidemuseossa. Vapaata aikaakin jäi molempina päivinä kohtalaisesti ja useimmat käyttivät sen innokkaasti hyväkseen. Jotkut kävivät kolmessa eri kirkossakin, joissa eräässä oli konsertti. Joku kävi taksilla entisen kotitalonsa paikalla. Talo oli purettu ja tilalle rakennetaan uutta. Kauppahalli tuli tutuksi ja muissakin kaupoissa shoppailtiin ahkerasti. Mukava oli kuulla, että Venäjän valtio on myöntänyt rahat Alvar Aallon piirtämän kirjaston korjaamiseen. Vuosikausia kestänyt puuhastelu loppuu ja kirjasto avattaneen lähiakoina uuden veroisena. Myös Viipurin aikaisemmin rappiolla ollut asemarakennus on Allegron tulon myötä remontoitu nyt huippu-kuntoon.

Meitä ei ryöstetty tai muutenkaan huijattu ja kun koko kesän Viipuria piinannut sadekin piti matkapäivien ajan taukoa, voidaan sanoa, että matka onnistui odotusten mukaisesti. Jonkinlainen särö jäi lähtöpäivän rajamuodollisuuksista. Meidän oli oltava asemalla tuntia ennen junan lähtöä, mutta jouduimme seisoskelemaan ainakin puoli tuntia ja odottamaan tulli- ja rajaviranomaisten saapumista työpaikalleen.

 

Kyösti Leikas

matkanjohtaja

 

Hotelli Victoria
Hotelli Druzhba

MITEN MENNÄÄN, MISSÄ ASUTAAN, MITÄ MAKSAA?

Junalla mennään ja hienolla mennäänkin. Uusi Allegro-juna on nopea ja mukava kyyti. Helsingin lisäksi siihen voi nousta Tikkurilasta, Lahdesta, Kouvolasta ja Vainikkalasta. Kaikki passi- ja tullimuodollisuudet tapahtuvat liikkuvassa junassa, joten rajalla ei tarvitse jonottaa. Junassa on ravintola, jonka palveluita alkumatkasta mukaan-tulevat ehtivät käyttää.

Hotellivaihtoehtoja on kaksi. Vuonna 2009 avattu Victoria kauppatorin kupeessa ja perinteinen Druzhba Salakkalahden toisella puolella rautatie-aseman lähellä. Victoria on länsimaiset mitat täyttävä nykyaikainen hotelli parhaalla mahdollisella paikalla. Siitä on lyhyt matka mm. linnaan ja Taidemuseoon. Kauppahalli ja Pyöreä Torni ovat aivan äärellä. Hotellissa on 7 kerrosta, hissi, 60 huonetta, 2 ravintolaa, 2 baaria, kuntosali ja tilaussauna.

Hotelli Druzhba on rakennettu neuvostoaikana, mutta sitä on useaan otteeseen remontoitu. Hotellissa on 84 kahden hengen huonetta, 6 yhden hengen huonetta, useita sviittejä, 3 ravintolaa, yökerho, kuntosali ja sauna. 

Käytännön järjestelyt hoitaa Viipurinmatkoihin erikoistunut lappeenrantalainen matkatoimisto Saimaan Matkaverkko Oy. Matkan kustannukset ovat seuraavanlaiset. 

Hotelli Victoriassa:

335 e/hlö Helsingistä

275 e/hlö Kouvolasta

265 e/hlö Vainikkalasta

 

Hotelli Druzhbassa:

295 e/hlö Helsingistä

235 e/hlö Kouvolasta

225 e/hlö Vainikkalasta

Hintaan sisältyy junamatka valitulta asemalta, majoittuminen jaetussa 2h-huoneessa, aamiainen, rekisteröintimaksu, illallinen, lounas ja viisumin hankinta. Kaikilla matkalaisilla on tietenkin oltava voimassaoleva passi.

Mielenkiintoisia tutustumiskohteita Viipurissa riittää. Linnassa on mm. näyttely Viipurista suomalaisajalta, Taidemuseo on upea, Kauppahalli on eksoottinen jne.

Torstaihin 9.8.2012 mennessä matkalle on ilmoittautunut 64 jäsentä.

Hallitukselta toimeksi saaneena

Kyösti Leikas

 

VIIPURIN MATKA

Ellivuoren vuosikokouksessa päätettiin tehdä ensi vuonna Viipuriin erillinen matka. Hallitus esitti matkan ajankohdaksi 5. - 6.9.2012.

KERTAUSTA

Viipurin muisto on meille suomalaisille rakas ja useimmat muistanevat hyvin kaupungin historian. Jotkut jäsenemme ovat syntyneetkin Viipurissa. Pieni kertaus kaupungin menneisyyteen. Alkujaan paikalla on sijainnut karjalaisten hirsilinnoitus. Ruotsalaiset valloittivat sen Torkkeli Knuutinpojan johdolla ja hävitetyn karjalaislinnoituksen tilalle alettiin rakentaa kivistä varustusta 1293. Viipurin linna sai näin alkunsa. Pähkinäsaaren rauhassa vuonna 1323 alue siiryi virallisesti Ruotsille. Vuonna 1403 Viipuri sai kaupunkioikeudet.

Pietari Suuri valloitti Viipurin vuonna 1710 ja se luovutettiin Venäjälle Uudenkaupungin rauhassa 1721. Suomen sodan päätteeksi 1809 Venäjä valloitti koko Suomen. Suomesta tehtiin autonominen Suurruhtinaskunta, jonka yhteyteen liitettiin Viipurikin vuonna 1812. Itsenäistyneelle Suomelle Viipuri siirtyi 1917. Kaupunki nousi ennennäkemättömään kukoistukseen. Viipurista kehittyi Suomen toiseksi suurin ja erittäin kansainvälinen kaupunki. Raskaiden sotien lopulla Puna-armeija valloitti Viipurin 20.6.1944 ja tyrmistynein mielin siitä ja muista valloitetuista alueista oli luovuttava. Asukkaita Viipurissa oli silloin n. 86 000.

Sotien jälkeen Viipuri vajosi kurjaksi rajavyöhykkeen kaupunkipahaseksi, jonka kehittämisen uudet isännät laiminlöivät täysin. Monilla Leningradin kävijöillä on omakohtaisia kokemuksia Viipurin rähjäisestä rautatieasemasta ja sen haisevista pytyttömistä vessoista. Talot rapistuivat ja rikollisuus kasvoi.

Viime vuosina on tapahtunut huimaa kehitystä. Asukkaita kaupungissa oli 1.1.2009 77 776, eli vähemmän kuin suomalaisaikana. Keskustan ilme on siistiytynyt, taskuvarkaat on saatu lähes tyystin siivottua yleisiltä paikoilta ja on syntynyt runsaasti hyvätasoisia ravintoloita ja kauppoja. Hotelli Victoria Kauppahallin vastapäätä ja Viipurin entinen Taidemuseo ovat viimeisimmät näkyvät uudistukset. Tätä kaikkea olemme lähdössä porukalla katsomaan.

Jaakko Uotila, Heljä Näränen ja Kyösti Leikas
Antti Pankakoski, Heljä Näränen ja Kyösti Leikas

ALKON PÄÄKONTTORISSA

28.10.2011 kävivät puheenjohtaja ja sihteeri vieraisilla molempien taustayhtiöiden pääkonttoreissa. Alkossa tavattiin toimitusjohtaja Jaakko Uotila.

 

 

ALTIAN PÄÄKONTTORISSA

Samana päivänä vierailtiin myös Altian pääkonttorissa tapaamassa toimitusjohtaja Antti Pankakoskea.

TURMIOLAN TOMMIN ELÄMÄKERRASTO

 

Muistatteko tämän valistuskampanjan? Seuratkaamme nyt Tommin traagista elämäntarinaa.

Kertomus alkaa Helsingin kotisivulta, sillä Tommi asusteli perheineen Kallion kaupunginosassa.

TURMIOLAN TOMMIN PERHE HELSINGIN KALLIOSSA

Onnellista oli silloin Tommin koto-elämä. Piippu suussa veisteli mies kirveellään tupasessaan. Lapsukaiset palleroiset leikkivät kiltisti viipurinrinkelillään ja onnellinen äiti silmäili hellästi lapsiaan. Turmiolan perhettä oli siunattu kolmella lapsella. Perheen kirjat, raamattu ja saarnakirja, oli aseteltu Tommin tekemälle kirjahyllylle. Pöydässä oli ruokaa ja juomaa, kukat kukkivat ikkunalla ja iloisesti viserteli lintu häkissään.

Osaava kirvesmies Tommi sai töitä Rajamäeltä ja perhe muutti sinne.

Alkon Eläkeläiset ry:n kahdeksas ulkomaanmatka

(Keski-Euroopan kierros 1980)

Toukokuussa 1980 tehtiin Keski-Euroopan kierros.

Alkon Eläkeläiset ry:n seitsemäs ulkomaanmatka (Tukholma 1979)

 

Seitsemäs ulkomaanmatka tehtiin syyskuussa 1979 Tukholmaan. Mukana oli 36 jäsentä.

Alkon Eläkeläiset ry:n kuudes ulkomaanmatka (Italia / Rimini 1979)

 

Yhdistyksen kuudes ulkomaanmatka suuntautui Italian Riminiin. Matka tehtiin elo-syyskuun vaihteessa 1979. Osallistujia oli 30.

Alkon Eläkeläiset ry:n viides ulkomaanmatka (Tukholma 1978)

 

Edellisenä vuonna tehty Tukholman matka oli menestys ja se innoitti tekemään uuden matkan Tukhomaan. Osallistujia oli 60.

Pulloposti 9 vuodelta 1977 luovutti taas auliisti palstatilaa eläkeläisten asioille.

 

 

 

 

 

 

Alkon Eläkeläiset ry:n neljäs ulkomaanmatka (Tukholma 1977)

 

Alkon Eläkeläiset ry oli suunnitellut Tukholman matkaansa jo keväästä saakka. Syyskuun seitsemäntenä 1977 se sitten toteutui. Alun sateinen ja tuulinen sää muuttui aurinkoiseksi ja matka alkoi suotuisasti.

Mukaan oli saatu 86 eläkeläistä. Matkanjohtajana toimi yhdistyksen sihteeri Toivo Sivunen.

Vallitseva tapa oli mässäillä laivan herkkuja notkuvan noutopöydän ääressä. Tähän puuhaan paneuduttiin suurella hartaudella.

"Ilta kului hauskasti seurustelun ja tanssin merkeissä. Me olimme kuin yhtä suurta perhettä ja seurue oli siistiä", totesi matkakertomuksen kirjoittaja nimimerkki P-RI.

Aamiaisen jälkeen matkalaiset kipusivat satamassa odottaviin linja-autoihin "pätevien ja miellyttävien oppaiden" huostaan. Kaikki havaitsivat heti tulleensa suurkaupunkiin.

Tutustuttiin Kaupungintaloon, Wasa-laivaan ja Suurkirkkoon. Kirkosta mieliin jäi koroke, "missä presidentti Kekkonen oli kuninkaallisten häiden aikana istunut rennossa asennossa jalka toisen päälle nostettuna".

Jotkut olivat käyneet jopa tavarataloissakin. Oltiin kuitenkin petytty korkeaan hintatasoon.

Metrossa käynti vahvisti uskoa siihen, että Tukhoma on todellinen suurkaupunki. 

Suomalaissiirtolaiset kehuivat olojaan hyviksi, työttömyydestä ei ollut tietoakaan.

Matkaan oltiin tyytyväisiä ja todettiin, että uusia tämän tapaisia matkoja tulisi järjestää.

Pulloposti 6 - 1971

Pulloposti 6 vuodelta 1971 valaisi, että eläkeläiset ovat olleet aktiivisia. Lehti antoi kokonaisen sivun yhdistyksen käyttöön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkon Eläkeläiset ry:n kolmas ulkomaanmatka (Visby 1971)

 

Alkon eläkeläiset olivat mieltyneet Visbyyn koska heinäkuussa 1971 sinne tehtiin toistamiseen retki. Mukana oli peräti 42 jäsentä. Ihailtiin "ruusujen ja raunioiden" saarta. Laivalla oli ollut ruuhkaa, mutta "asunnot Visbyyssä" vallan mainiot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkon Eläkeläiset ry:n toinen ulkomaanatka (Leningrad 1967)

 

Toisen ulkomaanmatkansa yhdistys teki elokuun lopulla 1967 Leningradiin. Mukana yhdistyksestä oli "muutama henkilö".

Alkon Eläkeläiset ry:n ensimmäinen ulkomaanmatka (Visby 1965)

 

Jo vuodesta 1962 alkaen suunniteltiin ulkomaanmatkoja useisiin kohteisiin. Esillä olivat mm. Kööpenhamina, Ruijan kierros, Leningrad, Visby, Tallinna, Bulgaria, Norja ja Tukholma. Mikään niistä ei toteutunut osanottajien vähyydestä johtuen.

Vihdoin 21. - 26.7.1965 tärppäsi. Peräti 29 jäsentä teki matkan Visbyyn.